Kulttuurikellari sai Taikelta noin 250 000 euroa – Summa käytetään seuraavien viiden vuoden aikana toiminnan kehittämiseen

Kulttuurikellaria lähdetään nyt kehittämään valtionkin tuella. Savonlinnan suosittu paikka sai Taiteen edistämiskeskukselta suuren avustuksen, jollaista ei ole ennen jaettu.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Kulttuurikellari ry:n puheenjohtaja Matti Makkonen iloitsee yhdistyksen saamasta suuresta kehittämistuesta. Kuvassa Marko Ruuskasen maalaama taiteilijalämpiön sisäänkäynti.
Savonlinnan Kulttuurikellari ry:n puheenjohtaja Matti Makkonen iloitsee yhdistyksen saamasta suuresta kehittämistuesta. Kuvassa Marko Ruuskasen maalaama taiteilijalämpiön sisäänkäynti.

Savonlinnan Kulttuurikellari ry on saanut Taiteen edistämiskeskukselta eli Taikelta 50 000 euron kehittämisavustuksen seuraaville viidelle vuodelle.

– Summa on siis yhteensä noin 250 000 eli 50 000 euroa vuotta kohden. Tämä on todella hieno asia, sanoo Kulttuurikellari-yhdistyksen puheenjohtaja Matti Makkonen.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) rahoittaa taideyhteisöjen toimintaa yhteensä 12 654 000 eurolla. Taiken rahoitus kaikille taiteenaloille kasvoi, eniten esittäville taiteille.

Torstaina julkistetussa jaossa jaettiin ensimmäistä kertaa esittävien taiteiden yhteisöille viisivuotisia toiminta-avustuksia. Kasvanut rahoitus mahdollisti tuotantoalustojen ja sellaisten toimijoiden tukemisen, jotka kokoavat yhteen useita eri taiteen alojen toimijoita.

– Rahoituksen kohdentaminen tämän tyyppisille toimijoille vahvistaa taiteen kenttää laajemmin ja tuo myönteisiä kerrannaisvaikutuksia, sanoo Taiken johtaja Paula Tuovinen.

Tämä uudistus sopi juuri kulttuurikellariin toimintaperiaatteisiin.

– Laadimme Taikelle hakemuksen lokakuussa. Silloin saimme tietoa siitä, että tänä vuonna olisi ensimmäistä kertaa mahdollista saada avustusta myös tuotantoalustoille ja -taloille, jollainen Kulttuurikellarikin on, kertoo Makkonen.

Viisivuotisen kehittämisavustuksen saivat Kulttuurikellarin lisäksi Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry sekä Tamperelainen uuden ja kokeilevan kansanmusiikin tuotantoalusta Folk Extreme ry.

– Kyseessä on kehittämisavustus, eli Kulttuurikellarin normaalitoiminta jatkuu nykyiseen tapaan ja se rahoitetaan tilavuokrilla ja muilla toimintatavoilla. Avustus antaa tilaa hengittää vapaammin ja kehittää uusia asioita, sanoo Makkonen.

– Avustusta tarvitaan esimerkiksi toiminnanjohtaja palkkaamiseen sekä siihen, että meillä olisi oma ääniteknikko. Itse tilakin tarvitsee vielä parantamista, sanoo Makkonen.

Soila Puurtinen

Veera Kolehmainen on ollut Kulttuurikellarin perustamisessa ja toiminnassa mukana alusta saakka ja on nykyään kellarin toiminnanjohtaja.
Veera Kolehmainen on ollut Kulttuurikellarin perustamisessa ja toiminnassa mukana alusta saakka ja on nykyään kellarin toiminnanjohtaja.

Taiken avustukset on perinteisesti suunnattu ammattitaiteilijoiden tukemiseen. Tämä toteutuu myös Kulttuurikellarissa, jossa esiintyy pääasiassa ammattilaisia.

– Toisaalta puhuimme hakemuksessakin yhteisöllisyydestä eli siitä, että haluamme lisätä matalan kynnyksen kaikille avoimia tapahtumia, sanoo toiminnanjohtaja Veera Kolehmainen.

Se, miten Kulttuurikellarin toiminta lähtee kehittymään valtion tuen turvin, täsmentyy lähiviikkoina.

– Seuraavissa hallituksen kokouksissa lähdemme konkreettisesti suunnittelemaan sitä, kuinka toimintamme kehittyy, sanoo Matti Makkonen.

Esittävien taiteiden lisäksi Taike jakoi toiminta-avustuksia arkkitehtuurin, elokuvataiteen, kirjallisuuden, muotoilun sekä visuaalisten taiteiden yhteisöille eri puolilla Suomea.

Päätöksiä varten Taike kuuli kuutta valtion taidetoimikuntaa.