”Huolenpito on isänmaallista” —  Jari Pylväinen on Isänmaallisen joulukonsertin tähti, joka osaa arvostaa Suomea elettyään vuosia myös ulkomailla.

Laulaja-näyttelijä Jari Pylväinen on Isänmaallisen joulukonsertin solisti. Luvassa suomalaisia klassikkolauluja ja tuttuja, perinteisiä joululauluja.

Jari Pylväinen laulaa itsenäisyyspäivän aattona Isänmaallisen joulukonsertin solistina. - Kun asuin pari vuotta Espanjassa, ymmärsin aiempaa selvimmin, kuinka hieno maa Suomi on. Asiat ovat täällä pääsääntöisesti hyvin, miettii Pylväinen.
Jari Pylväinen laulaa itsenäisyyspäivän aattona Isänmaallisen joulukonsertin solistina. - Kun asuin pari vuotta Espanjassa, ymmärsin aiempaa selvimmin, kuinka hieno maa Suomi on. Asiat ovat täällä pääsääntöisesti hyvin, miettii Pylväinen.

Isänmaallisuus merkitsee minulle pohjimmiltaan lähimmäisenrakkautta, yhteistä huolenpitoa kaikista. Lähimmäisyys ei tarkoita vain yhdenlaisia ihmisiä, vaan kaikkia ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan tai muuhun katsomatta.

Isänmaallisuus ei ole sitä, että tehdään rajoja ihmisten välille tai sulkeudutaan muulta maailmalta.

Nykyään on isänmaallista nähdä Suomi osana maailmaa, yhteisiä ongelmia ja kehityksiä.

Näin sanoo laulaja-näyttelijä Jari Pylväinen, joka laulaa torstai-iltana Isänmaallisen joulukonsertin solistina. Pianistina on diplomipianisti Hannu Salmenkivi, joka toimii tämän lukuvuoden Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa säestyksen ja pienonsoiton lehtorina.

Kyseessä on Lions Clun Savonlinna/Säämingin järjestämä perinteinen hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tuotto käytetään nuoriso- ja vanhustyöhön.

— On hyvä katsoa historiaa ja ymmärtää, että isänmaallisuus-käsite muuttuu ajan mukana. Itsenäistymisen ja sotien aikaan tarvittiin sen ajan isänmaallisuutta, taistelua Suomen puolesta.

— Nykyään on isänmaallista nähdä Suomi osana maailmaa, yhteisiä ongelmia ja kehityksiä. Rajat kiinni -mentaliteetti ei ole isänmaallista, se ei paranna Suomen eikä suomalaisten tulevaisuutta, päinvastoin. Olemme osa suurta kokonaisuutta. Osa Suomesta autioituu jo, tänne tarvitaan ihmisiä ja elämää, veronmaksajia, muistuttaa Pylväinen.

Jari Pylväinen on opiskellut laulunopettajaksi Lahdessa ja harrastanut teatteria koko nuoruuden. Hän on vapaalla Savonlinnan teatterista ja opiskelee kokiksi.

Pylväinen opiskeli laulua pari vuotta myös Espanjassa Salamancan konservatoriossa.

— Siellä eläminen antoi perspektiiviä suomalaisuuteen: näki, kuinka hyvin asiat Suomessa ovatkaan, paremmin kuin suuressa osassa maailman maita.

— Toki aina on parennettavaa, mutta pääsääntöisesti Suomi on hieno maa. Otetaan vaikka koulutus: monessa maassa saa vain kalliissa yksityiskouluissa laadukasta opetusta. Suomessa hyvää opetusta saavat kaikki. Koulutus rakentaa tulevaisuutta, miettii Pylväinen.

Torstai-illan konsertissa kuullaan ensin suomalaisen liedin klassikkoja, kuten Merikannon Laatokka tai Sinua muistellessa, myös Toivo Kuulan lauluja. Savonlinnan Mieslaulajat esittävät muutamia lauluja, minkä jälkeen Pylväisen ja Salmenkiven osuus jatkuu joululauluilla.

— Suosituimmat joululaulut pysyvät samoina vuodesta toiseen, ja niin se tuleekin olla. Niitä on mukana useita. Oma suosikkini on Hiljainen joululaulu tai Merikannon Joulu tullut on, joka alkaa sanoilla Taas sykkivät sydämet ihmisten. Se on valoisa ja ihmeellinen.

Isänmaallinen joulukonsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa 5.12. klo 18, ohjelma 15 euroa Savonlinnan vanhus- ja nuorisotyöhön. Jari Pylväinen, laulu, ja Hannu Salmenkivi, piano.