Ommiin kanttorihen messu syntyi, koska Savonlinnan kanttoreilla on nyt hyvä draivi päällä — sunnuntaiaamuna kuullaan kuuden kanttorin säveltämät uudet messumusiikit Tuomiokirkossa

Savonlinnan seurakunnan kuusi kirkkomuusikkoa sävelsi ikioman messun, joka esitetään ensi kertaa sunnuntaiaamuna. Esittämässä on laulajia ympäri laajaa seurakuntaa.

Tuija Pauhu

Mika Siekkinen, Katariina Kokkonen, Minna Malinen, Maria Padatsu sekä kuvasta puuttuvat Minna Raassina ja Sauli Rissanen päättivät yhteistuumin säveltää oman messunsa.
Mika Siekkinen, Katariina Kokkonen, Minna Malinen, Maria Padatsu sekä kuvasta puuttuvat Minna Raassina ja Sauli Rissanen päättivät yhteistuumin säveltää oman messunsa.

Savonlinnan seurakunnan kanttoreille on älyttömän hyvä yhteishenki ja tekemisen into. Niinpä saatiin aikaan tällainenkin vähän erikoisempi hanke.

Näin kertoo Katariina Kokkonen, Savonlinnan Tuomiokirkon kanttori. Hän on nainen Savonlinnan seurakunnan kanttoreiden ja kirkkomuusikoiden yhdessä säveltämän upouuden ehtoollismessun takana.

Ehtoollismessulla tarkoitetaan yleisesti sunnuntaiaamuna pidettävää jumalanpalvelusta.

Ommiin kanttorihen parempi messu kuullaan ensimmäistä kertaa nyt sunnuntaina Tuomiokirkossa. Laulamassa on Savonlinna-Säämingin kirkkokuoro ja seniorit, Kerimäen kirkkokuoro ja lapsikuoro Loiske. Enonkosken kirkkokuorolaiset ovat seurakuntalaisten joukossa tukemassa.

Kaikki lähti liikkeelle viime keväänä. Taustalla on ihan tavallinen virsikirja.

— Virsikirjan liiteosasta löytyy runomuotoiset messun osat, joihin voidaan seurakunnissa laatia sävelmät vapaasti. Sävelsin noin vuosi sitten Kiitos-osaan sävelen Anna-Mari Kaskisen runoon.

— Enonkosken kirkkomuusikko Mika Siekkinen teki puolestaan Niilo Rauhalan Herra armahda -osaan oman sävelmänsä viime syksynä. Nyt meillä oli olemassa jo kaksi osaa kuudesta. Mitäpä, jos tekisimmekin koko messun Savonlinnassa? Jospa jokainen kanttori säveltäisi oman osansa?

Kokkonen esitti ajatuksen suuren seurakunnan muille kanttoreille. Mukaan lähtivät oitis myös johtava kanttori Minna Raassina, Kerimäen kanttori Maria Padatsu, Rantasalmen kanttori Sauli Rissanen ja Tuomiokirkon kanttori Minna Malinen.

— Meillä on yhteistyöstä innostuva kanttorikunta. Kaikki lähtevät hienosti mukaan. Punkaharjun Kari Pykäläinen auttoi messun nimen savonnoksessa, nauraa Kakkonen.

Paikallisten messujen luomisella on evankelis-luterilaisessa kirkossa pitkät perinteet. Eri teemojen ja tilaisuuksien ympärille rakennettuja messuja on toteutettu seurakunnissa jo vuosikymmenien ajan.

— Säveltäminen ja myös sovittaminen kuuluvat kanttorin perusammattitaitoon. Me kaikki sävellämme tarpeen mukaan, ja näin ovat kirkkomuusikot tehneet kautta vuosisatojen, kertoo Kokkonen.

— Itse olen esimerkiksi säveltänyt psalmien tekstejä kirkkokuorolle. Toki niihin on olemassa paljonkin musiikkia, mutta sitten tuntuu, että ei ole juuri sitä sopivaa, ja niin sen tekee itse. Sovitustaito kuuluu jokaisen kuoronjohtajan perustaitoihin varsinkin, jos johtaa kuoroa.

Moni kanttori myös improvisoi itse alku- ja loppusoittoja virsien teemoihin.

— Se on ammatin perusasioita, joita ei ehkä edes huomaa tekevänsä, hymyilee Kokkonen.

Kokkosen mukaan sunnuntaina kuultavan Savonlinnan kanttoreiden messun osissa on kuultavissa tekijöidensä tyyli.

— Jollain on klassisempi ote, toisella kuuluu gospel-henkisyyttä, joku on säveltänyt paljon ja löytänyt omantyyppisen sävelkielensä, ja sekin kuuluu. Se on minusta hieno juttu, sanoo Kokkonen.

Messu on koko seurakunnan yhteinen hanke.

Tuija Pauhu

Maria Padatsu, Minna Malinen, Katariina Kokkonen ja Mika Siekkinen sekä kanttorin tärkein työväline eli urut. - Kanttorin työhön kuuluvat myös säveltäminen ja sovittaminen, joten yhteisen messun säveltäminen on aika luontevaa, sanoo Katariina Kokkonen.
Maria Padatsu, Minna Malinen, Katariina Kokkonen ja Mika Siekkinen sekä kanttorin tärkein työväline eli urut. - Kanttorin työhön kuuluvat myös säveltäminen ja sovittaminen, joten yhteisen messun säveltäminen on aika luontevaa, sanoo Katariina Kokkonen.

— Kutsummekin Tuomiokirkkoon messuvieraita koko laajalta alueeltamme, niin kappeleista, kirkkopiiristä kuin kaupungista. Messua tullaan jatkossa esittämään muissakin seurakuntamme kirkoissa aina sopivan tilaisuuden tullen, Kokkonen kertoo.

Teokset valmistuivat eri tahtiin. Kuorot ovat silti ehtineet harjoitella osia niin, että kaikki sujuu varmasti. Lapsikuoron tehtävä on laulaa muutaman laulun toistuvia kertosäkeitä.

— Yleisölle jaetaan vihkonen, jossa on sanat ja sävelet. Vihko on tehty niin, että sitä voi käyttää jatkossakin, kun uusi messu esitetään muualla kuin Savonlinnan Tuomiokirkossa.

Ommiin kanttorihen parempi messu Tuomiokirkossa su 5.5. klo 10. Savonlinna-Säämingin kirkkokuoro ja seniorit joht. Katariina Kokkonen, Kerimäen kirkkokuoro ja lapsikuoro Loiske joht. Maria Padatsu , Enonkosken kirkkokuorolaisia laulaa seurakunnan tukena. Urut, Minna Raassina, oboe, Minna Malinen, piano, Mika Siekkinen.

Messun kuusi uutta sävellystä

1.Herra armahda (Mika Siekkinen, teksti Niilo Rauhala)

2. Kunnia (Minna Raassina, teksti Kaija Pispa)

3. Kiitos-virsi (Katariina Kokkonen, teksti Anna-Mari Kaskinen)

4. Uskontunnustus (Maria Padatsu, teksti Anna-Mari Kaskinen)

5. Pyhä (Minna Raassina, teksti Niilo Rauhala)

6. Jumalan karitsa (Sauli Rissanen)