Savonlinna-isku keskelle Helsinkiä, musiikkiakatemian konsertti Temppeliaukion kirkossa kertoo kesä-Savonlinnan konserttien tasosta

Savonlinnan Musiikkiakatemian Talvijuhlakonsertti on soiva näyteikkuna siitä, mitä Savonlinnan kamarimusiikkikesässä on tarjolla. Solisteina ovat muun muassa Juha Uusitalo, Ralf Gothóni ja Gala El Hadidi.

Soila Puurtinen

Gala El Hadidi konsertoi 2017 Savonlinnan kirkossa Kristian Attilan kanssa. Tammikuun lopulla he edustavat Savonlinnan Musiikkiajatemiaan Temppeliaukion kirkon Talvijuhlakonsertissa.
Gala El Hadidi konsertoi 2017 Savonlinnan kirkossa Kristian Attilan kanssa. Tammikuun lopulla he edustavat Savonlinnan Musiikkiajatemiaan Temppeliaukion kirkon Talvijuhlakonsertissa.

Savonlinnan Musiikkiakatemia järjestää tammikuun lopulla Talvijuhlakonsertin Temppeliaukion kirkossa Helsingissa.

— Tarkoitus on tehdä Savonlinnan musiikkiakatemiaa ja sen toimintaa tutuksi pääkaupunkiseudulla. Se on tärkeä tilaisuus myös akatemian tukijoille ja ystäville, kertoo toiminnanjohtaja Matti Makkonen.

— Talvikonsertti on akatemian soiva näyteikkuna pääkaupunkiseudulle. Samalla se myös kertoo Savonlinnan konserttikesästä ja sen tasosta.

Talvisessa Musiikkiakatemian konsertissa esiintyvät Musiikkiakatemian kouluttajista pianotaiteilijat Ralf Gothóni ja Kristian Attila. Konsertissa esiintyy myös bassobaritoni Juha Uusitalo, joka juuri joulukuussa sai Suomen Kulttuurirahaston myöntämän Lea Piltti –palkinnon tunnustuksena kansainvälisesti menestyksekkäästä urasta.

Musiikkiakatemian viime vuosien opiskelijoista konsertissa esiintyvät egyptiläinen mezzosopraano Gala El Hadidi sekä Seele-jousikvartetti.

El Hadidi on yksi Musiikkiakatemian kansainvälisen Musiikkisilta-hankkeen (Musical Bridge) myötä nousseita tähtiä, joka on viime vuosina työskennellyt solistina mm. Dresdenin Semper-oopperassa. El Hadidi piti myös viime kesänä mestarikurssin Savonlinnassa.

Seele-jousikvartetin muodostavat Rebecca Roozeman (viulu), Amanda Ernesaks (viulu), Kristian Sallinen (alttoviulu) ja Tatu Kauppinen (sello). Kvartetti on osallistunut useana kesänä Musiikkiakatemian kansainvälisille mestarikursseille Savonlinnassa. Seele-kvartetti myös voitti edelliset Melartin-kamarimusiikikilpailut Savonlinnassa.

Tuija Pauhu, Timo Seppäläinen

Juha Uusitalo laulaa Savonlinnan Musiikkiakatemian talvikonsertissa Helsingissä.

Talvijuhlakonsertin ohjelmassa on laulumusiikkia Kuulalta, Ravelilta ja Verdiltä sekä Dvořákin Pianokvintetto. Vastaava talvikonsertti pidettiin ensimmäistä kertaa vuosi sitten.

Tero Saarinenkin opettaa Kairossa

Maaliskuussa jatkuu musiikkiakatemian Musical Bridge -koulutus Kairon oopperassa. Kyseessä on jo 12. koulutusperiodi. Tällä kertaa opettajina toimivat muun muassa tanssitaiteilija Tero Saarinen ja tenori Jorma Silvasti.

Savonlinnan Musiikkiakatemia toimii kesäisin Savonlinnassa, musiikki- ja tanssiopiston tiloissa. Se on jatkoa 50-luvulle perustetulle Savonlinnan musiikkipäiville. Tänä vuonna järjestetään Savonlinnassa 1.7.— 4.8. viisitoista kansainvälistä oopperan, Liedin, kamarimusiikin ja useiden eri instrumenttien mestarikurssia, joille osallistuu noin 150 opiskelijaa eri puolilta maailmaa.

Sekä kurssien opiskelijat että opettajat pitävät kymmeniä konsertteja kurssien aikana.

Akatemialle uudet valtuusto ja hallitus

Savonlinnan Musiikkiakatemian kannatusyhdistys ry on valinnut Musiikkiakatemian valtuustoon vuodelle 2019 uutena jäsenenä oopperalaulaja Jorma Silvastin. Puheenjohtaja jatkaa varatuomari Juhani Lipsanen, varapuheenjohtajana tekniikan tohtori Leenamaija Otala.

Valtuustoon kuuluvat jäseninä johtaja Maire Gullichsen-Ehrnrooth, johtaja Veera Heinonen, kaupunginsihteeri Hannu Hyttinen, kauppaneuvos Heikki Hämäläinen, KTM Asmo Kalpala, vuorineuvos Harri Kerminen, päätoimittaja Hannu Leinonen, toimitusjohtaja Kaj Lindh, professori Pekka Mattila, professori Marja Makarow, YTM Anna-Kristiina Mikkonen, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, MT Annika Ollinkari-Fagerholm, VTM Kyllikki Pankakoski, johtaja Tuire Ranta-Meyer, säveltäjä Otto Romanowski, FT Pentti Savolainen.

Valtuuston.kunniapuheenjohtajat ovat presidentti Martti Ahtisaari ja johtaja Eero Rantala ja kunniajäsen on suurlähettiläs Hannu Halinen.

Musiikkiakatemian hallitukseen vuodelle 2019 uusina jäseninä valittiin professori Markus Lehtinen ja professori Marko Ylönen sekä jatkamaan puheenjohtajana VTM Matti Saarinen, varapuheenjohtajana teollisuusneuvos Marjukka Aarnio ja hallituksen jäseninä Vice President Annette Von Koskull ja kansanedustaja Hanna Kosonen.

Musiikkiakatemian taiteellisessa toimikunnassa jatkavat puheenjohtaja professori Ralf Gothóni ja taiteellisena johtajana lehtori Kristian Attila sekä muina toimikunnan jäseninä professori Mark Gothóni, professori Hartmut Höll ja ohjaaja Eija Tolpo. Musiikkiakatemian toiminnanjohtajan tehtäviä hoitaa Matti Makkonen.

Savonlinnan Musiikki-akatemian II Talvijuhlakonsertti ti 29.1. klo 19. Temppeliaukion kirkko. Gala El Hadidi, mezzosopraano; Juha Uusitalo, bassobaritoni; Kristian Attila, piano; Ralf Gothóni, piano; Seele-jousikvartetti. Konsertin tuotto Savonlinnan Musiikkiakatemian mestarikurssitoiminnan hyväksi Dvoák – Kuula – Verdi – Ravel