Savonlinnan oopperajuhlien tapahtumissa muhkeat 65 000 kävijää tänä kesänä — ”Euromääräinen lipunmyynti oli huippuluokkaa”

Yleisöhitiksi nousi Sevillan parturi. Lipunmyynti ensi kesälle käy jo vilkkaana.

Tuija Pauhu

Festivaalijohtaja Jan Strandholm kertoo kesän 2019 tuottaneen euromääräisesti huippuluokan lipunmyyntitulot Savonlinnan oopperajuhlilla.
Festivaalijohtaja Jan Strandholm kertoo kesän 2019 tuottaneen euromääräisesti huippuluokan lipunmyyntitulot Savonlinnan oopperajuhlilla.

Savonlinnan oopperajuhlien tapahtumissa vieraili tänä kesänä noin 65 000 kävijää.

— Lisäksi euromääräinen lipunmyynti oli huippuluokkaa, kertoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

— Tämä on juhlille äärimmäisen tärkeää, koska omarahoitusosuutemme on 85 prosenttia.

Yleisöhitiksi nousi Kari Heiskasen ohjaama Sevillan parturi, joka viihdytti ensi-illassaan niin, että esitykset myytiin loppuun.

— Suosikkiteos jatkaa ohjelmistossa ensi kesänä. Yleisön laaja kiinnostus meitä kohtaan ilahduttaa aina. Meillä on myös aivan fantastinen ja suuri tiimi toteuttamassa festivaalia. Tänäkin kesänä jopa 1300 ihmistä teki töitä oopperajuhlien hyväksi. Kaikki työskentelevät suurella sydämellä ja se näkyy ja kuuluu, Strandholm sanoo.

Soila Puurtinen

Sevillan parturi oli oopperajuhlien yleisöhitti. Teos on ohjelmistossa myös kesällä 2020.
Sevillan parturi oli oopperajuhlien yleisöhitti. Teos on ohjelmistossa myös kesällä 2020.

Myös La Scalan vierailu oli sekä yleisöpalautteen että kriitikoiden mukaan menestys. Teatterin ensimmäistä vierailua Suomeen todisti Olavinlinnan katsomossa reilut 9 000 ihmistä, ja kaikki esitykset olivat loppuunmyytyjä.

Myös italialaiset vieraat ylistivät järjestelyjä ja Savonlinnan tunnelmaa. La Scala -teatterin vierailu oli oopperajuhlien kaikkien aikojen suurin taloudellinen ponnistus, yli 2 miljoonaa euroa. Se toteutettiin Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä sponsorien tuella.

Oopperajuhlien taiteelliseksi johtajaksi astuu elokuun jälkeen kapellimestari ja pianisti Ville Matvejeff. Hänen ensimmäinen ohjelmistonsa kiinnostaa: kesän 2020 festivaalin ennakkomyynti on viime vuosia vilkkaampaa.

Ennakkomyynnin perusteella suosituin ooppera on juhlien uutuus Kuningas Roger, jota ei ole aiemmin esitetty näyttämöllä Suomessa. Ensi kesänä nähdään myös harvinaisuuksia, kuten barokkiooppera Julius Caesar ja ranskalaisooppera Werther sekä klassikot Carmen ja La traviata. Karita Mattilan 60-vuotisjuhlagaala on myyty loppuun, kerrotaan oopperajuhlien tiedotteessa.

Matvejeff jatkaa ensimmäisen oopperafestivaalinsa suunnittelua.

— Uusia julkistuksia on vielä tulossa, kannattaa pysyä kuulolla. Hienoja taiteilijoita ja muutakin, hän sanoo.

Savonlinnan oopperajuhlat järjestetään ensi kesänä 3.7.–1.8.2020.