”Tässä koulussa ei voi tehdä virheitä” Kuvataidekoulu kannustaa ja innostaa eikä etsi virheitä — Toimintaa Savonlinnassa jo 20 vuotta

Linnalan kuvataidekoulu aloitti syksyllä 1999. Tasavuosia juhlitaan kymmenen opettajan näyttelyllä, jossa näkyvät taiteen monet lajit. Kuvataidekoulussa ei ole oikeita ja vääriä ratkaisuja, tärkeintä ovat tekeminen ja luovuus.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Kati Sinkkonen, Juho Sihvonen, Marianne Ketolainen, Pauliina Sairanen ja Elmeri Härkönen sekä viisi muuta Linnalan kuvataidekoulun entistä tai nykyistä opettajaa pistivät pystyy Opet kautta aikajen -näyttelyn, joka juhlisaa 20-vuotiasta lasten ja nuorten kuvataidekoulua.
Kati Sinkkonen, Juho Sihvonen, Marianne Ketolainen, Pauliina Sairanen ja Elmeri Härkönen sekä viisi muuta Linnalan kuvataidekoulun entistä tai nykyistä opettajaa pistivät pystyy Opet kautta aikajen -näyttelyn, joka juhlisaa 20-vuotiasta lasten ja nuorten kuvataidekoulua.

Tämä on koulu, jossa koskaan ei sanota, että nyt teit väärin.

Näin kiteyttää Pauliina Sairanen, Linnalan kuvataidekoulun vastaava pääopettaja. Kuvataiteessa on aina loputtomasta tapoja tehdä, ratkaisuja, tasoja ja tulkintoja, mutta ei oikeaa ja väärää.

Toinen yhtä jännä ajatus on aika:

— Linnalan kuvataidekoulu on toiminut vasta 20 vuotta. Silti se tuntuu itsestäänselvyydeltä, pitäähän kaupungissa lapsille olla kuvataidekoulu. Mutta eihän se ollut yhtään itsestään selvää aluksi, vaan koulun eteen tehtiin pitkään töitä, hän miettii.

Taidelukion alakerrassa, galleria Eteisessä avautui Opet kautta aikojen -näyttely. Se esittelee kymmenen entisen ja nykyisen Linnalan kuvataidekoulun opettaja teoksia.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Marianne Ketolaisen keramiikkaa.
Marianne Ketolaisen keramiikkaa.

— Pyysin mukaan sellaisia, jotka ovat olleet pidemmän aikaa opettajina, eivät vain vaikka lyhytkursseja, kertoo Sairanen.

Kuvataidekoulu aloitti toimintansa Linnalan huomassa syksyllä 1999. Sitä oli edeltänyt aktiivisten vanhempien ja kuvataideväen sinnikäs työ.

— Esimerkiksi Mari Rasku, Hanne Kärki ja Riitta Moisander tekivät paljon, ja perustettiin tukiyhdistys. Kärjestä tuli kuvataidekoulun ensimmäinen opettaja ja johtaja. Oppilaita oli heti aluksi paljon, ja määrä kasvoi nopeasti.

Linnalassa oli käytössä tila, jota myös aikuisopiskelijat käyttivät. Varastotkin tulivat nopeasti ahtaiksi.

— Linnalasta siirryttiin Puistokadun koululle, joka oli vielä remontoimatta. Käytössä oli kaksi tilavaa luokkaa, mutta vain yksi vesipiste käytävällä, muistelee Kati Sinkkonen, joka sijaisti Hanne Kärkeä lukuvuoden 2001—2002.

Kun Puistokadun koulua alettiin remontoida, siirtyi kuvataidekoulu viereiseen rakennukseen, TaitoShopin naapuriin. Paikalla oli tätä ennen ollut grafiikkapaja. Näissä tiloissa koulu toimii edelleen.

Oppilaita on ollut enimmillään yli 400 oppilasta, nyt määrä liikkuu 200—300:n välillä.

Opetusluokkia on kaksi, yläkerrassa on opettajanhuone. Jopa keramiikkapaja on nyt koulutiloissa.

— Monta vuotta kannettiin lasten keramiikka töitä Linnalan uuniin poltettaviksi, muistelee Marianne Ketolainen, joka on opettanut keramiikkaa jo vuodesta 2002.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Laura Wirenin maalaus.
Laura Wirenin maalaus.

Pauliina Sairanen kehuu edeltäjäänsä Hanne Kärkeä, joka laati koululle niin hyvät, kansallisia vaatimuksia noudattavat opintosuunnitelmat, ettei niitä juuri tarvinnut muuttaa muutama vuosi sitten, kun uudet opetussuunnitelmat tulivat voimaan.

— Koulu saa valtionavustusta, joten suunnitelmien on oltava kunnossa ja koulun opetuksen sen mukaista, muistuttaa Sairanen.

Opetus jakautuu kolmeen: alle kouluikäiset ja alakoululaiset, nuorten työpajat sekä aikuisopetus, johon nuori voi siirtyä 18-vuotiaana.

— Nuorimmat oppilaat ovat kolmivuotiaita, vanhimmat yli 80-vuotiaita. Moni jatkaa läpi lapsuuden, joku käy muutaman vuoden, palaa ehkä uudestaan. Moni on jatkanut taidelukioon ja myös ammattiopintoihin.

Juho Sihvonen ja Annamari Kinnunen, entiset oppilaat, opettavat molemmat nykyään koulussa.

— Muistan, että yksi keramiikkatyöni oli kerran kevätnäyttelyssä. Minusta se oli pilalle mennyt, enkä olisi halunnut näyttää sitä. Harmitti, ja kun minusta otettiin kuva työn vierellä, panin silmät kieroon, nauraa Sihvonen, joka on siirtynyt sarjakuvista pienoisveistoksiin.

Elmeri Härkösen mukaan tärkeintä opetuksessa on innostuksen herättäminen.

— Kuinka saada nuori innostumaan tekemisestä ja avautumaan? Se ei ole aina helppoa, mutta on hienoa, jos näin tapahtuu ja jos saa avarrettua opiskelijoiden ajattelua ja tapaa nähdä, miettii Härkönen, joka opettaa valokuvausta.

— Meidät on usein opetettu tekemään ”oikein”. Sellaista ei täällä ole. Kannustamme tekemään, kokeilemaan. Se, mitä itse luulee virheeksi, saattaakin olla juuri se, mikä tekee työstä koskettavan, miettii Pauliina Sairanen.

— Opiskelijat saattavat olla aluksi aika sulkeutuneita. Kannustamme vain tekemään ja kokeilemaan, heittäytymään rohkeasti. Taiteessa ei ole oikeita ratkaisuja eikä virheitä. Näennäinen virhe saattaakin tehdä teoksesta erityisen.

Opet kautta aikojen -näyttelyn tekijät ovat Elmeri Härkönen, valokuva, Marianne Ketolainen, keramiikka, Annamari Kinnunen, piirros, Hanne Kärki, grafiikka, Kati Ranta, huovutustyöt, Pauliina Sairanen, maalauksia, Kati Sinkkonen, mielikuvia kankailla, Kaisa Turtiainen, ompeluteos ja Laura Wirén, maalaukset.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Juho Sihvosen keramiikkaa, taustalla Kati Sinkkosen uniikkikangas, jonka kuvat ovat Sinkkosen pikkulapsena tekemiä.
Juho Sihvosen keramiikkaa, taustalla Kati Sinkkosen uniikkikangas, jonka kuvat ovat Sinkkosen pikkulapsena tekemiä.

— Lukukauden aikana opettajan luovuus menee opettamiseen. Meillä ei ole valmista opetusmateriaalia, joten se tehdään ja suunnitellaan itse, joka vuosi hieman eri tavalla, miettii Kati Sinkkonen, joka nykyään opettaa taidelukiossa.

— Opettajan luovuutta tarvitaan myös oppilaiden ohjauksessa, kannustamisessa ja ratkaisujen etsimisessä.

Lomalla on aikaa tehdä omia teoksia. Eteisessä voi käydä katsomassa, mitä opettajat silloin saavat aikaan.

Opet kautta aikojen Linnalan Kuvataidekoulu 20 vuotta -näyttely Galleria Eteinen, Sotilaspojankatu 3 1.11. saakka.