Teemu Takanen voitti Markku Johansson -kilpailun sovitussarjan Vantaalla — kilpailussa mukana viihdesäveltäjiä 20 maasta, finaalikonsertti oli maanantaina

Savonlinnan oma poika, saksofonisti-kapellimestari-säveltäjä Teemu Takanen teki voittoisan viihdeorkesterisovituksen Johanna Kurkelan kappaleesta Kuolevainen.

Soila Puurtinen

Joulukuussa 2017 Teemu Takanen myös Lumiukko-tanssisadun, jonka orkesteriosuuksista vastasi musiikkiopiston kamariorkesteri. Harjoitukset Melartin-salissa.

Teemu Takanen Savonlinnasta voitti maanantai-iltana Markku Johansson -kilpailun sovitussarjan. Vantaan viihdeorkesterin järjestämä kilpailu pidettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Sen tarkoitus on etsiä uusia sävellyksiä ja sovituksia suurelle, yli 50 soittajan viihdeorkesterille. Ajatus on hakea 2020-luvun suomalaista viihdemusiikkia.

Kilpailussa oli sovitus- ja sävellyssarjat. Kilpailuun lähetettiin 47 sävellystä ja 28 sovitusta lähes 20 maasta. Osallistujamaiden joukossa olivat kaikki keskeiset Euroopan valtiot sekä joukko kaukaisempia maita, kuten Iran, Brasilia, Japani, Kiina ja USA.

Kilpailijoiden piti laatia sovitus valitsemastaan kappaleesta yli 50 soittajan suurelle viihdeorkesterille eli sinfoniaorkesterille, jossa on mukana komppiryhmä, eli kitara, rummut ja basso.

Takanen laati sovituksen Kuolevainen-kappaleesta, jonka ovat säveltäneet Jurek Reunamäki ja Aku Rannila Saara Törmän tekstiin. Alunperin kappaleen on esittänyt Johanna Kurkela.

 Kilpailun tuomareina olivat Hans Ek (Ruotsi), Markku Johansson, Jaakko Kuusisto ja Antti Rissanen, joka on johtanut monena vuonna Savonlinnan Big Bang -konsertin.

Finaaliin oli valittu kahdeksan sävellystä ja seitsemän sovitusta. Ne kuultiin maanantai-iltana Vantaan viihdeorkesterin soittamina, kapellimestarina Nick Davies.

Teemu Takanen on savonlinnalainen saksofonisti, orkesterijohtaja ja säveltäjä. Hän opettaa taidelukiossa ja musiikkiopistosta ja johtaa Savonlinnan big bandia.

Monena vappuna ja uutena vuotena on Takanen johtanut myös viihdeorkesteri, joka syntyy, kun Savonlinnan Orkesteri tulee soittamaan big bandin kanssa.

Tämä kokemus on ollut todella tärkeä. Olen oppinut kuulemaan sinfoniaorkesterin soittimien soundeja.

— Harva tämän alan tekijä Suomessa pääsee työskentelemään tällaisen suuren orkesterin kanssa ja myös kokeilemaan sovittamista.

— Olen saanut sovittaa ja johtaa useita kappaleita Savonlinnan orkestern ja Big Bandin yhteiskonsertissa, ja sitä kautta oppii, mikä toimii, mikä ei ja millaisia sointeja voi luoda.

Vuonna 2013 Takanen voitti Ylen järjestämän Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailun kappaleellaan Here Waiting For You. Hän on myös menestynyt kilpailuissa saksofonistina.

— Olen onnellisessa asemassa, että saan olla Savonlinnassa ja että täällä voi tehdä suuria konsertteja. Se oli varmasti tärkeä tausta tekijä myös tässä sovituskilpailussa, sanoo Takanen.

Uusimmat uutiset