Viikingit-sarjasta tuttu norjalaisyhtye Wardruna Savonlinnan Oopperajuhlille — Katso musiikkivideo!

Viikinkikielellä laulavan norjalaisen Wardrunan konserteissa on maaginen tunnelma, kuinkahan Olavinlinnassa ensi kesänä?

 Einar Selvik on viikinkikielellä laulavan Wardruna-yhtyeen voimahahmo. Myyttinen yhtye tulee kesällä Olavinlinnaan.
Einar Selvik on viikinkikielellä laulavan Wardruna-yhtyeen voimahahmo. Myyttinen yhtye tulee kesällä Olavinlinnaan.

Muinaispohjoismaisesta perinteestä ammentava norjalaisyhtye Wardruna esiintyy Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä.

Yhtyeen vanhalla viikinkikielellä kirjoitetut tekstit pohjautuvat ikiaikaisiin myytteihin ja riimuihin. Ambient-henkiset konsertit ovat tunnettuja rituaalinomaisesta ja maagisesta tunnelmastaan.

Multi-instrumentalisti ja lauluntekijä Einar Selvikin johtama Wardruna luo uutta vanhoista pohjoismaisista elementeistä. Selvik käsittelee musiikissaan muun muassa ihmisen suhdetta luontoon.

Muinaisskandinaavisten rumpujen, harppujen ja puhaltimien ohella juurevaan äänimaisemaan kuuluvat kuiskaukset, melodinen laulu ja vaikuttavat kuorot. Soittimina Wardruna käyttää paitsi pohjoismaisia perinnesoittimia myös luonnon elementtejä kuten puita, kiviä, tulta ja vettä.

Yhtye valitsee tarkoin esiintymispaikkansa. Tärkeää on sen musiikkiin sopiva oikea tunnelma sekä energia. Wardrunan live-esiintymiset saattavat ollakin pikemmin henkinen kokemus kuin perinteinen konserttikäynti.

— Uskon vahvasti, että Wardrunan kokee parhaiten sellaisissa ympäristöissä ja paikoissa, jotka jotenkin täydentävät musiikkiamme. Siinä mielessä Olavinlinnan historia ja estetiikka soveltuvat vähintäänkin täydellisesti Wardruna-konserttiin, sanoo Einar Selvik.

— Olemme todella otettuja tästä etuoikeudesta esiintyä siellä. Pidämme huolen, että konsertti on muistamisen arvoinen jokaiselle läsnä olevalle.

Vuonna 2003 perustettu Wardruna on julkaissut neljä albumia ja sijoittunut kärkeen muun muassa Billboardin maailmanmusiikkilistalla. Yhtyeen tuorein albumi Skald ilmestyi marraskuussa 2018.

Suosiota on siivittänyt myös yhtyeen säveltämä musiikki HBO Nordicin suositussa Vikings-sarjassa.

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään ensi vuonna 3.7.–1.8.

Katso Wardrunan musiikkivideo Raido linkin takaa. Videon ohjaaja on suomalainen Tuukka Koski.

Wardruna Savonlinnan Oopperajuhlat Olavinlinna la 1.8.2020 klo 19