"Ovi oli yölläkii auki, jotta hättään joutuneet pääsisivät turvaan" Nyt voi kuulla vesjkansan tarinoita ja kokeilla kantele-klubia sekä runolaulua

Vesj'kansan viikko kutsuu kuulemaan vesjkansan tarinoita, tutustumaan runolauluun tai kokeilemaan kanteleen soittoa. Siihen ei tarvita soittotaitoa, kunhan yksikin sormi liikkuu, sanoo Sirkka Kosonen.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Matti Muhonen on tutkinut viime talvena kerättyjä muistoja ja tarinoita vesjkansalta eli saarilla ja vesien takana eläneiltä. Niistä ja "vetisistä" lauluista syntyi noin tunnin lempeä esitys.
Matti Muhonen on tutkinut viime talvena kerättyjä muistoja ja tarinoita vesjkansalta eli saarilla ja vesien takana eläneiltä. Niistä ja "vetisistä" lauluista syntyi noin tunnin lempeä esitys.

Jiälle ei suanu mennä, ennenku aikuiset kokkeilj, kestikö se. Jos kirveen hamaralla hummautti eikä jiä mennyt rikki, ol' se kestevee. Tai metrisellä halolla..."

Talvinen tarina kaikuu kesäisessä miljöössä, Kalliolinnan lettukahvilassa. Käynnissä on Vesj'kansa-viikon ensimmäinen tapahtuma, jossa trubaduuri-näyttelijä Matti Muhonen lukee Vesjkansan tarinoita ja laulaa.

– Valitsin oikein vetisiä lauluja Saimaalta, kertoo Muhonen.

Näitä tarinoita ei ole ennen kuultu julkisesti. Ne ovat viime talvena tehdyn perinnekeräyksen tulosta.

Vesj'kansa-hankkeen järjestämässä keräyksessä tallennettiin vetten takana asuvien kertomuksia. Suuri osa kerätystä materiaalista on nyt kirjoitettu puhtaaksi.

Matti Muhonen valitsi esitykseensä Vesj'kansan lauluja ja tarinoita muutaman makupalan talvella tallennetusta materiaalista. Tällaistakin oli elämä saaressa:

"Illalla kun mentiin nukkumaan, piti ovi jättää auki. Äiti sano, että jos joku yöllä tullee saareen, sillä on hätä ja sen pittää piästä lämpimään ja turvaan, tuvan penkille nukkumaan. Äiti kerto, että kerran kun se ol uamulla menny tuppaan, oli joka penkillä joku nukkumassa."

"Silloin autettiin toinen toista, eikä mittään tarvinnu pelätä. Kaikki luottivat toisiinsa. Jos jollain oli hätä, sitä autettiin."

Tämän päälle Muhonen laulaa iloisia rakkauslauluja,

Kevään mittaan haastateltiin 27 saariston asukasta. Moni kertoi yli tunnin muistojaan. Kertomukset kertovat myös tavoista ja uskomuksia, jotka ovat kuuluneet saarelaisten elämään sukupolvesta toiseen.

Tarinoista on tekeillä myös rastireitti rannoille. Tarinarastit ilmestyvät paikoilleen lähiviikkoina. Matti Muhosen laulu-tarinahetki toistetaan 1.7. Mikko-laivalla.

Tiistaina kannattaa lauluhaluisten lähteä liikkeelle: kansanmuusikko, laulaja ja soittaja Sirkka Kosonen opettaa kaikkia laulamaan sääminkiläisiä runolauluja.

– Runolaulut ovat sitä perinnettä, josta myös Kalevala koostuu. Kalevalaa ei alunperin ole kerrottu, vaan se on laulettu. Sävelmät ovat helppoja ja korvaan jääviä. Opetan pari yksinkertaista sääminkiläistä sävelmää, ja jaan tekstit, joita lauletaan, kertoo Kosonen.

Elias Lönnrot, Kalevalan kokoaja, kuuli tarinan Lemminkäisestä ensimmäistä kertaa Kerimäellä. Laulaja oli Pietar Makkonen Enonkoskelta. Sammon tarinan hänelle lauloi ensimmäistä kertaa Juhana Kainuulainen Kesälahdella.

– Asumme täällä Kalevalan synnyinsijoilla, mistä pitää olla ylpeä. Nyt käydään läpi niitä tekstejä, joita Pietar Makkonen lauloi Lönnrotille.

– Lönnrot tuli Kerimäelle ensimmäisellä keruumatkallaan. Osa Kerimäeltä kerätystä Lemminkäis-runosta on nyt Kalevalassa sellaisenaan.

Runolauluhetkessä voi laulaa mukana tai vain kuunnella. Jos sataa, siirrytään uudella Kasinolle. Runolaulutapahtuma toistetaan torstaiaamuna Kalliolinnan lettukahvilassa.

Torstaina pitää Kosonen Mikko-laivan ruumassa Kantele-klubin.

– Tuon mukana viisikielisiä kanteleita, ja kokeilemaan voi tulla kuka tahansa, soittotaitoa ei tarvita. Jos yksikin sormi liikkuu, voi kannelta soittaa, nauraa Kosonen.

– Kannel on itäsuomalaisten oma soitin, jota on helppo lähteä soittamaan. Se on helppo ja hauska, kannattaa kokeilla!

Vesjkansan viikko huipentuu Trio Tanguangon päiväkonserttiin ravintola Paviljongilla. Päivittäin on tarjolla myös joogaa ja jopa joogaristeily.

www.facebook.com/kultRinki

Vesj'kansa-viikko

Ti 30.6. klo 14 Mikko-laiva Aleksin aukiolla ja to 2.7. klo 10 Lettukahvila Kalliolinna: Runolauluja Säämingistä. Sirkka Kosonen.

Ke 1.7. klo 14 Mikko-laiva Aleksin aukiolla Vesj'kansan lauluja ja tarinoita, Matti Muhonen.

Ke 1.7. 16.30 Iltasoitto Olavinlinnasta, Linna Brass Quintet

To 2.7. klo 14 Mikko-laiva Aleksin aukiolla: Kanteleklubi, Sirkka Kosonen.

Pe 3.7. klo 14 Ravintola Paviljonki Trio Tanguango.