Välinpitämättömyyttä ilmastosta, riistoa ja väkivaltaa, kaivosjättejä suojelualueilla — poimi tärpit luontoelokuvafestivaaleille tästä!

Savonlinnan kansainvälisten luontoelokuvafestivaalien yhtenä teemana on huoli luonnon tulevaisuudesta, Kitkajoesta Viiankiaavalle, Kenian pelloille ja Before the Floodin ilmastomuutosaiheen kautta koskemaan koko maailmaa.

Antti Varonen

Ohjaaja Anu Kuivalaisen elokuva Sielunmetsä sai alkunsa ohjaajan henkilökohtaisesta surusta. Mökkitonttiin rajoittunut rakas metsä kaadettiin.

Savonlinnan kansainvälisten luontoelokuvafestivaalien yhtenä teemana on huoli luonnon tulevaisuudesta, Kitkajoesta Viiankiaavalle, Kenian pelloille ja Before the Floodin ilmastomuutosaiheen kautta koskemaan koko maailmaa.

Sielunmetsä

Sielunmetsä on metsään sijoittuva elokuva, jossa nähdään kymmenen tarinaa ja kymmenen ihmisen suhdetta metsään. Elokuvassa on luonnontilaista vanhaa metsää, talousmetsiä ja hakkuun jälkiä.
Päähenkilöinä, metsästä puhuvia, on suojelijoita ja metsänomistajia; on lähimetsänsä avohakkuulle menettänyt mökkiläinen, inspiraatiota hakeva taiteilija, hirvestäjä sekä metsästä mielenrauhaa etsivä entinen Venäjän erikoisjoukkojen sotilas.
Pentti Linkola on elokuvassa sureva vanha mies. Juha Hurme kuvailee luonnontilaista metsää epäisänmaalliseksi. Päähenkilöt avautuvat metsän merkityksestä itselleen.
Säästeliäästi käytetty arkistomateriaali luo laajemman kansallisen kehyksen. Puuta kaatuu lompakon myös täytteeksi.
Sielunmetsä on sukellus metsäkansan, suomalaisten, sielunmaisemaan.

Erityistä: Esitettiin huhtikuussa metsämuseo Lustossa. Ohjaaja paikalla festivaalilla.

Kitkajoki — rakas joki

Kitkajärvestä Oulankajokeen virtaava Kitkajoki säästyi 30 vuotta sitten voimalaitoksilta, mutta uusi uhka on kultakaivos, jota on suunniteltu legendaarisen joen varteen.
Tauno Kohosen ohjaama ja kuvaama Kitkajoki – rakas joki on komea hatunnosto joelle ja sen monimuotiselle luonnolle. Kerronnan lomassa kuullaan kuusamolaisen kirjailijan ja luonnonsuojelijan Reino Rinteen pohdintoja ihmisen suhteesta luontoon, ja sen säilymiseen.
Sumua rakastavan Kohosen kuvasommitelmat ja jääpatsaat ovat kuin taideteoksia.

Erityistä: Suomen ensi-ilta, Kohonen itse paikalle.

Aktivisti

Viiankiaava kuuluu Sodankylän komeimpiin aapasoihin. Kaivosmiehen tytär, sodankyläläinen Riikka Karppinen käy taistoon kotikyläänsä ja aapasuota uhkaavaa Anglo American -kaivosjättiä vastaan.
Petteri Saarion dokumentissa seurataan viiden vuoden ajan sinnikkään Karppisen taistoa, jota värikkäästi jutusteleva mummi Tekla nimittää taisteluksi tuulimyllyjä vastaan.
Aktivisti on kiihkoton dokumentti, joka on samalla hieno nuoren naisen kasvutarina, sekä isän ja tyttären suhteen kasvukertomus. Lisäjännitteen tarinaan isä Juha, joka on Pahtavaaran kaivoksen pääluottamusmies.

Erityistä: Saario ja Karppinen ovat läsnä esityksessä.

Välinpitämättömyyttä
ilmastosta

Oscar-palkitun näyttelijän, Leonardo DiCaprion aktiivinen työskentely ympäristönsuojelun parissa on kerännyt kiitosta ympäristöjärjestöiltä. Eräässä haastattelussa hän nimitti ilmaston lämpenemistä ”ympäristöhaasteeksi numero yksi”.
DiCaprion ja National Geographicin dokumentti Before the Flood pureutuu vaikuttavasti ja havainnollisesti ilmaston muutokseen, sen syihin ja seurauksiin.
Matkoillaan maailman ympäri hän tapaa maailman vaikuttajia, kuten Barack Obaman, Paavi Francisin, John Kerryn ja Ban Ki-Moonin ja vetoaa näihin pysäyttääkseen ilmastonmuutoksen ja esittää vaihtoehtoisia energiamuotoja.
Fisher Stevensin ohjaus havainnollistaa kuinka ilmiötä voi hidastaa myös yksilötasolla.
Donald Trumpin ilmastosopimuskannan vuoksi polttavan ajankohtainen dokumentti.

Erityistä: Ilmaisnäytös, 100 ensimmäistä mahtuu sisälle.

Sietämätöntä
riistoa ja väkivaltaa

Vähintään yhtä vaikuttava on Joakim Demmerin tutkivan journalismin helmi, Dead Donkeys Dear No Hyenas.
Afrikan sarvessa sijaitseva ”ihmiskunnan kehto”, Etiopia, on sokaistunut varallisuuden tavoittelussaan ja myynyt miljoonia hehtaareja ulkomaisille sijoittajille. Tämän seurauksena pienviljelijöitä karkotetaan mailtaan joita he ovat viljelleet sukupolvien ajan, jopa tapetaan. Myös luonnonsuojelu on hätää kärsimässä. Ironista on, että riistoa ja väkivaltaa ruokkivat EU, Maailmanpankki ja DFID miljoonien eurojen kehitysrahojen muodossa.
Kiihkottomassa, paikoin trillerin muotoja saavassa dokumentissa puheenvuoron saavat sijoittajat, virkamiehet, vaiennetut journalistit, luonnonsuojelijat ja maansa menettäneet pienviljelijät, jotka seurauksia uhmaten kertovat kokemuksistaan.

Erityistä: Vihaksi pistävä dokumentti saa Suomen ensi-iltansa Savonlinnassa.

Katso Savonlinnan kansainvälisten luontoelokuvafestivaalien koko ohjelmisto täältä.

Anniina Jeskanen

Anniina Jeskanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.