Kirja-arvio: Jukka Rislakki oli toimittaja historian myllerryksissä

Jukka Rislakki: Mullistusten mies. Elämää ja kohtaloita historian aallokossa. 416 s., Otava 2018.

Kirja-arvio: Jukka Rislakki oli toimittaja historian myllerryksissä

Ammattitoimittajan laatimaa kirjaa on helppo lukea. Teksti sujuu, ilmaisu on pääosin nasevaa, dokumentaatio kiinnostavaa.

Jukka Rislakin (s. 1945 Kuusankoskella) laatima työelämänkerta on kattava ja vaiherikas. Jämsänkoskella vietettyjen nuoruusvuosien jälkeen tie vei yliopistoon, sen jälkeen Sanomien toimittajakouluun, josta hän valmistui 1969 ja aloitti työnsä Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksessa.

Elettiin radikalismin nousun aikaa maailmanlaajuisesti, valta vaihtui monessa paikassa, ja lisää oli tulossa. Suomessakin politisoituminen ulottui kaikkialle ja porvarillisen Hesarin toimittajakuntaan kuului selvästi vasemmistolaista väkeä.

Rislakkia on kutsuttu lehden vasemmistolaisimmaksi toimittajaksi. Hän nappasi rohkeasti kiinni ajan henkeen, tutki ennen vaiettuja asioita ja hankki tietoa laajasti. Vastustus oli tietenkin kovaa.

Kommunistin leima lyötiin otsaan, ryssän kätyriksi haukuttiin. Artikkeleiden faktapohjaa ei useinkaan voitu kieltää, mutta perusasenne oli kapinallinen. Ironisesti on todettu, että Rislakin tiedot CIA:n toiminnasta ovat niin tarkkoja, ettei niitä ilman KGB:n apua olisi voitu kirjata.

Rislakki kuvaa vauhdikkaasti mahtilehden arkea ja toimituksen sekä lehden johdon välejä. Satapäisessä toimittajakunnassa piisaa persoonallisuuksia, ja meno on sen mukaista. Kiinnostavaa kerrontaa tiedonvälityksen moninaisuuden kannalta.

Jukka Rislakki on asunut vuodesta 2002 Latvian Jurmalassa mentyään naimisiin suurlähettiläänäkin toimineen Anna Ziguren kanssa. Balttian asioista kertominen on ollut luonnollista Rislakille, ja hän antaa kyllä mielipiteensä kuulua venäläisten uusrikkaiden toimista ja paikallisesta korruptiosta.

Oltakoon Rislakin asenteista mitä mieltä tahansa, voidaan satavarmasti sanoa, että hän on vankkumattomasti pienen ihmisen oikeuden puolella järjestelmän konnuuksia vastaan.

Ujon pojan tie vei maailman myllerryksiin, joita hän innolla teksteihinsä taltioi. Jotain ujoudesta on yhä jäljellä, koska Rislakki keskittyy pääosin töihinsä ja jättää henkilökohtaisen elämänsä lähes tyystin kertomatta. Elämästä Jurmalassa olisi kernaasti lukenut enemmänkin.

Hyvää: Jämpti dokumentti toimittajan työstä kiinnostavana muutosten aikana.

Huonoa: Oman elämän kerronta kovin vähäistä.

Erityistä: Vakoilu ja tiedustelu olleet Rislakin teosten keskeisiä teemoja, samoin vankileirit.

Uusimmat uutiset