"Olisin kovasti halunnut pitää Rendelistä, mutta se on mahdotonta" — Kriitikoilta supersankarielokuvalle karut arviot

Kotimainen media ei ihastunut mikkeliläisen Jesse Haajan supersankarielokuvaan.

Juuli Aschan

Rendel on mikkeliläisen mainostoimistoyrittäjä Jesse Haajan keksimä supersankari.

Kotimaiset leffakriitikot antavat supersankarielokuva Rendelille runsaasti risuja ja vain vähän ruusuja. Elokuva saa ensi-iltansa tänään.


Ensimmäisissä kritiikeissä kiitoksia tipahtelee lähinnä visuaalisuudesta ja tietyistä näyttelijäsuorituksista, moitteita muun muassa tarinankerronnan ja hahmojen heikkouksista.


Iltalehti, Helsingin Sanomat ja Etelä-Suomen Sanomat antavat filmille arvioissaan vain yhden tähden.
Kaksi tähteä liikenee Keskisuomalaiselta, Turun Sanomilta, Aamulehdeltä ja Me Naisilta.

Perinteisen median ulkopuolelta sympatiaa löytyy enemmän: Muropaketti-sivustolla Rendel saa kiitosta ja kolme tähteä.

Tylyt arviot

Näin tylysti suomalaislehtien kriitikot kommentoivat Rendeliä:

"Sadistista väkivaltaa, pöyristyttävää naisvihaa ja noloa junttihuumoria pursuavan kotimaisen toimintaelokuvan epäonnistumisen kruunaa täysin kelvoton käsikirjoitus."
Juho Rissanen, Iltalehti

" Olisin kovasti halunnut pitää Rendelistä, mutta se on mahdotonta. Tarinankerronnallisesti ja draamallisesti elokuva on kamala sekasotku. Juonessa ei ole mitään järkeä, oikeastaan sitä ei edes ole. Tarinaa ei kerrota kronologisesti, vaan aikatasoissa hyppien. Tämän vuoksi katsoja ei tajua, mitä elokuvassa tapahtuu."
Marko Ahonen, Keskisuomalainen

"Yritys on kohtalainen, tulos ei niinkään. Luultavasti elokuva on idean isän ja ohjaajan opinnäyte, passi amerikkalaisen B-elokuvan maailmaan."
Kari Salminen, Aamulehti

"Rendel näyttää juuri siltä, mitä se onkin: kouluvihkoon piirretty kostofantasia, jota on kehitelty kohtaamaan rahan todellisuus eli parin tunnin valkokangasaika."
Jukka Sammalisto, Etelä-Suomen Sanomat
"Erityisen vaikeasti nieltävä on Rendelin heteromaskuliininen maailmankuva, jota voisi luonnehtia myrkylliseksi."
Anton Vanha-Majamaa, Helsingin Sanomat

"Etelä-Savon suurin toimintaleffa ei tee vaikutusta yli maakuntarajojen. Nauttimisen kynnys kulkee siinä, onko jo etukäteen luovuttanut sympatiansa Haajan ja mielettömän konseptin puolelle."
Kalle Kinnunen, Suomen Kuvalehti

"On vaikea hahmottaa, miksi tällainen karvalakkiversio supersankarista vetoaisi, ellei sitten kotimaisuutensa tähden. Rendelin päheä naamio on elokuvan ainoa kansainväliset mitat täyttävä elementti."
Tero Vainio, Kaleva

"Rendelille on ensimmäisenä suomalaisena supersankarielokuvana ja tämän kokoluokan toimintaelokuvana pakko nostaa hattua. Eipä olisi uskonut, että Mikkelistä voi kuoriutua varsinainen Gotham City!"

Päivi Laajalahti, Muropaketti

Uutista täydennetty kello 9.47: Lisätty viittaus Muropaketin arvioon.

Elina Keskitalo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.