Laulu parantaa ja tuo voimaa, sanoo Katja Elle – Suosikkilaulaja kärsii lähes jatkuvasti kivuista, muttei jätä musiikkia, tiistaina alkaa kiertue kvartetin kanssa: Sulkava, Savonlinna ja Enonkoski

Katja Elle tietää, että esiintyminen yleisölle antaa voimaa ja auttaa myös elämään kroonisen taudin kanssa. Tiistaina alkaa kiertue.

Eve Särkänne

Katja Elle laulaa Savonlinna-kvartetin viihdekonsertin solistina tiistaina Sulkavalla, keskiviikkona Savonlinnassa ja torstaina Enonkoskella. Viime talvena diagnosoidut sairaudet eivät ole vieneet laulunhaluja, pikemminkin lisänneet niitä.
Katja Elle laulaa Savonlinna-kvartetin viihdekonsertin solistina tiistaina Sulkavalla, keskiviikkona Savonlinnassa ja torstaina Enonkoskella. Viime talvena diagnosoidut sairaudet eivät ole vieneet laulunhaluja, pikemminkin lisänneet niitä.

Laulusta saan voimaa. Sillä on myös parantavia vaikutuksia. Haluan laulaa ja esiintyä enkä anna sairaudelle periksi.

Näin sanoo Katja Elle, joka laulaa Savonlinna-kvartetin kiertueen solistina Sulkavalla, Savonlinnassa ja Enonkoskella tiistaista torstaihin. Savonlinna-kvartetin neljän jousisoittajan (Andrei Nikulin ja Eeva Vesamäki, viulu, Katja Inkala, alttoviulu ja Ilkka Vesioja, sello) lisäksi tämän viikon viihdekonserteissa soittaa myös kitaristi Sampo Kinnunen.

– Konserteissa on siis aika vahva bilebändi Welmun edustus: Sampohan on Welmun kitaristi ja Ilkka kosketinsoittaja, minä laulusolisti. Mutta nyt emme esitä Welmu-ohjelmistoa vaan ihanaa iskelmä- ja viihdemusiikkia Laila Kinnusesta lähtien.

– Ilmassa on rakkautta, ikävää, menetyksiä ja kaihoa, mutta tietenkin myös ihanaa, kuplivaa onnea.

Katja Elle on jo neljättä kertaa konsertoimassa Savonlinna-kvartetin kanssa. Ohjelmassa on vanhoja ja uusia viihdemusiikin helmiä, myös Katja Ellen omia kappaleita.

– Musiikin ihmemies Ilkka Vesioja on tehnyt hienot sovitukset kvartetille ja kitaralle. Jousten kanssa lauluihin tulee ihan omanlaisensa tunnelma, herkkä ja hyvin lyyrinen. On suuri ilo saada laulaa kvartetin kanssa.

– Viime viikonlopun Welmun keikalla Ilkka muuten lauloi ensimmäistä kertaa omia sooloja. Hän pystyy mihin vain.

Katja Elle on kiitollinen siitä, että ylipäätään jaksaa esiintyä ja laulaa. Takana on rankka vuosi.

– Vajaa vuosi sitten tuli selittämättömiä kuumeita. Kuume nousi ja laski nopeasti, alkoi tulla myös outoja kipuja sekä turvotuksia käsiin ja jalkoihin.

Syksyllä Katja Elle esiintyi Welmun keikoilla, lauloi yksityistilaisuuksissa ja teki päivätyötään kampaajana, vaikka outo sairaus vei voimia.

– Minä en anna periksi kovin helpolla. Painoin täysillä tuttuun malliin.

– Joulukuussa toinen jalka turposi ja jäykistyi työpäivän aikana niin, etten tahtonut päästä autoon. Sain avun päivystyksestä, ja oireita alettiin tutkia. Vähitellen tuli diagnoosi: nivelpsoriasis ja fibromyalgia.

Sairaudesta seuraa kipuja, univaikeuksia, väsymystä, turvotusta. Lähes aina koskee johonkin kohtaan.

– Keväällä oli ihan pakko pysähtyä täysin. Olen koko elämäni tehnyt jatkuvasti paljon asioita enkä ole välittänyt yöunien pituuksista tai levosta.

– Ehkäpä sairastuin, jotta ymmärtäisin ottaa vähän kepeämmin ja levätä enemmän.

Jussi Koponen

Katja Elle ei anna sairaudelle periksi. – Laulu on paras lääke. Se parantaa ja antaa valtavasti energiaa.
Katja Elle ei anna sairaudelle periksi. – Laulu on paras lääke. Se parantaa ja antaa valtavasti energiaa.

Kahden pojan äidin vauhti on ollut hurja: työ kampaajana, perhe ja ihanat lapset, Welmu ja omat laulukeikat ja ilmajooga.

– Ilmajoogan ohjaamisesta olen nyt luopunut, mutta teen jatkuvasti venytyksiä ja esimerkiksi Pilates-liikkeitä, ne auttavat myös kipuihin ja pitävät toimintakunnossa.

– Olen esteetikko, ja minulle on tärkeää, että jopa aamupalat ovat kauniita. Tästä en halua luopua, vaan kauneudelle pitää aina olla sija elämässä, sanoo Katja Elle.

Katja Elle iloitsee siitä, että sairaudet eivät ole vaikuttaneet lauluun.

– Ääni toimii niin kuin aikaisemminkin. Kevään ja kesän aikana on haettu toimivia ja sopivia lääkkeitä. Poikkeustilan aikana ei voinut kukaan muutenkaan esiintyä.

– Olikin hienoa, kun heinäkuussa Welmu pääsi ensimmäiselle hääkeikalle. Laulamisesta tulee niin valtavasti iloa ja voimaa, yleisön reaktiot ovat tärkeitä. Sieltä säteilee parantavaa energiaa. Kvartetin konserteissa istutaan turvallisesti paikoillaan, turvavälit muistaen. Mutta musiikki pistää mielikuvituksen ja tunteet liikkeelle.

Katja Ellen mukaan yleisö voi tulla konserttiin turvallisin mielin.

– Maskia suositellaan kuulijoille. Tästä tulee ihana konsertti.

Olet uneni kaunein – tunnelmallisten laulujen ilta. Ti 13.10. klo 19 Tiittalan kartano, Sulkava; ke 14.10. klo 19 Melartin-sali, Savonlinna, to 15.10. klo 19 Korpi Bistro, Enonkoski. Savonlinna-kvartetti sekä Katja Elle, laulu, ja Sampo Kinnunen, kitara.