Katu Kaiku ja oman kylän mestaribasisti Mikael

Pääsiäislauantaina soi Kulttuurikellarissa värikäs jazz. Katu Kaiku -yhtyeen basisti on Mikael Saastamoinen, Taikkarin abi vuosimallia 2010, joka sai viime vuonna We Jazz Rising Star -tunnustuksen.

Mikael Saastamoinen, Adele Sauros ja Erik Fräki eli Katu Kaiku -yhtye tulee lauantaina keikalle Savonlinnan Kulttuurikellariin.
Mikael Saastamoinen, Adele Sauros ja Erik Fräki eli Katu Kaiku -yhtye tulee lauantaina keikalle Savonlinnan Kulttuurikellariin.

Kun Mikael Saastamoinen pääsi ylioppilaaksi Savonlinnan taidelukiosta, ei hänellä ollut vielä selvää ajatusta tulevaisuudesta. Musiikki oli toki tärkeää, mutta vielä ei ollut selvää, kuinka tärkeää.

Vuonna 2018 basisti Mikael Saastamoinen sai We Jazz Rising Star -tunnustuksen. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen toimittaja kuuli Saastamoisen sooloesityksen viime joulukuussa ja kirjoitti näin: ”...pelotti, ärsytti ja pani ajattelemaan tavalla, jota en ole jazzkonsertissa ennen kokenut.”

Saastamoisesta on kasvanut askel askeleelta kontra- ja sähköbasisti, jonka persoonallinen soittotyyli tunnetaan.

Siviilipalvelun jälkeen Saastamoinen kävi vuoden Oriveden opiston musiikkilinjaa ja hakeutui sitten pop-jazz-konservatorioon.

— Lukion jälkeen oli vielä paljon paikattavaa ennen kuin pääsi Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan. Tie oli pidempi kuin monella muulla.

— Nyt ovat maisterinopinnot loppusuoralla. Toukokuussa ilmestyy muuten levy May Queen saksofonisti Jussi Kannasteen kanssa. Hän on opettanut minua viime vuosina, kertoo Saastamoinen.

Jussi Kannaste, taidelukion entisiä oppilaita hänkin, on ollut vuodesta 2009 Sibelius-Akatemian jazz-osaston vetäjä.

Lauantai-iltana voi käydä kuulemassa, millaista on Mikael Saastamoisen ylistetty, omaperäinen bassonkäsittely. Saastamoisen tuo entiseen kotikaupunkiin Katu Kaiku -yhteen levynjulkaisukeikka. Yhtyeessä soittavat Saastamoisen lisäksi saksofonisti Adele Sauros ja rumpali Erik Fräki.

— Yhtye syntyi 2013, kun halusimme Erikin kanssa soittaa kesällä kadulla. Tarvittiin kolmas jäsen, ja mieleen tuli opiskelutoverimme Adele, joka on myös taitava laulaja.

— Meistä tuli toimiva katusoittoyhtye, ja siitä se lähti. Soitettiin ronskia katusoittomusiikkia. Sittemmin ohjelmisto on muuttunut katusoittomusiikista progemmaksi, mutta kyllä joukossa on myös poppia ja tiettyä elokuvanmakuista musiikkia, toki jazz-mausteella.

Luvassa on värikkäitä sävellyksiä, huilun ja laulun maustamaa originellia äänimaailmaa, unenomaisia melodioita, kiemurtelevia sähköbassoriffeja ja vyöryvää groovea.

Kun Saastamoiselle soittaa, hän vastaa Malmössä.

— Meillä on nyt ollut muutama keikka tällä suunnalla, Kööpenhaminassa ja Malmössä, kiitos kulttuurirahaston tuen. Klubeilla on ollut hienosti yleisöä. Toukokuussa lähdetään vielä Norjaan

Noin 18 keikan kiertue on Savonlinnassa puolivälissä.

— On hauska tulla entiseen kotikaupunkiin. Toivotaan, että pääsiäislauantaina on tuttua porukkaa käymässä Savonlinnassa, ja moni tulisi kuulemaan.

Katu Kaiku -yhtye edusti Suomea vuoden 2015 Young Nordic Jazz Comets -showcasessa, ja yhtyeen debyyttialbumi Tokyo/Kuopio ilmestyi vuonna 2016. Uuden albuminsa myötä trio hienosäätää tyyliään ja liittyy osaksi eurooppalaista crossover jazz -jatkumoa.

Katu Kaiku -yhtye Savonlinnan Kulttuurikellarissa la 20.4. klo 19. Adele Sauros, tenorisaksofoni ja huilu, Mikael Saastamoinen, sähköbasso, Erik Fräki, rummut, perkussiot.