Vielä ehdit katsomaan Olavinlinnan Luminous-valoteosta, lumisadekin vain parantaa valojen voimaa

Luminous-teos veti ensimmäisenä iltana tuhansia ihailijoita keskiyöhön saakka, taiteilija Kari Kola uskoo, että keskiviikko on vielä suositumpi

Tuija Pauhu

Olavinlinnan Luminous-teos loistaa vielä keskiviikkona. Tiistaina sen näkivät tuhannet, katsojia riitti keskiyöhön saakka.
Olavinlinnan Luminous-teos loistaa vielä keskiviikkona. Tiistaina sen näkivät tuhannet, katsojia riitti keskiyöhön saakka.

Valotaiteilija Kari Kola on tyytyväinen: Luminous-valoteossarjan avaus tiistaina Olavinlinnassa sujui niin hyvin kuin mahdollista.

Keskiviikkona on Kola jo matkalla kohti Tamperetta, viimeistelemään Näsinneulan valaisemista, joka jatkaa Olavinlinnasta alkanut valotaidetapahtumaketjua.

Olavinlinnan Luminous-teos loistaa  vielä keskiviikkona, torstaina ja perjantaina on vuorossa teosketjun toinen osa eli Näsinneula.

— Luminous-tapahtuma alkoi loistavasti Olavinlinnassa. Se sai tiistaina niin paljon julkisuutta mediassa kuin se on Suomessa mahdollista. Teos näkyi kaikissa mahdollisissa uutislähetyksissä. Varmasti kukaan ei voinut jäädä tietämättä, että tällainen tapahtuu juuri nyt Savonlinnassa, iloitsee Kola.

— Yleisön suosio oli sellainen, jota toivottiin. Tiistai-iltana oli väkeä paikalla tuhansia, tungos oli melkoinen. Väkeä oli Tallisaaressa vielä puolen yön aikaan, kun sammutimme valoja. Ihmisiä oli tullut Mikkelistä, Joensuusta ja Imatraltakin saakka.

Kola uumoilee, että valaistua satulinnaa tulisi vielä keskiviikkoiltana katsomaan suurempi yleisö kuin tiistaina.

— Sosiaalinen media on täynnä kuvia linnasta, ja varmasti kaikki haluavat nähdä sen paikan päällä. Savonlinnassa on selvästikin tilaus tällaiselle tapahtumalle, joka tuo talvikauteen jotain aivan erityistä.

Tuija Pauhu

Luminous-teoksen suunnitelut Kari Kola tietää, että mahdollinen lumisade parantaa Luminous-teoksen valojen tehoja. Olavinlinna loistaa satumaisena vielä keskiviikon, sitten Luminous jatkaa Tampereelle.
Luminous-teoksen suunnitelut Kari Kola tietää, että mahdollinen lumisade parantaa Luminous-teoksen valojen tehoja. Olavinlinna loistaa satumaisena vielä keskiviikon, sitten Luminous jatkaa Tampereelle.


Lumisade ei Kolaa pelota, päinvastoin.

— Valot näkyvät paremmin lumisateessa. Se tekee valot konkreettisimmaksi. Esimerkiksi linnasta ulos suunnatut siniset valot näkyvät lumisateessa hienosti.

Maanlaajuisen, hyvin mittavav Suomi 100 -teoskokonaisuuden ihka ensimmäinen osa näkyi Helsingissä jo vuodentaihteessa. Olavinlinnan valaisu käynnisti tiiviin Suomi 100 -teosketjun, joka huipentuu itsenäisyyspäivänä Turkuun.

Näsinneulan Luminous-teos rävähtää nähtäväksi torstaina ja se loistaa vielä perjantaina. Lauantaina ja sunnuntaina valaistaan Oulun Kuusisaari, maanantaina ja tiistaina Kilpisjärven Saana-tunturi ja viides ja kuudes päivä Turun linna.

— Keskiviikkona tehdään töitä kaikkien viiden Luminous-kohteen parissa eri puolilla Suomea Turusta Kilpisjärvelle. Valotekniikan väkeä oli eri kohteissa valmistelemassa 20—30. Yhteensä Luminous-sarjaa on toteuttamassa pitkälti yli sata henkeä: Turun ja Oulun valotapahtumiin liittyy myös esittävää taidetta, eli suuret joukon tanssijoita ja muita esiintyjiä.

— Työ eri paikkakunnilla etenee tarkan suunnitelman mukaan.  Tarkkaa teknistä aikataulua on laadittu pari vuotta. Itse tulen paikalla päivää ennen valojen syttymistä, eli Savonlinnasta lähdin Tamperetta keskiviikkona, Tampereelta Ouluun perjantaina.

Kolan mielestä voisivat Savonlinnan päättäjät miettiä, kuinka Olavinlinnaa voisi seuraavinakin vuosina saada näin kiinnostavaksi myös talviaikaan.

— Onhan se mahtava rakennus, jossa on vielä paljon potentiaalia. Vetovoima puree talvellakin, jos tarjolla on jotain riittävän suurta, miettii Kola

Olavinlinnan Luminous-teos valaistuna vielä 29.11. klo 16—24.