Kun taideprojekti lähti hieman lapasesta — SM-kultaa bändisoitossa voittanut Mertalan yläkoulun 8A:n bändi syntyi lähes sattumalta

Mertalan koulun SM-bändin ensimmäinen kilpailubiisi oli vähällä katketa, mutta kun siitä selvittiin, meni jatko hienosti

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Tässä on Suomen peruskoulujen yläasteen bändisoiton mestarit: Ylärivissä vasemmalta opettaja Johanna Silvennoinen, Nowe Nowe Thirn, Erika Rissanen, Siiri Vänttinen, Mari Tikka ja Amanda Björkman. Alarivissä Law Meh (vas.), Alma Kovanen, Kea Thee Twin, Maxim Moiseienko, Onni Salmenkivi ja Jesse Paunonen.
Tässä on Suomen peruskoulujen yläasteen bändisoiton mestarit: Ylärivissä vasemmalta opettaja Johanna Silvennoinen, Nowe Nowe Thirn, Erika Rissanen, Siiri Vänttinen, Mari Tikka ja Amanda Björkman. Alarivissä Law Meh (vas.), Alma Kovanen, Kea Thee Twin, Maxim Moiseienko, Onni Salmenkivi ja Jesse Paunonen.

Luokassa istuvat vuoden 2018 yläkoulujen bändisoitin Suomen mestarit: Jesse Paunonen, kitara , Onni Salmenkivi, laulu, basso ja piano,  Alma Kovanen, piano ja laulu, Amanda Björkman, syntetisaattori, Maxim Moiseienko, rummut, sekä laulajat Mari Tikka, Siiri Vänttinen, Erika Rissanen, Law Meh, Nowe Nowe Thirn ja Kea Thee Twin.

Perjantaina tuli voitto Tykkimäellä järjestetyssä Musafoorumi-kilpailuissa. Sinne pääsi nauhakarsinnan ja semifinaalin kautta.

— Nyt vasta porukka tajuaa, mitä on oikeasti tapahtunut. Onhan se uskomaton juttu, varsinkin, kun tämä ei oikeastaan ole bändi vaan taideprojektin sivutuote, nauraa musiikinopettaja Johanna Silvennoinen.


Kokoonpano syntyi marraskuussa. Luokan bändiä ei sitä ennen ollut olemassa.

— Jessen, Maximin ja minun piti taideprojektissa opettaa alakoululaisille bändisoittoa. Siinä huomattiin, että oikeastaan me voitaisiin perustaa 8A:n bändi, kertoo Onni Salmenkivi, yhtyeen voimahahmo.

— Musiikintunnilla asia meni eteenpäin. Mukaan tuli kosketinsoittaja, pianisti ja laulajia, ja sitten alettiin harjoitella. Soittajat treenasivat joskus välitunnillakin keskenään.

A-luokat ovat musiikkiluokkia, tosin niilläkin on viikossa vain kaksi tuntia musiikkia. Kun joukossa  on vahvoja persoonia, joilla on oma musiikkimaku, käytiin ohjelmistosta kiivasta keskustelua.


Lopulta oli neljän kappaleen setti valmis.

— Ajateltiin, että lähdetään nyt kokeilemaan tällaista kilpailua. Ei ollut mitään paineita, koska tämä oli tällainen kokeilubändi, kertoo Salmenkivi.

Opettaja Silvennoinen arvelee, että juuri rentous teki vaikutuksen tuomaristoon. Ja tietenkin sen, että kolmen cover-kappaleen lisäksi bändi soitti yhden oman, Onni Salmenkiven sanoittaman ja säveltämän.

— Se on sellainen hellä laulu, ei mikään rakkauslaulu. Soittelen pianoa ja tulee melodia, sovitan siihen sanoja ja niin niistä tulee biisejä,
Kouvolassa sanottiin, että Salmenkivestä tulee mieleen J.Karjalainen, lämmin ääni ja rento meno.


Kaikki ei silti mennyt täydellisesti. Kilpailussa soitettiin järjestäjän soittimilla, ja miksaukseen oli aikaa vain hetki.

— Ensimmäinen kappale, Heaven, oli katastrofi. Syntikasta kuului oudon matalia ääniä, itsekin hätkähdin. Laulajat olivat ihmeissään, eivät saaneet kiinni. Yritin soittaessa parantaa tilannetta, nauraa syntikkaa soittanut  Amanda Björkman.

Laulajat olivat välillä niin sokissa, että jättävät laulamisen kesken. Tuli hiljainen hetki väärään kohtaan.

— Kyllä se sitten tasaantui biisin mittaan, mutta kyllä oli kamalaa, nauraa Björkman.

Seuraavat kappaleet sujuivat mainiosti. Kun tulokset julistettiin, tapahtui outoja.

— Kanssakilpailijat Karhulasta pettyivät pahan kerran ja oikeasti suuttuivat. He eivät voineet uskoa, että me voitimme. He olivat todella kyllä hyviä soittajia,  kertoo  Onni Salmenkivi.

— Niillä oli pianossa opettaja ja soittajat oli koottu koko koulusta, meillä oli sentään ihan oikeasti kaikki samalta luokalta. Ehkä tämä meidän aitous vakuutti tuomarit.

Koululla on mestareille luvassa SM-kakkukahvit, ja edessä on muutama esiintyminenkin.

Kommentoidut