"Mikä mies sinä oikein olet, Joel Lehtonen? Miksi kerrot minulle bordellikokemuksista etkä käytä lahjojasi hyvään, kirjoittamiseen" — Sylvia Avellanin ja Joel Lehtosen rakkaudesta syntyi näytelmä Putkinotkoa varten

Kimmo Lavaste kirjoitti Joel Lehtosen kirjeiden pohjalta pienoisnäytelmän Joel ja Sylvia, jossa kansalliskirjailijasta paljastuu raadollisiakin puolia, mutta myös intohimoa, elämäntuskaa ja tulevaisuuden toivoa.

Tuija Pauhu

Kimmo Lavaste kirjoitti pienoisnäytelmän Joel ja Sylvia, joka pohjautuu paljolti Lehtosen kirjeisiin rakastetulleen, Sylvia Avellaanille. Rooleissa  Marjo Välimäki ja Antti Ahlroos, esityspaikkana tietenkin Putkinotko.
Kimmo Lavaste kirjoitti pienoisnäytelmän Joel ja Sylvia, joka pohjautuu paljolti Lehtosen kirjeisiin rakastetulleen, Sylvia Avellaanille. Rooleissa  Marjo Välimäki ja Antti Ahlroos, esityspaikkana tietenkin Putkinotko.

Pariisissa vietin yöni Grisetten kanssa. Se oli ihanaa. Yön jälkeen ihoni punoitti, veri virtasi, oli kevyt olo.

— Kuinka sinä voit puhua tuollaista? Sinä, jonka sisällä on kauneus, suuri sielu, lahja, jota sinun tulee vaalia?  Mikä mies sinä oikein olet, Joel Lehtonen?

Siis mitä tämä nyt on? Käynnissä on Joel ja Sylvia -näytelmän harjoitus. Joel Lehtonen on käynyt huorissa ja puhuu siitä — rakastetulleen, Sylvia Avellanille.

Missä onkaan se tuttu kuivakka rillipää, joka patsastelee itsevarmana myös Savonlinnan keskustan puistossa, omassa nimikkopuistossaan?

Käsikirjoittaja-ohjaaja Kimmo Lavaste miettii.

— Kaikki, mitä Lehtonen näytelmässä puhuu, on kirjeistä otettua. Sylvian repliikit jouduin itse kuvittelemaan, koska Lehtonen poltti kaikki Sylvialta saamansa kirjeen. Sylvia ymmärsi säilyttää omansa.

— Lehtonen kuvailee kirjeissään muun muassa suhdettaan prostituoituihin ja myös sen, kuinka hän hoiti tippuriaan. Onhan se epätavallista, rakkauskirjeissä. On siellä rakkauttakin ja iloa, paljon materiaalia hienosti kirjoitettuna.

Kimmo Lavaste on kirjoittanut pienoisnäytelmän Joel ja Sylvia joka pohjautuu Joel Lehtosen elämäkertoihin  ja hänen kirjeisiinsä ”salarakkaalleen”, lahtelaisrouva Sylvia Avellanille.

Kirjeet ovat vuosilta 1907—1920. Ne julkaistiin 1966, ja siitä saakka on tämä epätavallinen rakkaus ollut julkisesti tiedossa.

Idea näytelmään syntyi, kun Joel Lehtos-seuran isännöimä Putkinotko kaipasi tapahtumia. Kimmo Lavaste hautoi ideaa useita vuosia, ja vihdoin tänä kesänä näytelmä toteutuu.

Tuija Pauhu

Huutolaispojasta kansalliskirjailijaksi kasvaneen Joel Lehtosen ja varakkaan kulttuurisuvun jäsenen Sylvia Avellanin, rehtorin vaimon, rakkaus ei ollut tavallinen. Rooleissa Antti Ahlroos ja Marjo Välimäki.
Huutolaispojasta kansalliskirjailijaksi kasvaneen Joel Lehtosen ja varakkaan kulttuurisuvun jäsenen Sylvia Avellanin, rehtorin vaimon, rakkaus ei ollut tavallinen. Rooleissa Antti Ahlroos ja Marjo Välimäki.

Rooleissa ovat kokeneet harrastajanäyttelijät Marjo Välimäki ja Antti Ahlroos. Puvustuksesta vastaa Seija Kiuru.


Sylvia Avellan oli lahtelaisen rehtorin ja nuorsuomalaisen poliitikon Niilo Avellanin vaimo.  Sylvia oli omaa sukua Renqvist, myöhemmin Reenpää.

— Sylvia on siis varakasta, merkittävää kulttuurisukua. Joel oli rutiköyhä, lahjakas huutolaispoika, joka teki hienon uran, mutta  oli läpi elämänsä katkera. Kun he tapasivat, syntyi epätavallinen symbioosi, joka sopi kummallekin, sanoo Lavaste.

— Rakkaus syttyi vuosisadan alussa, kun Lehtonen oli lehtimiehenä Lahdessa. Ystävä tutustutti Joelin Avellanin perheeseen. Kun muut puhuivat politiikkaa, Joel ja Sylvia puhuivat kirjoista. Kirjeenvaihto muuttui rakkaudeksi, mutta fyysinen suhde alkoi vasta vuosien kuluttua.


Sylvia oli avioliitossaan yksinäinen, masentunut ja turhautunut. Suhde Lehtoseen oli Lavasteen mukaan intohimoinen. Tapaamisia oli vaikea järjestää.

— He tapasivat junanvaihtopaikkakunnilla, asemahotelleissa.

Näytelmässä eletään kesän 1912 yhtä päivää. Sylvia on tullut ”esiliinansa” kanssa Putkinotkoon eli Inhan tilalle Lehtiniemeen. Esiliina joutuukin lähtemään, ja pariskunta on kerrankin kahdestaan.

— He käyvät läpi elämäänsä, suhdettaan, Lehtosen kirjoja, tulevaisuutta, pettymyksiä ja rakkautta, kuvaa Lavaste.

Marjo Välimäen mukaan Sylvia näki Lehtosessa pelastajansa, jonkun, joka ymmärtää. Antti Ahlroos hämmästyi, kuinka negatiivinen oli Lehtosen maailmankuva.

— Hän ei kunnioittanut oikein mitään, ei uskonut Jumalaan, ei mihinkään henkiseen, miettii Ahlroos.

Lavaste löytää selityksen Lehtosen taustassa: huutolaispoika eli rikkaiden armopaloista. Syntyi elinikäinen ulkopuolisuuden ja osattomuuden tunne.

— Lehtonen ei voinut kuvitellakaan tasavertaista suhdetta naiseen. Hän ei halunnut sitoutua.

Sylvia kuoli lääkkeiden yliannostukseen.

— Vasta hiljaittain on suku myöntänyt, että itsemurhahan se oli, kertoo Lavaste.

Myös Lehtonen teki itsemurhan, vuosia myöhemmin.


Joel ja Sylvia ei ole ihan tavallista kesäteatteria. Se esitetään autenttisessa paikassa, Joel Lehtosen Putkinotkon kammarissa. Sinne mahtuu 35 katsojaa.

— Tunnelma esityksessä on varmasti tiivis ja autenttinen. Olemmehan talossa, jossa Joel ja Sylvia oikeastikin tapasivat, miettii Lavaste.


Kimmo Lavaste: Joel ja Sylvia. Kantaesitys Putkinotkossa, Lehtiniemessä 1.7. klo 15. Esityksiä heinäkuussa viikonloppuisin klo 15. Kesto n.1h. Ennakkovaraus välttämätön: marjovali@gmail.com tai 050 5299361.