Suomalaisten metsäsuhde on erityinen, ja siksi se pääsi Unescon Elävän perinnön kansalliseen luetteloon — Testaa metsämuseo Luston testillä, mikä on sinun metsä suhteesi!

Metsä on yhdelle rahapelto, toiselle luonnonkaunis rauhan tyyssija — Erilaisten metsäsuhteiden tiedostaminen auttaa keskustelua metsästä, sanoo metsämuseo Lusto

Soila Puurtinen

Metsä voi olla kauneuden ja rauhan tyyssija...
Metsä voi olla kauneuden ja rauhan tyyssija...Mitä metsä merkitsee sinulle? Onko se sijoituskohde vai myyttinen kauneuden ja rauhan paikka? Näetkö siinä valokuvattavaa, marjoja ja sieniä vai kaatokypsiä runkoja?

Suomalainen metsäsuhde on erityinen asia, ja niinpä Suomen metsämuseo Lusto Punkaharjulla on alkanut tutkia ja myös levittää käsitettä laajemmin.

Lusto ja Suomen Metsäyhdistys käynnistivät 2017 kaksivuotisen Kestävästi metsäsuhteessa —hankkeen.  Metsämiesten Säätiön rahoittamassa Luston Metsäsuhteita-hankkeessa kehitettiin ja lanseerattiin metsäsuhdeajattelua, jonka kotipesänä toimii Luston ylläpitämä metsäsuhteita.fi-sivusto.

— Parhaillaan on käynnissä laaja kyselytutkimus suomalaisten metsäsuhteesta. Kantar TNS Oy eli entinen Suomen Gallup kysyy tuhannelta suomalaiselta laajasti ajatuksia metsästä. Tätä aineistoa tutkitaan jatkossa tarkasti, kertoo Luston näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva.

Hänen mukaansa metsäsuhteen tiedostaminen ja tutkiminen ovat äärimäisen tärkeää.

— Meillä jokaiselle on oma metsäsuhteemme, jota emme ehkä edes tiedosta. Monelle metsä merkitsee samaan aikaan useita asioita, esimerkiksi sijoituskohde ja sielunmaisema.

— Kun  metsäsuhteiden laaja kirjo tehdään näkyväksi ja niitä tutkitaan, on eri tavalla ajattelevien kenties helpompi nähdä myös muita kuin omia näkökohtiaan. Kukaan ei voi sanoa, mikä on ”hyvä” metsäsuhde, tärkeää on, että ihmisillä on vahva metsäsuhde ja että suhteiden laaja kirjo tulee tutkituksi ja tiedostetuksi.


Suomalainen metsäsuhde valittiin marraskuussa Luston aloitteesta Unescon Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Opetus- ja kulttuuriministeriön  hyväksymään luetteloon metsäsuhdetta haki Luston johdolla laaja joukko metsätoimijoita.

Petri Vanhanen

tai korjattava puupelto...

— Suuri yleisö näkee Lustosta usein vain näyttelyt ja kokoelmat, mutta tutkimus ja asiantuntijana toimiminen ovat yhtä tärkeitä, muistuttaa Karhunkorva.

Luston valtakunnallinen metsäkulttuurin ja metsäsuhteiden asiantuntijarooli vahvistui vuonna 2017. Lusto valittiin jäseneksi maa- ja metsätalousministeriön asettamaan metsäneuvostoon, ja Lusto oli mukana laatimassa kansalliseen metsästrategiaan liittyvää metsäkulttuuriohjelmaa.

Netissä on Luston kehittämä metsäsuhdetesti osoitteessa http://metsasuhteita.fi/metsasuhde-testi/

Petri Vanhanen

tai luontokohde, joka antaa myös ruokaa ja mahdollistaa keräilyn.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Kommentoidut