Inkeritaloon pääsee nyt nauttimaan – Vohveleiden lisäksi tarjolla on iloista taidetta

Inkeritalon ihana kesäkahvila on nyt auki. Kesän taiteilija on Maija Koponen Kuopiosta.

Soila Puurtinen

Inkeritalon tunnelmainen kahvila tarjoaa tänä kesänä Maija Koposen taidetta.
Inkeritalon tunnelmainen kahvila tarjoaa tänä kesänä Maija Koposen taidetta.

Inkeritalossa, Punkaharjun Kruununpuiston vieressä, avautui heinäkuun alussa suosittu kesäkahvila, joka tunnetaan vohveleistaan. Tänä kesänä kahvilan seiniä koristavat kuopiolaisen Maija Koposen grafiikan vedokset ja pienoisveistokset.

Ajattelen, siis olen -näyttelyn nimi tulee perusajatuksesta, että me kaikki pystymme ilmaisemaan ajatuksiamme sanoin ja teoin.

– Ajattelemisen tuloksena me teemme johtopäätöksiä, analyyseja ja yleistyksiä ympäröivästä maailmasta, miettii Koponen tiedotteessaan.

Koponen edustaa ajattelussaan pragmaattisuutta, käytännöllisyyttä.

– Etsin näkemisen kautta yhtäläisyyksiä, eroavaisuuksia ja yleistyksiä, tarkemmin sanottuna ymmärrystä ympäröivästä maailmasta, sanoo Koponen.

Soila Puurtinen

Maija Koponen: Bää.
Maija Koponen: Bää.

Näyttelyn nimi viittaa filosofiaan, ja selventääkseen ajattelutapaansa Koponen ottaa esimerkiksi Platonin tuolivertauksen. Kuuluisa filosofi pohti tuolin ideaa, sitä, mikä on yhteistä kaikille tuoleille ja mikä tekee tuolista tuolin. Koposelle tuolin idea aukeaa hänelle vasta konkretian kautta:

– Istun tuolille, kosketan sitä, arvoin sen ergonomisuutta ja visuaalista ilmettä.

Teoksissaan Koponen käsittelee näitä arkipäivän konkreettisia ilmiöitä, tapahtumia ja omakohtaisia kokemuksia.

– Teokset eivät silti ole realistisia, vaan symboliikka on vahvasti mukana.

Myös huumori on mukana. Vedessä on kivi, jolla seisoo yksinäinen lammas. Veden alla on kalaparvi, joka elää omaa elämäänsä oudosta eläimestä välittämättä. Eläimet ovat ilmeikkäitä, kuin tarinasta tulleita.

Soila Puurtinen

6495512.jpg

Taide ja käsillä tekeminen on kiinnostanut Maija Koposta aina.

– Taidepolku alkoi öljyvärein, mutta tekotapa on vaihtunut vuosien saatossa taidegrafiikkaan ja keramiikkaveistoksiin.

– Metalligrafiikassa suosin pienikokoisia teoksia ja painolaattoja, usein vähän sarjakuvamaisia piirroksia. Teoksen nimi ja itse teos ovat erottamaton osa kokonaisuutta. Teksti ja piirros keskustelevat, sanoo Koponen.

Veistoksissaan Maija Koponen hakee rouheutta ja ilmeikkyyttä.

– Aiheenani on lähes aika elävä olento, ihminen tai eläin. Maisemien maalaaminen ei ole koskaan kiinnostanut tai innostanut. kertoo Maja Koponen.

– Nautin luonnon kauneudesta tässä ja nyt, koska olen täysin vakuuttunut siitä, etten tulisi koskaan saamaan luonnon monimuotoisuutta ja kauneutta vangituksi kuvataiteen keinoin.

Maija Koposen näyttely Punkaharjun Inkeritalolla, Kruununpuiston rannassa, kahvila avoinna 30.8. saakka ti–su klo 13–19.