Moni-ilmeinen Aino Ackté -ooppera pian ensi-iltaan — Nosteviikolla tunnelma nousee ja lämpenee

Teosta alettiin vihdoin harjoitella Savonlinnasalin näyttämöllä. Ohjaaja Juulia Tapola on iloinen ja ylpeä työryhmästään.

Soila Puurtinen

Savonlinnasalin näyttämöllä alkaa tapahtua. Vasemmalta Juulia Tapola, Matti Makkonen, Joonas Asikainen, Heikki Halinen, Päivi Pylvänäinen, Anne Peltonen, Juha Kotilainen ja Hannu Forsberg.
Savonlinnasalin näyttämöllä alkaa tapahtua. Vasemmalta Juulia Tapola, Matti Makkonen, Joonas Asikainen, Heikki Halinen, Päivi Pylvänäinen, Anne Peltonen, Juha Kotilainen ja Hannu Forsberg.

Savonlinnasalin alakerrassa on maanantai-iltana säpinää. On ensimmäinen kerta, kun Ilkka Kuusiston säveltämää Aino Ackté -oopperaa aletaan harjoitella Savonlinnassa.

Ensi perjantaina on edessä oopperan kantaesitys Savonlinnasalissa. Nyt tunnelmat alkavat tiivistyä päivä päivältä.

Oopperaa oli harjoiteltu ennen maanantaita Helsingissä Aleksanterin teatterissa, jossa sitä myöskin esitetään. Oopperan ohjaajan Juulia Tapolan mukaan

Savonlinnassa harjoituksissa laitetaan päälle nyt viitosvaihde.

— Edessä on viimeisen viikon noste. Pientä painetta se tuo, mutta se kuuluu oopperan tekemiseen.

— Meillä on aamu- ja iltaharjoitukset. Keskimäärin tehdään kymmenen tunnin mittaisia päiviä. Osalle tekijöistä, kuten minulle, päivät venyvät varmasti tuotakin pidemmiksi.

Orkesterin kanssa harjoitus viime viikonloppuna

Oopperaa harjoiteltiin ensimmäisen kerran orkesterin kanssa Helsingissä viime viikonloppuna. Ohjaajan tunnelmat ovat tässä vaiheessa loistavat.

— Sitä ovat siksi, että meillä on huikea työryhmä tuomassa tätä oopperaa näyttämölle. Ohjaajan työlle on aina parasta, kun kaikki tekevät kaikkensa yhteisen päämäärän eteen. Näin tämä työ on edennyt, Tapola sanoo.

Ainon nimiroolin esittäjä Päivi Pylvänäinen ja Juulia Tapola luonnehtivat Aino Ackté -oopperaa sisällöltään hyvin monipuoliseksi teokseksi.

Pylvänäinen tarkentaa, mikä siitä tekee monipuolisen ja moni-ilmeisen.

— Ensinäkin Aino Ackté on yksi merkittävimmistä suomalaisen kulttuurielämän naisista. Toinen seikka on, että Pentti Savolaisen ja Juha Kandolinin kirjoittama libretto käsittelee Aino Acktén koko elämänkaaren.

"Nyt nautin tästä roolista sieluni kyllyydestä"

Pylvänäisen mielestä on kerrassaan mahtavaa, että nyt on edetty ensi-iltaviikkoon.

— On upeaa päästä esittämään Ainon roolia savonlinnalaiselle yleisölle. Tämä on ollut minulle todella vastuullinen työ.

— Nyt pitää vain nauttia sielunsa kyllyydestä. On upeaa päästä tekemään näyttämölle näin monipuolista roolia, hän sanoo.

Maanantain tiedotustilaisuudessa kiitoksia jaettiin vuolaasti Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja oopperayhdistys ESMO ry:lle, joka tuottaa oopperaesitykset Savonlinnassa ja Helsingissä.

Oopperaa alettiin valmistella pari vuotta sitten. Työtä alettiin viedä eteenpäin Chieko Okabe–Silvastin ajatuksesta.

— Alkujaan ideasta oopperan esittämiseksi minulle ja Matti Makkoselle puhuivat Pentti Savolainen ja Ilkka Kuusisto. Nyt olemme niin pitkällä.

Matti Makkonen on sovittanut ja osin myös orkestroinut pian nähtävän oopperan.

Okabe–Silvasti sanoi olevansa tosi iloinen ESMO:n roolista Etelä-Savossa.

Samoin siitä muistutti Päivi Pylvänäinen.

— ESMO:n asemaa pitää ajatella niinkin, että nuorena ja suhteellisen pienenä toimijana se on työllistänyt valtavasti ihmisiä tarjoamalla heille mielekästä tekemistä.
Aino Ackté - oopperan tuottaja Joonas Asikainen kertoo, että lippuja Savonlinnan esityksiin on vielä hyvin saatavilla.


Aino Ackté -oopperan esitysajat:
Kantaesitys Savonlinnasalissa pe 27.10 klo 19.
Savonlinnasalissa su 29.10. klo 15.
Helsingissä Aleksanterin teatterissa su 12.11. klo 16 (loppuunmyyty).
Aleksanterin teatterissa ma 13.11. klo 19 (loppuunmyyty).
Savonlinnasalissa su 3.12. klo 15.
Aino Ackté -symposium Wanhalla Kasinolla la 28.10. klo 11.


Tekijät:
Sävellys Ilkka Kuusisto, libretto Pentti Savolainen ja Juha Kandolin, libreton muokkaus Martina Roos, musiikinjohto Jonas Rannila, musiikin sovitus Matti Makkonen, ohjaus Juulia Tapola, koreografi Elina Orpana, puvut ja lavastus Anne Peltonen.

Rooleissa: Päivi Pylvänäinen (Aino Ackté), Joonas Asikainen (Albert Edelfelt), Anu Ontronen (Emmy), Heikki Halinen (Heikki Renvall).

Muissa rooleissa muun muassa Hannu Forsberg, Niall Chorell, Juha Kotilainen, Timo Turunen, Jari Pylväinen, Juhana Kotilainen, Saara Silvennoinen, Sampo-Elias Asikainen, Minna Raassina, Hanna Seppänen.

Kuoro: Savonlinna-kuoro, laulajia Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampukselta ja Savonlinnan Taidelukiosta.

Tuotanto: Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry.