Eino Leinon Helkavirret heräävät eloon arabialaisen luutun säestyksellä — ihasteltu esitys saapuu Muhasaareen keskiviikkona

Autuas elämän arpa vie kuulijat aikamatkalle Leinon runokielen siivin.

A. Halttu

Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä Helkavirsien pauloissa. Kuva Autuas elämän arpa -esityksestä Kajaanin runoviikoilta 7.7.2019.
Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä Helkavirsien pauloissa. Kuva Autuas elämän arpa -esityksestä Kajaanin runoviikoilta 7.7.2019.

Eino Leino -teema jatkuu Muhasaaressa, kun Autuas elämän arpa valtaa näyttämön keskiviikkoiltana.

Esitys perustuu Eino Leinon Helkavirsiä-teokseen ja yhdistää tarinankerrontaa, loitsimista, laulua ja arabialaisen luutun eli oudin säveliä. Esityksen tuo Muhasaareen helsinkiläis-kajaanilainen työryhmä: teatterinjohtaja, näyttelijä ja lausuja Helka-Maria Kinnunen sekä säveltäjä ja muusikko Jari Rättyä. Työryhmä saapuu Muhasaareen suoraan Kajaanin runoviikoilta, jossa esitys sai ihastuneen vastaanoton.

Leinon Helkavirsiä-sarja ilmestyi kahdessa osassa vuosina 1903 ja 1916, ja sen uusromanttiset runot ovat innoittaneet taiteilijoita jo yli sadan vuoden ajan. Kansanperinteestä kumpuavat legendat ja voimallinen runokieli puhuttelevat kuulijoita ajasta toiseen. Meidän aikaamme tuotuina Leinon balladit ja niiden dramaattiset tapahtumat luovat viittauksen myös nykyajan levottomiin oloihin.

Työryhmän tulkinnassa Leinon lumovoimaiset säkeet tuodaan lähelle. Oud, ikiaikainen tarinankertojien soitin, kuljettaa kuulijaa ajasta ja maailmankolkasta toiseen, korpien huokauksiin ja aavikon tähtitaivaan alle, kärsimyksen syövereihin ja autuuden huipuille.

Mukana ovat ensimmäisestä Helkavirsiä-sarjasta runot Räikkö Räähkä, Ylermi ja Tumma sekä toisesta sarjasta runo Halla. Jari Rättyä on säveltänyt esitykseen uutta akustista musiikkia.

Autuas elämän arpa Muhasaaren teatterissa keskiviikkona 10.7. kello 19. Esityksen kesto on noin 45 minuuttia. Ei väliaikaa. Lippuvaraukset numerosta 050-5265163.

Esitys on tuotettu yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin ja Eino Leino –seuran kanssa.