Suomalaiset, tarjotkaa mökkejänne vuokralle — Saksalaiset haluavat nyt järven rantaan ja rauhaan, mökkejä tarvitaan lisää

Saksalaisturistit haluavat mökiltä kaunista luontoa ja järvenrantaa, eivät hakkuuaukeita. Kysyntä kasvaa huimasti.

Timo Seppäläinen

Andreas Fritsche ja Gabriela Michael loma-asuntoja välittävästä Interchalet-yhtiöistä uskovat, että Suomen mökeillä on nyt hurja tilaus Keski-Euroopassa. - Me vuokraamme Suomessa 3 000 mökkiä, 6 000:lle olisi menekkiä.
Andreas Fritsche ja Gabriela Michael loma-asuntoja välittävästä Interchalet-yhtiöistä uskovat, että Suomen mökeillä on nyt hurja tilaus Keski-Euroopassa. - Me vuokraamme Suomessa 3 000 mökkiä, 6 000:lle olisi menekkiä.

Suomalaiset eivät ehkä ymmärrä, millainen paratiisi heidän maansa on saksalaisten silmin. Näin sanoo Andreas Fritsche, kansainvälisen loma-asuntojen välittäjäfirman Interchalet’n Pohjoismaiden-johtaja.
— Esimerkiksi Ruhrin alueella asuu kaksi miljoonaa ihmistä hyvin pienellä alueella. Heille Suomi on juuri sitä, mitä he kaipaavat: rauhaa, puhdasta luontoa, vähän ihmisiä ja loma, jolla voi olla perheen kanssa rauhassa tekemättä mitään.
Interchaletin listoilla on noin 3 000 suomalaista loma-asuntoa.
— Kysyntää olisi toisella mokomalle. Ongelma on se, että suomalaiset eivät tarjoa riittävästi mökkejä vuokralle. Lisäksi tarvitsemme Itä-Suomeen uuden suomalaisen työntekijän, joka vastaa asiakkaiden ja vuokraajien yhteyksistä ja myös tarkistaa uudet mahdolliset kohteet. Nykyinen yhteyshenkilömme Timo Auvinen jää eläkkeelle, kertoo Fritsche.

Saksalaisturistit haluavat mökkiensä läheisyydestä koskematonta luontoa ja järvenrannan. Lomamökkien taso ja hinta voivat vaihdella.
— Pienin vuokraamamme mökki on 27 neliön suuruinen ja se maksaa vähän yli 200 euroa viikosta, suurimmassa on 5 makuuhuonetta ja hinta noin 1 300 euroa viikolta. Muut ovat siltä väliltä.
— Vuokrasesonki on muutakin kuin kesä: se ulottuu huhtikuusta lokakuulle. Tuo kallein loma-asunto oli viime vuonna vuokrattu 30 viikoksi. Siitä tulee omistajalle jo melkoinen tulo.
Andreas Fritsche muistuttaa, että vuokramökin rakentaminen rantatontille voi olla vaihtoehto metsämyynnille.
— Saksalaiset eivät vuokraa mökkiä, jonka maisemassa on hakkuuaukeita, se on varma. Maiseman tulee olla kaunis.
— Mitäpä, jos säilyttäisi metsän ja sijoittaisi sen sijaan vuokramökkiin? Niistä saa tuloja vuodesta toiseen myös tulevaisuudessa, ehdottaa Fritsche.

Lomat Suomen mökeillä kestävät yleensä 5—10 päivää. Yhä useampi tulee Suomeen lentokoneella.
— Asiakkaamme ovat hyvin erilaisia, joku haluaa lähelle kaupunkia, toinen täysin erämaahan.
Se, onko mökki suuren vai pienen järven rannalla, ei ole tärkeää. Eikä sekään, onko se Saimaalla vai jossain muualla.
— Vain hyvin harvat Suomi-fanit edes tietävät Saimaa-nimen.
— Tärkeää on se, että on jonkinlainen järvi, jossa voi kokeilla soutamista ja kalastamista.
Andreas Fritsche muistuttaa, että mökin vuokraajat jättävät rahaa kohdemaahan.
— He ostavat täältä ruokansa, käyvät käsityöläisliikkeissä, turistikohteissa, ravintoloissa, kulttuuritapahtumissa. Vuokramökkibisneksellä on hyvät näkymät, ja sen merkitys Itä-Suomen matkailussa voi kasvaa.

Sekä Interchalet-yhtiön Pohjoismaiden-johtaja Andreas Fritsche että vastuuvirkailija Gabriela Michael rohkaisevat tarjoamaan vuokralle eritasoisia mökkejä.
— Meidän yhteyshenkilömme käy mökillä katsomassa ja ehkä antaa vinkkejä pieniin tuunauksiin, joiden jälkeen mökkiä voisi vuokrata.
— Meidän asiakaskirjomme on hyvin laaja, ja niinpä vuokramökkien ei tarvitse olla samanlaisia. Vaatimattomien mökkien vuokra on pienempi, ja sellaisiakin tarvitaan.
Yksi syy Suomen suosioon on se, että perinteisten etelänlomakohteiden turvallisuustilanne on huonontunut.
— Esimerkiksi loma-asunto Ranskassa ei enää tunnu hyvältä ajatukselta, vaan saksalaisten katse on kääntynyt turvallisempiin maihin eli Pohjoismaihin. Tämä voi olla pysyvä trendi. Suomen merkitys matkailumaana on nousussa.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.