"Jos tulee erehdys, on seuraavalla kerralla viisaampi" – Pirkko Silvennoinen on harrastanut taidetta jo 41 vuotta, Taidelaituri esittelee hänen keramiikkatöitään

Aseman Taidelaituri Punkaharjulla tarjoaa syyslomalaisille värikkään keramiikkanäyttelyn. Tekijä on Pirkko Silvennoinen, joka on harrastanut taidetta jo 41 vuotta hoitotyön ohella.

Soila Puurtinen

Pirkko Silvennoinen on harrastanut taidetta jo 41 vuotta. Aseman taidelaiturin syysnäyttelyn Luston vanhalla asemalla esittelee hänen keramiikkatöitään.
Pirkko Silvennoinen on harrastanut taidetta jo 41 vuotta. Aseman taidelaiturin syysnäyttelyn Luston vanhalla asemalla esittelee hänen keramiikkatöitään.

Koska on syksy ja hieman ankeata, päättivät Aseman Taidelaiturin Mikko Ranta-Huitti ja Hannu Huitti, että heidän kesämökkinsä, Luston jugend-asema Punkaharjulla voisi olla auki ainakin syyslomaviikon, miksei viikonloppuja myös sen jälkeen. Mutta mitä laittaa esille?

Vastaus löytyi läheltä: punkaharjulainen Pirkko Silvennoinen on harrastanut taidetta vuosikymmeniä.

– Pirkko on naapurimme Punkaharjulla, ja kun kerran näimme hänen keramiikkatyönsä, päätimme, että ne pitää saada esille. Kerta kaikkiaan upeita, sanoo Mikko Ranta-Huitti.

Pirkko Silvennoinen on taiteen harrastaja, joka jäänyt eläkkeelle Kruununpuistosta. Siellä hän oli töissä 35 vuotta.

– Ensin olin hoitotyössä, sitten vapaa-ajan toiminnanohjaajana. Taidetta olen harrastanut 41 vuotta, kertoo Silvennoinen.

Harrastus alkoi posliininmaalauksella Linnalan kursseilla. Siitä opiskelu on laajentunut: maalausta, piirtämistä, grafiikkaa...

Vuonna 2003 hän aloitti Linnalan kuvataidekoulun aikuislinjan.

– Se oli hieno koulu, jossa oppi valtavasti uutta, aina uusia menetelmiä. Sitä kesti peräti kahdeksan vuotta. Sinä aikana oppi uusia tapoja nähdä ja katsoa.

– Siellä oli myös perinpohjainen keramiikkakurssi, jolla opetti Marianne Ketolainen. Häneltä sain oppia myös lasinsulatuksessa. Siinä voi tehdä ostolasista mitä erilaisimpia töitä pienistä koruista ikkunan eteen ripustettaviin töihin.

Keramiikka on tullut vuosi vuodelta läheisemmäksi.

– Keramiikassa työ voi edetä askel askeleelta sen mukaan, kun syntyy uusia oivalluksia. Se johdattelee eri suuntiin. Moni aloittaa pienistä mukeista ja kulhoista, sitten alkaa kokeilemaan jotain suurempaa ja teknisesti vaativampaa.

Silvennoisen mukaan taiteen alalla oleellista on se, että aina voi kokeilla uutta, oivaltaa ja kokeilla.

– Aina tulee erehdyksiä. Sitten tehdään uudestaan ja korjataan ensi kerralla. Erehdyksistä oppii uutta, ne eivät ole taiteessa millään lailla hirveitä.

Soila Puurtinen

Keramiikan tekniikat antavat mahdollisuuksia moneen.
Keramiikan tekniikat antavat mahdollisuuksia moneen.

Taideharrastus on Silvennoiselle erittäin tärkeä. Hän jäi leskeksi 17 vuotta sitten. Taiteen parista on saanut samanhenkisiä ystäviä ja samalla on pystynyt kehittämään itseään.

– Taiteessa ei tule koskaan valmiiksi.

Silvennoinen asuu noin kilometrin päässä Aseman taidelaiturista. Epätavallisen kesänäyttelypaikan syntyminen naapuriin muutti elämää.

– Näille tienoille on tullut uutta ilmettä ja yhteistä tekemistä, kaikenlaisia tilaisuuksia, semmoista lämpöistä yhdessä oloa. Olen tuonut paljon vieraitani käymään Taidelaiturille, ja kaikki ovat olleet hyvin ihastuneita paikkaan.

– On jo arvo sinänsä, että yleisölle on avoinna kaunis, vanha rakennus, joka on sisustettu vanhoilla huonekaluilla. On paljon ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta päästä tämäntapaisiin vanhoihin rakennuksiin. Täällä voi katsoa taidetta kaikessa rauhassa Punaisessa huoneessa tai Vihreässä huoneessa, imeä itseensä tunnelmaa, sanoo Silvennoinen.

Soila Puurtinen

Ilmari Huitin metsäaiheisia maalauksia on Punaisessa huoneessa.
Ilmari Huitin metsäaiheisia maalauksia on Punaisessa huoneessa.

Silvennoinen on tuonut Taidelaiturille erilaisia keramiikkateoksiaan, joista suurimman vadin halkaisija on lähes puoli metriä.

– On hienoa, että saan töitäni tänne. Olen monena kesänä tuonut tänne maljakoihin perennakasvejani kesäisin.

– Kun muutimme mieheni kanssa nykyisiin kotiini, oli ympärillä tasaista peltoa. Yhdessä kasvatimme pihaan puita ja valtavasti erilaisia perennoja, joiden hoitaminen on yhä harrastukseni. Sieltä riittää kukkaloistoa myös Taidelaiturille pitkin kesää, kertoo Silvennoinen.

Aseman taidelaiturin syysnäyttelyssä on esillä myös Ilmari Huitin Metsän Sielu -näyttely. Ilmari Huitti oli Aseman taidelaiturin toisen isännän, Hannu Huitin, isosetä, joka kuoli vuonna 1960. Esillä olevat maalaukset ovat 1930–1950-luvuilta.

Näyttely on avoinna syyslomaviikon ja todennäköisesti myös loka-marraskuun viikonloppuina.

Kesän 2021 taiteilijat ovat taidemaalari, lasitaiteilija Soile Yli-Mäyry sekä muotoilija Markku Salo.

Aseman taidelaituri: Pirkko Silvennoisen keramiikka, Ilmari Huitti: Metsän sielu -näyttely. Avoinna 10–17 tämän viikon loppuun.