Onko linnassa kummituksia? Se selviää Taidelukion Linnan kummitus -konserteissa, lavalla on paholaisia, kissoja ja neitojen haamuja Halloween-hengessä

Linnan kummitus on juonellinen konsertti, jossa linnan sekä oopperoiden haamut tulevat tutuiksi. Taidelukion Ooppera-musiikkiteatterilinjan 13 laulajaa tulkitsee kummitus-teemaan sopivaa musiikkia juonellisessa konsertissa, joka vierailee myös oopperan maailmassa.

Tuija Pauhu

Olavinlinnan Kongressisalissa soivat lauantaina ja sunnuntaina muun muassa Oopperan kummitus -musikaalin sävelet. Linnan kummitus -kooste tuo lavalla myös  linnan ja oopperoiden kummituksia.
Olavinlinnan Kongressisalissa soivat lauantaina ja sunnuntaina muun muassa Oopperan kummitus -musikaalin sävelet. Linnan kummitus -kooste tuo lavalla myös  linnan ja oopperoiden kummituksia.

Olavinlinnan Kongressisali on täynnä outoa väkeä. Jollain on kissanaamio, pitkät kynnet ja häntä.

Toisella on pirun sarvet ja ilkeä naamio sekä frakki. Tuossa on kaunis linnanneito — hänelläkin naamio, ja vielä Yön kuningatar.

Meneillä on Savonlinnan taidelukion Ooppera-musiikkiteatterilinjan eli Omuten Halloween-konsertin harjoitus. Sen otsikko on Linnan kummitus V — tämä on jo viides Omute-linjan linnaan tekemä konsertti. Edellisestä on jo useita vuosia.

— Olavinlinna on ainutlaatuinen esityspaikka, jolla on omat tarinansa ja kummituksensa. Linnan kummitus -konsertti kertoo linnan menneisyydestä, sen hengistä, ja myös oopperoiden hahmoista ja kummituksista, kertoo Chieko Okabe-Silvasti.

Tuija Pauhu

Vanhana kissadiivana muistelee nuoruuttaan - Matias Vesa.

Kaikki Omuten opiskelijat ovat Okabe-Silvastin lauluoppilaita. Linjalle valitaan vuosittain 3—5 nuorta.

Konsertissa on 13 laulajaa, mukana myös uudet ykköset.

— Etsin kaikille sopivat laulut, ooppera-aarioita tai musikaalisävelmiä. Sen pohjalta tehtiin käsikirjoitus, kertoo Okabe-Silvasti.

Käsikirjoituksen takana ovat opiskelijat Pinja Pesonen, Rebekka Räisänen ja Pauliina Leminen.

— Käsikirjoitus on elänyt harjoituksissa. Me kaikki saimme vaikuttaa siihen, sanoo Jan Puustinen, Mephisto ja kertoja.

— Juuri tämä on niin hienoa taidelukiossa ja Omutella: saamme kokeilla vapaasti kaikkea mahdollista. Mietitään käsikirjoitusta, lauletaan, soitetaan, tanssitaan, näytellään.

Tuija Pauhu

Mephistona, itse piruna, esiintyy Jan Puustinen.

Puustinen tuli lukioon trumpetistina, mutta löysikin itsensä vuosi sitten syksyllä Omute-linjalla.

— En ollut laulanut sitä ennen juurikaan, soittanut vain. Nyt on laulu pääaineena, musiikkiopistossa soitan trumpettia ja käyrätorvea. Tällainen laulun ja näyttelemisen yhdistäminen on vapauttavaa, sanoo Puustinen.

Keitä sitten ovat kummitukset?

— Esille tulee muutamia Olavinlinnan tarinoiden kummituksia. Myös kaikki oopperoiden ja musikaalien hahmot ovat jo ammoin kuolleita henkilöitä, siis kummituksia hekin, kertoo Okabe-Silvasti.

Suuri osa konsertin musiikista on Andrew Lloyd-Webberin Oopperan kummitus -musikaalista.

Cats-musikaalin hitti Memoryn laulaa Vanha kissadiiva, Rossinin dueton vonkuu kaksi kissaa. Klassisempaa puolta edustavat Beethovenin, Rossinin ja Verdin sävelmät. Luvassa on myös yhteisnumeroita.

Taidokkaat naamiot on valmistanut Riikka Hakamäki Artemian teatteritekniikan linjalta, valoista vastaa Tuomas Pulkkinen. Säestäjänä toimii suuressa osassa lauluja Eero Kelosuo.

Tuija Pauhu

Säestäjä Eero Kelosuo ja Yön kuningatar Iida Hämäläinen.

Halloween konsertti:

Linnan kummitus V

Savonlinnan taidelukion Omute-linjan esiintyjät: Jan Puustinen, Johanna Hannikainen, Iida Hämäläinen, Aida Venjärvi, Aurora Pöllänen, Iida Palviainen, Vili Hämäläinen, Judith Kautto, Anni Karvinen, Matias Vesa, Mirjami Hanhisalo, Pauliina Leminen, Olli Hamnström.

Pianosäestys: Eero Kelosuo ja Chieko Okabe-Silvasti; Musiikin valmennus ja ohjaus: Chieko Okabe-Silvasti.

Käsikirjoitus: Pinja Pesonen, Rebekka Räisänen ja Pauliina Leminen.

SAMIedun teatteritekniikan opiskelijat: naamiot: Riikka Hakamäki, valot: Tuomas Pulkkinen.

Julisteet: Savonlinnan Taidelukion kuvataidelinjan opiskelijat, opettaja Kati Ranta.

Tukijat: Kansallismuseo Olavinlinna, SAMIedu teatteritekniikan koulutus, SOJ, Savonlinnan teatteri

Linnan kummitus V, esitykset Olavinlinnan Kongressisalissa 3. ja 4.11. klo 14.