La Scala 2019 myytiin jo loppuun

Oopperajuhlien tämän kesän omat tuotannot myyneet hyvin, Patarouva parhaiten. Ensi kesä kiinnostaa muutenkin kuin La Scalan osalta.

Soila Puurtinen

Patarouvan liput ovat menneet tänä kesänä  kuin kuumille kiville, mutta eivät niin iloisesti kuinensi vuoden La Scala -vierailu.
Patarouvan liput ovat menneet tänä kesänä  kuin kuumille kiville, mutta eivät niin iloisesti kuinensi vuoden La Scala -vierailu.


Milanon La Scala -oopperatalon vierailuesitykset kesällä 2019 Savonlinnan Oopperajuhlilla on loppuunmyyty.

— Tai pikemminkin loppuunmyyty ja loppuunvarattu. Matkanjärjestäjät ovat varanneet ryhmille lippuja, joista osa voi jäädä myymättä, täsmentää oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm.

— Kannattaa siis pitkin syksyä käydä Lippu.fi -sivulla ja katsoa, olisi La Scalan vierailuihin vapautunut paikkoja.

Strandholm on todella iloinen siitä, että kesän 2019 huippuvierailu on otettu näin hienosti vastaan. Kaikki kolme Verdin Rosvot-oopperan esitystä sekä juhlakonsertti ovat täynnä.

— Tämä oli ehkä odotettavissa, mutta se, että liput menivät näin nopeasti, oli kyllä yllätys.

Oopperajuhlien alkuaikoina kävi usein niin, että juhlien liput myytiin loppuun jo  lokakuussa.

— Pitää muistaa, että silloin tarjonta oli paljon pienempää, muistuttaa Strandholm.

Rosvot-esityksiä on kolme, sen lisäksi La Scala pitää linnassa oopperagaalakonsertin, jossa esiintyvät La Scalan kuoro, orkesteri ja solistit.

Konsertissa esiintyvät laulajat maailman huipulta: Sonya Yoncheva, Giorgio Berrugi, Leo Nucci ja Ferruccio Furlanetto.
Kyseessä Euroopan ehkä tunnetuimman ja maineikkaimman oopperatalon ensimmäinen Suomen vierailu. Milanosta tulee Savonlinnaan noi 230 taiteilijaa.

Strandholm on tyytyväinen myös ensi kesän omien tuotantojen alkumyyntiin.

— Uutuusproduktiomme 2019 eli Sevillan parturi on lähtenyt hienosti lentoon: se tuntuu kiinnostava kovasti. Myös viime kesän toinen uutuus eli Rigoletto kiinnostaa. Eli ensi kesä näyttää jä nyt hyvin lupaavalta.

Kesällä 2019 vierailee Savonlinnassa myös Volksoper Wien, jonka tuomisena on Johann Straussin operetti Lepakko.


Lauantaina päättyy juhlien oman tuotannon kausi Otellon esitykseen. Juhlien viimeisen viikon linnassa esiintyy italialaisen Torre del Lagon musiikkijuhla.

Strandholmin mukaan on omien tuotantojen katsomot olleet yli 80-prosenttisesti täynnä

— Lopputulos on hyvä. Taloudellisesti se merkitsee noin plus-miinus-nolla-tulosta, joka on hieno saavutus juhlilla, joiden menoista katetaan yli 80 prosenttia lippumyynnillä. Tämän vuoden budjetti on vähän yli 8 miljoonaa euroa.

— Erityisen ilahduttavaa on se, että oma uutuusteos Patarouva kiinnosti todella paljon, samoin kuin Madama Butterfly ja Otello, mutta Patarouva ykkösenä. Faust oli erittäin hieno ja se sai valtavasti kiitosta, mutta ei jostain syystä vetänyt yleisöä yhtä paljon kuin muut.

Strandholm on täyden tunnustuksen koko esityskoneistolla ja taiteelliselle johtajalle Jorma Silvastille:

— Solisti- ja muutkin kiinnitykset ovat olleet erittäin korkeatasoisia, ja niinpä hyvä sana on kiirinyt ja yleisö on tullut pitkin kautta yhä enemmän juhlille. Taso on ollut tavattoman korkea, sanoo Strandholm.

Tänä kesänä on lippuja mennyt kaupan paljon myös kauden aikana. Strandholm toivoo, että myös Torre del Lagon vierailun Turandot- ja Tosca-esitykset innostaisivat vielä.

— Molemmat ovat toki myyneet hyvin, alkupuolen päivät vähän vähemmän. Luvassa on Puccini-juhlien esityksiä kahdesta maailman suosituimmasta Puccini-oopperasta, joten varmasti saamme hienoja elämyksiä ensi viikollakin, muistuttaa Strandholm.

Korjattu ensi kesän uutuusooppera Verdin Rosvoiksi 29.7. kello 15.50.