Kaisa Makkosen haave toteutuu — kolme vuotta vakavan aivovamman jälkeen nuori sopraano laulaa orkesterin solistina

Soila Puurtinen

Kaisa Makkonen harjoitteli perjantaina Savonlinnan orkesterin kanssa muun muassa Purcellin, Verdin, Schubertin ja Merikannon lauluja. Tuore musiikin maisteri Wienin musiikkikorkeakoulusta on todellinen taistelija.

Kaisa Makkonen hymyilee aurinkoisesti vanhempiensa kotona Pihlajaniemellä. Tulossa on hieno hetki: hän laulaa sunnuntai-iltana orkesterin solistina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun sai aivoverenvuotokohtauksen kolme vuotta sitten.
— Ihanaa. Jännittää paljon, sanoo Makkonen, jonka kuntoutuminen on ihme.
— Orkesteri on suuri haave.
Makkonen oli talvella 2014 nykyisessä kotikaupungissaan Wienissä kolme viikkoa koomassa, eivätkä lääkärit uskoneet hänen pystyvän enää laulamaan, kävelemään tai puhumaan. Eloon jääminenkin oli epävarmaa.
Oikea puoli halvaantui kokonaan. Aluksi puhetta ei tullut lainkaan.
Syykin löytyi: Makkonen sairastaa harvinaista verisuonireumaa, joka rappeuttaa verisuonia. Sen saa yksi miljoonasta. Wienissä diagnoosi tehtiin nopeasti, ja oikea hoito pääsi heti käyntiin.

Kaisa näyttää ylpeänä kännykästä kaksi kuvaa: pari viikkoa sitten hän söi oikealla kädellä ja harjasi hiuksensa oikealla kädellä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Kolme vuotta sitten käsi oli tunnoton.
— Opin, hitaasti, nauraa Makkonen.
Suomen kieli on vielä vaikeaa, mutta laulaminen ja englanti sujuvat. Niitä säätelevät eri kohdat aivoissa.
Kaisa Makkonen on kuntouttanut itseään määrätietoisesti Wienissä ja Savonlinnassa. Viime syksynä hän löysi Savonlinnasta fysioterapeutti Mari Tynkkysen, joka käyttää Rajul Vasa -metodia. Se on tuonut hyviä tuloksi. Samaa metodia on käyttänyt myös tunnettu entinen freestyle-laskija Pekka Hyysalo, jonka ura päättyi vakavaan loukkaantumiseen.
— Treenaan kolme tuntia päivässä, on vain pallo ja matto. Käsi ja jalka ovat paljon paremmat.
Lauluopinnot ovat jatkuneet Wienin musiikkikorkeakoulussa, ja Makkonen suoritti Wienissä lauludiplomin oopperan koulutusohjelmassa. Pro gradu -työn aiheena oli musiikin vaikutus afasiasta kuntoutumisessa.
— Kaisa käytti omaa tapaustaan ja haastatteli opettajiaan ja opiskelutovereitaan, jotka olivat seuranneet Kaisan kehitystä pitkään, kertoo isä, Markku Makkonen.
Puoliso Tim Degee auttoi gradun kirjoittamisessa.
— Minä olen nyt musiikin maisteri Wienin musiikkikorkeakoulusta, oopperapuolelta. Sain paperit helmikuun 20. päivänä, kerto Kaisa Makkonen.

Soila Puurtinen

Kaisa Makkonen tietää, että pääsy oopperalavoille on vaikeaa: kilpailu on kova, ja oikean jalan ja käden huono liikkuvuus vaikeuttavat asiaa.
— Ymmärrän hyvin. Silti kunnianhimoinen: joskus Belvedere-kilpailu. Ei heti, mutta joskus.


Savonlinnan orkesterin sunnuntai-illan konsertin otsikko on Kirkkomusiikin helmiä. Konsertin johtaa Kari Kropsu, solistina sopraano Kaisa Makkonen.
— Intendentti Ilkka Vesioja soitti ja pyysi laulamaan. Hän ehdotti myös ohjelmaa, myös minulle ihan uutta. Opettelin, kertoo Makkonen.
Konsertin ohjelma tarjoaa niitä kaikkein kauneimpia kirkkomusiikin aarioita ja sävelmiä vuosisatojen varrelta. Orkesterilla on neljä omaa kappaletta, kuten Albinonin Adagio ja Bachin Air. Kaisa Makkonen laulaa kahdeksan kappaletta.
— Se on paljon. Ihania lauluja.
— Kaisa on esiintynyt viime aikoina Suomen suurlähetystössä ja muuallakin Wienissä, tulossa on esiintymisiä Suomesssa, kertoo isä Markku Makkonen.
Makkosen suosikki on Desdemonan rukous Verdin Otello-oopperasta, lisäksi Purcellin ja Bachin aariat.
— Entä ihana Merikannon laulu, tai Panis angelicus? Kaikki hienoja.
— On ihana laulaa kun on orkesteri. Ilo laulaa Savonlinnassa, kotona.
Kirkkomusiikin helmiä -konsertissa soittaa orkesteri myös virsiä, joissa yleisö voi laulaa mukana. Orkesterin omassa osuudessa kuullaan muun muassa Albinonin Adagio ja Bachin Air.
— Olemme valinneet juuri niitä kappaleita, joita ihmiset toivovat vaikka häihin tai toivekonsertteihin, kertoo intendentti Ilkka Vesioja.
— Varmasti sielu lepää tässä musiikissa, ja tietenkin erityisesti Kaisan laulussa.

Kirkkomusiikin helmiä -konsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa 19.3. klo 19. Joht. Kari Kropsu, sol. Kaisa Makkonen.

Viime kesänä tallennetulle videolla Kaisa Makkonen ja pianisti Hannu Salmenkivi esittävät Toivo Kuulan laulun Tuijotin tulehen kauan Eino Leinon tekstiin. Tätä laulua ei kuulla sunnuntain konsertissa.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Riitta-Leena Lempinen-Vesa