Savonlinnan satamaan suunnitteilla muistomerkki Saimaan laivatyölle — kuvanveistäjä Kari Cavén on valittu tekemään työ

Muistomerkillä halutaan kunnioittaa kaikki niitä, jotka ovat tehneet Saimaalla laivatyötä, tai ovat sen mahdollistaneet. Muistomerkki työryhmä vetoaa kaikkiin Saimaan alueen kaupunkeihin, kuntiin, yhteisöihin ja yksityisiin henkilöihin avun toivossa. Työn rakentamiseen tarvitaan laivoihin liittyvää materiaalia ankkureista ja kettingeistä ruoreihin ja koneen osiin.

Kuvanveistäjä Kari Cavén on valittu tekemään muistomerkki Savonlinnan satamaan. Muistomerkillä halutaan kunnioittaa Savonlinnan laivatyötä.
Kuvanveistäjä Kari Cavén on valittu tekemään muistomerkki Savonlinnan satamaan. Muistomerkillä halutaan kunnioittaa Savonlinnan laivatyötä.

Kari Cavén suunnittelee Saimaan laivatyölle muistomerkin, joka sijoitetaan Savonlinnan matkustajasatamaan.

Saimaan muistomerkillä halutaan kunnioittaa kaikkia niitä, jotka ovat seilanneet Saimaalla työnsä puolesta, tai ovat sen mahdollistaneet. Joukkoon mahtuu varustajia, kippareita, konemestareita, emäntiä, laiva-, lotja- ja uittomiehiä, väylämerkitsijöitä, kalastajia, sotilaita sekä telakoiden ja satamien henkilöstöä. Saimaan rannoilla tähän työhön ovat panostaneet monet henkilöt eri tavoilla.
Muistomerkkisuunnitelma paljastetaan Savonlinnan satamassa lauantaina kello 13 Suomen Höyrypursiseuran 50-vuotisjuhlaregatan yhteydessä.

Kuvanveistäjä Cavénilta on tilattu kolme luonnosta, joista valitaan toteutettava teos. Cavén on savonlinnalaissyntyinen kuvanveistäjä, joka on palkittu muun muassa Pro Finlandia -palkinnolla. Cavén myös edusti Suomea Venetsian biennaaleissa vuonna 1995.

Cavén aloitti maalarina, mutta siirtyi pian veistämään puu-, metalli- ja muovimateriaalista. Hänet tunnetaan erityisesti kekseliäänä kierrätysmateriaalien mestarina.

Cavén tunnetaan erityisesti töistään, jotka on tehty kekseliäästi kierrätysmateriaaleista.

Muistomerkkiteokseen etsitään nyt materiaalia joka puolelta Saimaata. Materiaalina voi olla laivoihin liittyviä esineitä kuten potkureita, ankkureita, ruoreja, kettinkiä, koneiden ja laivojen osia tai uittoihin liittyvää tavaraa. Taiteilija valitsee materiaalista tarvitsemansa osat.

Muistomerkkikomiteaan kuuluu höyrypursiseuran lisäksi Pyhän Olavin Kilta ry, Saimaan Purjehdusmuseoyhdistys sekä Savonlinnan kaupunki. Taiteellisena johtajana toimikunnassa toimii Riitta Moisander.

Työryhmä muistuttaa tiedotteessaan, että paras tunnustus laivatyölle ovat yhä käytössä olevat vanhat alukset. Niiden sekä museolaivojen ylläpidon tärkeyttä on tarkoitus korostaa myös muistomerkillä.

Työryhmä vetoaakin kaikkiin Saimaan alueen kaupunkeihin, kuntiin, yhteisöihin ja yksityisiin henkilöihin, että he omalla tavallaan panostaisivat muistomerkin saamiseen ja laivaperinteen ylläpitoon.

Kommentoidut