Savonlinnan Orkesterin syyskauden ensimmäisessä konsertissa soi mandoliini — Syksyn ohjelmistossa sinfoniakonsertti, Suomi 100 vuotta -juhlakonsertti sekä uudenvuodenkonsertti

Mandolinisti Irina Vinogradova esiintyy Savonlinna-kvartetin kanssa Barokista jazziin -kamarimusiikkikonsertissa. Konsertit ovat tiistaina Kerimäellä, keskiviikkona Savonlinnassa ja torstaina Punkaharjulla.

Mandolinisti Irina Vinogradova esiintyy Savonlinna-kvartetin kanssa Barokista jazziin -kamarimusiikkikonsertissa. Esiintyminen on erityislaatuinen, sillä mandoliinia ja jousikvartettia kuullaan harvoin samassa konsertissa.
Mandolinisti Irina Vinogradova esiintyy Savonlinna-kvartetin kanssa Barokista jazziin -kamarimusiikkikonsertissa. Esiintyminen on erityislaatuinen, sillä mandoliinia ja jousikvartettia kuullaan harvoin samassa konsertissa.

Savonlinnan Orkesterin syyskauden ensimmäisessä konsertissa soi harvinaisempi soitin – mandoliini. Barokista jazziin -kamarimusiikkikonsertti kuullaan tänään Kerimäellä, keskiviikkona Savonlinnassa ja torstaina Punkaharjulla. Konserteissa esiintyvät mandolinisti Irina Vinogradova ja Savonlinna-kvartetti.

— Konsertit ovat Irinalle hauska tilaisuus esitellä, mitä kaikea mandoliinilla voi tehdä. Kamarimusiikkikokoonpanossa mandolinisti on harvinainen soittokaveri, orkesterin intendentti ja sellisti Ilkka Vesioja kertoo.

Mandoliinin ja jousikvartetin yhteiskonsertin harvinaisuutta kuvaa se, ettei Vesioja ole koskaan henkilökohtaisesti törmännyt kyseiseen kokoonpanoon. Täysin uudesta soitinyhdistelmästä ei silti ole kysymys, sillä jousille ja mandoliinille sävellettyä ohjelmistoa on olemassa. Konsertissa kuullaankin kvartetto mandoliinille ja jousitriolle. Lisäksi ohjelmistossa on barokin ja klassismin ajan mandoliinikonserttoja, jotka ovat usein sävelletty mandoliinille ja jousiorkesterille.

— Ne pystytään esittämään lähes alkuperäisessä muodossaan siten, että jousiorkesteri korvataan jousikvartettilla. Nämä sävellykset osoittavat mandoliinin ja jouset toimivaksi kombinaatioksi.

Mandoliinin ohella konsertissa kuullaan luuttua – toista hieman harvinaisempaa soitinta. Luuttua soittaa kvartetin alttoviulisti Katja Inkala.

— Irina kuuli että Katja osaa soittaa luuttua, ja ehdotti että hän säestäisi yhden konserton luutulla. Mandoliinista ja luutusta syntyy jännittävä sointiyhdistelmä.

Kamarimusiikkikonsertin jälkeen orkesterin kausi jatkuu lokakuun 8. päivä kuultavalla Romantiikan helmiä -sinfoniakonsertilla. Konsertin solistina esiintyy viulisti Katariina Záborszky, ja ohjelmassa on muun muassa Mendelssohnin e-molli viulukonsertto.

Marraskuussa orkesteri esiintyy kirkkomusiikkiviikon päätöskonsertissa Savonlinnan tuomiokirkossa. Tuolloin orkesterin kapellimestarina toimii Kreeta-Maria Kentala.

— Kreeta-Maria on kansainvälisesti ansioitunut barokkimusiikin tulkitsija. Hänen johtamassa konsertissa kuullaan muun muassa pari Bachin baritonikantaattia, ja solistina kuullaan baritoni Petteri Salomaata.

Kauden päättää Big Bang Big Band! -uudenvuodenkonsertti, jossa esiintyvät Savonlinnan Orkesteri ja Savonlinna Big Band. Konsertin solisteina toimivat jazzlaulaja Aili Ikonen ja trumpetisti Tero Lindberg.

Vesiojan mukaan syksyn ohjemisto on rakennettu siten, että tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin.

— Pyrkimyksemme on tehdä mahdollisimman monipuolisesti erilaista musiikkia sekä monentyylisiä konsertteja ja tavoittaa eri yleisöjä. Syksystä löytyy musiikkia klassisesta viihdemusiikkiin.

Barokista jazziin -kamarimusiikkikonsertti ti 12.9. klo 19 Kerimäen seurakuntakoti, ke 13.9. klo 19 Melartin-sali, to 14.9. klo 19 Punkaharjun seurakuntatalo

Suomi 100 vuotta -juhlakonsertti on syksyn kohokohta

Savonlinnan Orkesterin intendentti Ilkka Vesioja kertoo itsenäisyyspäivän Suomi 100 vuotta -juhlakonsertin olevan orkesterin syyskauden kohokohta.

— Tänä vuonna ei voi olla Suomi 100 -tapahtumia isompia tapahtumia millään kulttuurin alalla. Uskoisin, että jokaisen suomalaisen orkesterin intendentti kertoo Suomi 100 -juhlakonsertin olevan vuoden merkittävin tapahtuma.

Juhlakonsertissa kuullaan tuoretta Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajaa Aurora Marthensia ja isoa sinfoniaorkesteria. Ohjelmistoon on sekä tuttua että vähän harvemmin kuultua suomalaista musiikkia, muun muassa Sibeliuksen Finlandia.

Itsenäisyyspäivän konsertti käynnistää samalla orkesterin Suomi 100 -juhlaviikon, jonka aikana Savonlinna-kvartetti tekee kolme suomalaisen musiikkiin keskittyvää konserttia.

Kvartetin konsertit sisältävät paikallisen säveltäjän Mika Siekkisen teoksen kantaesityksen. Lisäksi kuullaan yksi melkein kantaesitys, kun kvartetti esittää Kai Niemisen teoksen.

— Niemisen teos on tilattu yhdessä Meri-Lapin jousikvartetin kanssa. Teos kantaesitetään noin viikkoa aiemmin Kemissä, ja me saamme esittää teoksen heti kantaesityksen jälkeen.

— Konserteissa kuullaan myös Sibeliuksen Voces intimae -kvartetto, joka on keskeistä suomalaista jousikvartettiohjelmistoa. Sen esittäminen on Savonlinna-kvartetin syksyn huipennus.

Poimintoja Savonlinnan Orkesterin syksyn ohjelmistosta

Romantiikan helmiä, su 8.10. klo 18, Savonlinnan seurakuntakeskuksen juhlasali

Kirkkomusiikkiviikon päätöskonsertti, su 5.11. klo 19, Savonlinnan tuomiokirkko

Suomi 100 vuotta -juhlakonsertti, ke 6.12. klo 17 Savonlinnasali

Big Bang Big Band! -uudenvuodenkonsertti, su 31.12. klo 19, Savonlinnasali

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.