Lähetä kuvasi Metsie-näyttelyyn!

Metsie on valokuva, joka kertoo kuvaajan omasta metsäsuhteesta. Helmikuussa avautuu Lustossa metsie-näyttely, vielä on aikaa lähettää oma kuva mukaan.

Hilla Soljan metsie. "Olimme äitini kanssa sienessä, ja tunsin sisälläni suurta rauhaa ja onnea." Nuijamaa.
Hilla Soljan metsie. "Olimme äitini kanssa sienessä, ja tunsin sisälläni suurta rauhaa ja onnea." Nuijamaa.

Metsie ei ole selfie eikä belfie vaan metsie, omakuva, joka kertoo kuvaajan metsäsuhteesta. Suomen metsämuseo Luston kokoelmiin on voinut lähettää omia metsäsuhdekuviaan jo jonkin aikaa. Helmikuussa avautuu Lustossa metsie-näyttely, johon ehtii vielä mukaan.

Aikaa on vuoden loppuun saakka.

— Lustolle on tärkeää kerätä tietoa ja myös kuvia tämän hetken ihmisten metsäsuhteesta. Meillä on valtavasti kuvia historiasta, mutta hyvin vähän tästä ajasta, Metsie-keräys on paikannut tätä puutetta, kertoo Luston näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva.

— Metsie-kuvien yhteydessä saa kertoa omasta metsäsuhteestaan. Olemme saaneet tähän mennessä hienoja kuvia ja hienoja tarinoita siitä, mitä metsä merkitsee suomalaisille. Näyttelyä varten olisi mukavaa, jos kuvia olisi mahdollisimman paljon, ja niinpä pyydetään kaikkia lähettämään meille metsietä. Kuvien ei tarvitse olla tuoreita, vaan vanhempikin metsäsuhdetta kuvaava otos sopii.

Jollekin se metsä on mukava lenkkipaikka, toiselle perheen retkien kohde. Joku kesää sieniä tai marjoja, joku käy lenkillä koiran kanssa ja ratsastaa. Mukana on myös metsänomistajan näkökulma. Mukana on myös julkkiksia: oman metsiensä on lähettänyt Jani Halme sekä somekoira Seppo.

Tärkeitä ovat myös metsie-tarinat.

— Kaikesta nousee vahvana esille se, että suomalaisille on hyvin erityinen suhde metsään. Metsästä haetaan rauhaa ja voimaa, virkistystä ja iloa.

Maija Vannaksen perhe-metsie: "Nautimme koko perheellä luonnon upeista maisemista ja sen monimuotoisuudesta." Lieksa.

Helmikuussa avautuva näyttely tulee Luston keskiöön, samaan tilaan, jossa vielä on Paavo Halosen näyttely.

— Näyttelyä aletaan rakentaa vuoden alussa. Vielä ei ole tietoa, millainen siitä tulee tai kuinka monta ja kuinka suuria kuvat ovat.

—  Moni metsie on otettu kännykällä, muutamat järjestelmäkameroilla. Nykykännyköiden kuvat ovat toki jo hyvinkin suuria. Kuvan tulee olla mahdollisimman iso ja tarkka. Mukaan saa kirjoitta muutaman lauseen kuvauksen metsäsuhteesta.

Kuvan Hilla Silja kirjoittaa:” Metsä on minulle sielun koti. Jo lapsena hakeuduin puihin leikkimään, ja teini-iässä metsästä tuli pakopaikka maailmasta, ja tätä se on minulle edelleen. Kerään metsästä suuren osan ruokaani, kuvassakin komeilee parin tunnin mittaisen metsäreissun sienisaalis. Olimme tuolloin äitini kanssa sienessä, ja tunsin sisälläni suurta rauhaa ja onnea.”

Metsien saa lähetetty helpoimmin osoitteessa http://metsasuhteita.fi/metsie/