Viiden tähden leffa-arvio: Jojo Rabbit, rakkaudella ja satiirilla vihaa vastaan

"Humaanien hahmojen kautta elokuva kohoaa lopussa katarsikseen, joka valaa uskoa tulevaisuuteen vihaa pursuavassa maailmassa." Lue Timo Alhon koko arvio!

Kimberley French

Natsisotilaan kunniasta unelmoivan Jojon (Roman Griffin Davis, keskellä) ullakolla piilottelee pelottavalta vaikuttava juutalaistyttö Elsa (Thomasin McKenzie). Jojon mielikuvitusystävä Hitler (Taika Waititi) on kauhuissaan.
Natsisotilaan kunniasta unelmoivan Jojon (Roman Griffin Davis, keskellä) ullakolla piilottelee pelottavalta vaikuttava juutalaistyttö Elsa (Thomasin McKenzie). Jojon mielikuvitusystävä Hitler (Taika Waititi) on kauhuissaan.

Jojo Rabbit

Uusiseelantilainen Taika Waititi kuuluu tämän hetken mielenkiintoisimpiin elokuvantekijöihin. Hän tuntuu olevan yhtälailla kotonaan Hunt for the Wilderpeoplen kaltaisten pikkudraamojen, kuin Thor: Ragnrökin kaltaisten Marvelin megaelokuvien puikoissa.

Waititi on perustanut uuden elokuvansa Christine Leunensin Caging Skies -romaaniin. Tosin ohjaaja on kertonut, että muodosti ideansa elokuvasta ainoastaan kuuntelemalla äitinsä kuvailua kirjan tapahtumista. Kirja ja elokuva poikkeavat siis hyvin paljon toisistaan, kiitos äiti-Waititin epämääräisen, mutta mielikuvituksellisen kuvailun.

Jojo (Roman Griffin Davis) on 10-vuotias poika natsi-Saksassa. Poikaa kiusataan, mutta onneksi tukena on ainakin äiti Rosie (Scarlett Johansson) ja mielikuvitusystävä Adolf Hitler (Taika Waititi). Hitler-Jugend leirillä tapahtuneen kranaattivälikohtauksen jälkeen loukkaantunut Jojo voi enää vain haaveilla sotaan lähtemisestä. Unelmat Kolmannen valtakunnan sankariksi nousemisesta romuttuvat. Poika päätyy työskentelemään paikalliselle Kapteeni Klenzendorfille (Sam Rockwell) julisteiden ja värväyskirjeiden levittäjänä.

Kotona asiat ovat hullulla tolalla. Äiti käyttäytyy hyvin salaperäisesti. Ullakolta löytyy piileskelevä juutalaistyttö Elsa (Thomasin McKenzie). Järkyttynyt arjalaispoika päätyy keskustelemaan tytön kanssa tarkoituksenaan kirjoittaa opaskirja juutalaisten heikkouksien ymmärtämiseksi.

Jojo alkaa löytämään paikkaansa maailmassa samalla kun sota lähenee pikkukaupunkia. Isänmaallisuus ja tunteet synnyttävät ristiriitoja, joiden selvittämiseen 10-vuotiaalla on melko vähän työkaluja.

Waititi rakentaa kasvukertomuksen tunteiden ja huumorin varaan. Elokuvan viiltävä satiiri voi yhtenä hetkenä tarjota vain hieman epäsopivia nauruja, mutta toisena tunteellisen palleaiskun. Natsien edustamaa vihaa vastaan rakennetaan rakkauden muuria. Elokuvan rakkaus ei ole täydellistä. Se inhimillistä, kömpelöä, katkeransuloista ja usein kivuliasta.

Nuorten Davisin ja McKenzien upeasti johtama kauttaaltaan upea näyttelijäjoukko tuo jokaiseen kohtaukseen arvaamatonta energiaa. Humaanien hahmojen kautta elokuva kohoaa lopussa katarsikseen, joka valaa uskoa tulevaisuuteen vihaa pursuavassa maailmassa.

(Yhdysvallat/Uusi-Seelanti/Tšekki, 2019)

Ohjaus: Taika Waititi. Käsikirjoitus: Taika Waititi perustuen Christine Leunensin romaaniin.

Rooleissa: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant.

Kesto: 109 min. K-12.