Tehdään me se kesäkauden avaus: pidä lauantaina pihakonsertti tai laulata naapureita, luodaan kansan oma Savonlinna herää kesään -tapahtuma

Suvi Salmenkivi huomasi, että jos isoa kesäkauden avajaista ei voi pitää, voi sen tehdä itse, pienestikin. Lauantaina tapahtuu pitkin kaupunkia, kaikki saavat olla taiteilijoita.

Timo Seppäläinen

Muun muassa Sanna Pirttisalo on esiintymässä Savonlinna herää kesään -tempauksissa Kulttuurikellarissa. Hän myös pitää parvekelaulajaiset.
Muun muassa Sanna Pirttisalo on esiintymässä Savonlinna herää kesään -tempauksissa Kulttuurikellarissa. Hän myös pitää parvekelaulajaiset.

Onpa tylsää, kun ei tapahdu mitään eivätkä ihmiset näe toisiaan. Eikä ole edes kesäkauden avajaisia.

Näin mietti ahkera kulttuuriharrastaja, opettaja Suvi Salmenkivi.

– Sitten tuli mieleen, miksen minä itse tekisi asialle jotain. Oli pakko ryhtyä toimeen.

– Miksemme me itse voisi tehdä korona-ajan avajaisia, hieman pienemmin kuin yleensä, mutta kuitenkin? Ei tarvita suuria massatapahtumia, pienetkin riittä-vät.

Salmenkivi aloitti puhelinkierroksen, ja sai nopeasti ajatuksen ympärille osaavan joukon.

– Ensimmäisenä lähti mukaan Kulttuurikellarin toiminnanjohtaja Veera Kolehmainen.

– Laajasta tuttavapiiristä on ollut paljon apua. Olen ottanut yhteyttä musiikkia osaaviin kavereihin, ja niin on syntynyt toisenlainen kesäkauden avajaiset. Nimeksi tuli Savonlinna herää kesään.

Päivi Laitinen

Omanankukkien aikaan on mukava kutsua naapureita ja tuttuja pieneen, koronaturvalliseen puutarhakonserttiin. Tähän kannustaa Savonlinna herää kesään -tapahtuma.
Omanankukkien aikaan on mukava kutsua naapureita ja tuttuja pieneen, koronaturvalliseen puutarhakonserttiin. Tähän kannustaa Savonlinna herää kesään -tapahtuma.

Idea on se, että ihmiset pitäisivät vaikka pieniä pihakonsertteja, joihin tervetulleita ovat naapurit ja tuttavat

–Tarkoituksena on järjestää pienimuotoisia tapahtumia eri puolilla Savonlinnan kaupunkia, myös lähiöissä, rajoituksia ja suosituksia noudattaen, iloa tuottaen. Yleisöksi riittää yksi ihminen.

– Voit laulaa, soittaa, maalata, jonglöörata, kävellä käsilläsi, tehdä saippuakuplia, järjestää lapsille ohjelmaa – mitä vain mikä tuntuu sinulle omimmalta, kertoo Suvi Salmenkivi.

Esiintymispaikoiksi käyvät vaikka pihat ja parvekkeet, puistot, bussipysäkit, rantakalliot, laiturit, ravintoloiden terassit, kirkot, sillat, laivat, hautausmaat ja veneet.

Hieman virallisempi osuus on Kulttuurikellarilla pidettävä tapahtumapäivä.

– Se kestää kello 14:stä noin kello 19.30:een. Tapahtuman aloittaa Vitoldas Sokolnidaksen trumpettisoolo. Sen jälkeen on luvassa muun muassa Katja Ellen laulua, Ilkka Vesiojan ja Juho Sihvosen sello-piirosimprovisointi, on Katri Susitaipaleen ja Pia Raskin laulutupa, Sanna Pirttisalon laulua sekä muutamia bändejä.

Pihakonsertteja on näillä näkymin muutama. Aikataulu ja esiintyjäluettelo elävät vielä. Mukaan saa tulla edelleen.

– Tärkeää on luoda leikkisää ja iloista ilmapiiriä. Esiintymisten ei tarvitse olla vakavia tai täydellisiä, vaan iloisia ja leppoisia. Tärkeintä on näyttää meidän täällä asuvien omaa tekemistä.

Päivän aloittaa Katja Inkalan soittama avausfanfaari Kauppatorilla.

Tapahtumalle on tulossa Facebook-sivut, joille tiedot tarkentuvat sitä mukaa, kun niitä tulee.

Tapahtuma on syntynyt hyvin nopeasti flash mod -hengessä. Pienkonsertteja voi tehdä kuka tahansa lauantain mittaan.

– Jokainen voi itse pitää pienen konsertin ja ilmoittaa siitä meille tai olla ilmoittamatta, kutsua vain läheisiä kuulijoita. Jos haluaa kertoa omasta pihakonsertistaan, voi jättää tekstarin numeroon 0447991102, kertoo Suvi Salmenkivi.

Tapahtumaa varten on luotu oma Savonlinna herää kesään -Facebook-sivu: https://www.facebook.com/groups/savonlinnaheraakesaan/

Sinne voi ilmoittaa omia tempauksia ja myös hakea tietoa.