Mestarilaulajat, herätys! Lasten iloinen laulukilpailu on huhtikuussa, nyt on aika rohkaista mieli ja ryhtyä laulajaksi

Nyt on se hetki, jolloin laulavien lasten ja nuorten, vanhempien ja koulujen kannattaa havahtua: Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailu on keväällä 2021, valmistautuminen kannattaa aloittaa nyt!

Soila Puurtinen

Mestarilaulajat kilpailun uusi johtaja Heidi Laasanen säestää, kun kilpailutoimikunta eli  Marja-Leena Hasselqvist, Maija Keskinen, Mikko Sairanen, Johanna Heikka, Tapio Keskinen ja  Chieko Okabe-Silvasti päättävät kokeilla. miltä tuntuu laulaa Raparperin alla -laulua, joka on yksi kilpailulauluista.
Mestarilaulajat kilpailun uusi johtaja Heidi Laasanen säestää, kun kilpailutoimikunta eli Marja-Leena Hasselqvist, Maija Keskinen, Mikko Sairanen, Johanna Heikka, Tapio Keskinen ja Chieko Okabe-Silvasti päättävät kokeilla. miltä tuntuu laulaa Raparperin alla -laulua, joka on yksi kilpailulauluista.

Hei kaikki alakoululaiset ja heidän vanhempansa: nyt on aika antaa lasten laulaa ja rohkaistua kilpailuun! Valtakunnallinen Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailun finaalit pidetään huhtikuussa Linnalan salissa, mutta nauhakarsintana järjestetty alkukilpailu on jo tammikuussa.

– Nyt on syksy aikaa valmistaa kilpailukappaleita. Toivotaan, että myös Savonlinnan seudulta tulee paljon innokkaita laulajia niin kuin aikaisempinakin vuosina, sanoo kilpailun järjestelyistä vastaavan Linnalan kansalaisopiston rehtori Tapio Keskinen.

Tällä kertaa Mestarilaulaja-tapahtumaan voivat osallistua vuosina 2008–2012 syntyneet lapset ja nuoret. Kilpailun tarkoitus on antaa mahdollisuus esiintyä yleisön edessä ja saada muutenkin laulun iloa.

Kilpailun johtaja on Heidi Laasonen, joka aloitti syksyn alussa Linnalan musiikin pääopettajana.

– Erityisen tärkeää tässä kilpailussa on se, että se kannustaa lapsia laulamaan omalla äänellään. Melko usein kuulee jo aika pienilläkin lapsille sitä, että me matkivat jotain omaa idoliaan eivätkä hae omaa ääntään, sanoo Laasonen.

– Jokaisen lauluääni on erilainen, siinä on omat sävyt, ja se on hienoa. On tärkeää, että lapsi käyttää omaa lauluääntään eikä matki aikuisten laulua. Niin ääni kehittyy luonnollisesti.

Mestarilaulajat-kilpailun alkukarsinnat käydään nauhoitusten perusteella. Nauhoituksia voi lähettää koko tammikuun ajan. Niistä tuomaristo valitsee laulajat semifinaaleihin, jotka pidetään Savonlinnassa 17. huhtikuuta. Finaalit ovat 18. huhtikuuta. Finaaliin valitaan viisi laulaja kustakin sarjasta.

Sarjoja on neljä: tytöille ja pojille eri sarjat, ikäsarjat 2010–2012-syntyneet sekä 2008–2009-syntyneet.

Tällä kertaa mukana ei ole ekaluokkalaisia.

– Ajattelimme, että annetaan ekaluokkalaisille rauha tottua koulunkäyntiin kaikessa rauhassa. Nuorimmat ovat tällä kertaa tokaluokkalaisia, kertoo Mikko Sairanen, Kerimäen mieskuoron johtaja, kilpailutoimikunnan jäsen.

Palkintoina finalisteille jaetaan 50–200 euron rahapalkinnot, ja myös kaikki semifinalistit palkitaan. Kilpailun ohjelmistossa on tällä kertaa muun muassa Kaj Chydeniuksen ja P.J. Hannikaisen lauluja sekä muutamia vähemmän tunnettuja lastenmusiikin helmiä.

– Sekä semifinaalissa että finaalissa lapsi laulaa kaksi laulua pianon säestyksellä ilman mikrofonia yleisölle ja tuomaristolle. Jokaisen tulee valmistaa siis neljä lauluja. Sekä semifinaalissa että finaalissa lauletaan yksi vapaavalintainen laulu, ja toinen laulu valitaan Linnalan antamista listoista, kertoo Heidi Laasonen, joka pääosin valitsi laululistat.

– Listoilla on suomalaisten ikisuosikkeja, kuten Raparperin alla tai Mirri sairastaa tai Mikki-hiiri-lauluja mutta myös esimerkiksi Lentäjän poika tai Lounatuulen laulu. Tuttuja, lapsille mieluisia lauluja kaikki. Linnala järjestää tarvittaessa säestäjän.

Kilpailun tuomaristossa ovat baritoni Joonas Asikainen, musiikkituottaja Olli Tuunanen, opettaja Maarit Honkanen

ja koulutusviennin projektipäällikkö Anna-Kristiina Mikkonen, innokas harrastaja laulaja.

Kilpailua valmistavaan työryhmään kuuluvat Linnalan opistosta Tapio Keskinen, Heidi Laasanen, Marja-Leena Hasselqvist ja Maija Keskinen sekä yliopiston lehtori Johanna Heikka, laulunopettaja Chieko Okabe-Silvasti ja musiikinopettaja Mikko Sairanen.

– Olisi hienoa, jos peruskoulut ja musiikkiopistot lähtisivät herättelemään lapsia kilpailuun vanhempien lisäksi, sanoo Heidi Laasonen.

Lastenlaulukilpailu

Savonlinnan Mestarilaulaja 2021

Linnalan opiston järjestämä valtakunnallinen lasten laulukilpailu Savonlinnassa.

Alkukilpailu tallenteina 4.–31.1.2021.

Semifinaali la 17.4.2021, Linnala-sali

Finaali su 18.4.2021, Linnala-sali

Tytöille ja pojille omat sarjansa.

2008–2012-syntyneille lapsille ja nuorille, kaksi ikäsarjaa.

Lauletaan ilman mikrofonia pianon säestyksellä.

Kilpailija valmistaa 4 laulua, kaksi Linnalan antamista listoista, 2 vapaavalintaista

Finalisteille 50–200 euron palkinnot, kaikki semifinalistitkin palkitaan.

Semifinaalit ja finaalit ovat yleisötapahtuma.

Lisätietoja: www.linnala.fi