Uusin John Wick -elokuva tarjoaa toimintaleffojen priimaa, jossa Keanu Reeves näyttää mielettömän coolilta

John Wick: Chapter 3 - Parabellum (Yhdysvallat, 2019)

mark rogers

John Wick (Keanu Reeves) joutuu turvautumaan vanhan kollegan, Sofian (Halle Berry) apuun taistellessaan vaikutusvaltaista High Table -salamurhaajajärjestöä vastaan.
John Wick (Keanu Reeves) joutuu turvautumaan vanhan kollegan, Sofian (Halle Berry) apuun taistellessaan vaikutusvaltaista High Table -salamurhaajajärjestöä vastaan.

Ensimmäinen John Wick -elokuva ilmestyi hieman puskista. Entisten stunt-miesten ja apulaisohjaajien, Chad Stahelskin ja David Leitchin ohjaama pienehkö toimintaelokuva vetosi sen moitteettomalla toiminnan ohjauksella.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, elokuvan nimi ja pituus ovat ehkä kasvaneet melko pitkiksi, mutta tärkeimmät ainesosat ovat yhä sopassa. Toiminta on yhä yhtä tanssia, ja Keanu Reeves näyttää yhä mielettömän coolilta keskellä sitä.

Toiminta on yhtä tanssia, ja Keanu Reeves näyttää mielettömän coolilta.

Taustalla pitkällinen harjoittelu

Kolmas osa aloittaa tismalleen siitä mihin edellinen jäi. Koiranpentunsa kuolemaa kostanut palkkatappaja John Wick on juuri saanut tietää, että hyvin vaikutusvaltainen palkkatappajien kilta on karkottanut hänet joukoistaan. Jokainen palkkatappaja maailmassa janoaa palkkiota legendaarisen pyövelin nitistämisestä.

Wick joutuu lunastamaa takaisinmaksuja vanhoilta tuttaviltaan selvitäkseen hengissä.

Moni muu elokuva luottaisi spektaakkelin luomisessa erikoistehosteisiin (vaikka niitäkin löytyy) tai mittaviin puitteisiin. Mutta Stahelskin luottaa pitkiin harjoitteluaikoihin. Muutamien minuuttien toimintapurskahduksien takana voi olla parhaimmillaan jopa puolen vuoden harjoittelu. Se antaa mahdollisuuden laajoihin kokokuviin ja pitkiin ottoihin, jotka sisältävät monimutkaisia katkeamattomia liikesarjoja.

Vanhaa teknologia jyrää

John Wick -elokuvien maailmaa ei pidä sekoittaa todellisuuteemme. Kyseessä on väkivallan määräämä maailma, jossa vanhat perinteet pitävät tiukassa otteessaan kaikkia, jotka haluavat osansa potista. Wickin maailmassa uusi teknologia ei ole vallannut tilaa, jos jokin vanhempi konsti löytyy. Tässä maailmassa kultakolikot, pneumatiikka, 1980-luvun tietotekniikka ja 1990-luvun kännykät elävät sulassa sovussa.

Pieni fantasiamainen kerros vetää yhä syvemmälle salamurhaajien järjestön mytologiaan. Hyvin yksinkertaisena alkanut kostotarina on maltilla muuttunut trilogian aikana suureksi.

Näyttelijäjoukko on vakuuttava

Keanu Reevesin rinnalla nähdään joukko hienoja näyttelijöitä, jotka eivät kutistu tämän läsnäolon vierellä. Uusiakin naamoja nähdään.

Belgianpaimenkoira malinoisiksien kanssa taistelua käyvä Halle Berry avaa Wickin historiaa. Kulttikoomikko Jason Mantzoukasin veikeä rooli jää harmillisen lyhyeksi. Anjelica Huston tuo arvokkuutta mysteerisen High Table -salamurhaajajärjestön johtohahmona. Wickin fyysisenä vertaisena nähdään b-toimintatähti Mark Dacascos.

John Wick -elokuvat edustavat yhä hyvin puhdasta toimintaelokuvan muotoa. Ne iloitsevat absurdiudesta, tyylikkyydestä ja ammattitaidosta ja asettavat omat arvonsa järjellisyyden ja hienovaraisuuden edelle.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Moitteetonta toimintaa.

Huonoa: Ainoastaan toimintaelokuvien ystäville.

Erityistä: Halle Berry harjoitteli koiriensa kanssa kuusi kuukautta ennen kuvauksia.