Taidelukiolaisten tekemä laulu nousee siivilleen Bergenissä — Laulun ensiesitys kuullaan perjantaina taikkarilaisten Kevarissa

Savonlinnan Taidelukion kevyen musiikin konsertissa eli Kevarissa kuullaan muun muassa ensiesityksenä Dream Academy-hankkeessa luotu laulu När vi andas ut.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Bergeniin lähtevät opiskelijat ovat  Tatu Rahikainen (laulu ja saksofoni), Juho Rasimus (rummut), Eve Kinnunen ( laulu ja koskettimet), Mirjami Hanhisalo (laulu ja huilu) ja Ville Pellikka (basso).
Bergeniin lähtevät opiskelijat ovat Tatu Rahikainen (laulu ja saksofoni), Juho Rasimus (rummut), Eve Kinnunen ( laulu ja koskettimet), Mirjami Hanhisalo (laulu ja huilu) ja Ville Pellikka (basso).

Savonlinnan Taidelukion kevyen musiikin konsertissa eli Kevarissa kuullaan perjantai-iltana Savonlinnasalissa niin vanhaa kuin uutta musiikkia, covereita, mutta myös uunituoreita sävellyksiä. Kaikista uusin kappale saattaa olla Taidelukion Dream Academy-hankkeen työryhmän tekemä När vi andas ut, joka esitetään ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle.

Oma ruotsinkielinen biisi on tehty 15 taidelukion opiskelijan voimin viime marraskuussa työpajassa, jota ohjasivat suomenruotsalaiset musiikin ammattilaiset muusikko Fredrik Furu ja tuottaja Jimmy Westerlund. Westerlund on ollut esimerkiksi Jonne Aaronin musiikkituottajana.  
Musiikin lehtori Heidi Takanen kertoo, että opiskelijat oli jaettu työpajassa sanoitustyöpajaan ja melodiatyöpajaan. Mukana oli myös kuvataideryhmä.   
 
Dream Academy Norden on suomalaisille, ruotsalaisille ja norjalaisille lukiolaisille suunnattu positiivista kieltenopetusta tukeva musiikkihanke. Musiikki auttaa lukiolaisia ylittämään kielimuurit ja tutustumaan toisiinsa. Samalla lukiolaiset luovat yhdessä rajat ylittävää popmusiikkia.

Japanilaisen kielisoittimen koton, harmonikan ja kitaran osuudet nauhoitetaan etukäteen

Tarkoituksena on muun muassa kielen oppiminen ja sen luonteva käyttö tavallisessa kanssakäymisessä, kulttuurinvaihto ja toisiin kulttuureihin tutustuminen.

Pohjola-Nordenin hankkeessa on Savonlinnan Taidelukion lisäksi Vaskivuoren lukio Vantaalta, yksi lukio Ruotsista ja yksi lukio Norjasta.

Dream Academy-hanke ei pääty tähän lauluun ja sen ensimmäiseen esitykseen Kevarissa. Työpaja oli ensimmäinen osa hanketta. Toinen osa tapahtuu Norjassa.

Heidi Takanen kertoo, että ensi viikon maanantaina Savonlinnan Taidelukiosta lähtee viisi opiskelijaa ja kaksi opettajaa Norjan Bergeniin, jossa he menevät studioon laulunsa kanssa. Matka kestää viisi päivää, joista heille on varattu kaksi studiopäivää.

Opettajista lähtee mukaan ruotsinopettaja Ulla-Maija Karjalainen ja Heidi Takanen. Mukaan lähtevät opiskelijat ovat Mirjami Hanhisalo (laulu ja huilu), Eve Kinnunen ( laulu ja koskettimet), Ville Pellikka (basso), Tatu Rahikainen (laulu ja saksofoni) ja Juho Rasimus (rummut).

Kaikki laulun teossa mukana olleet eivät pääse mukaan, joten japanilaisen kielisoittimen koton, harmonikan ja kitaran osuudet nauhoitetaan etukäteen.

Takanen iloitsee siitä, että Norjan matkalla nuoret majoittuvat tavallisiin koteihin, joten norjalainen kulttuuri tulee tutuksi sitäkin kautta.

—Toivottavasti puhuttaisiin mahdollisimman paljon ruotsia, ettei heti siirryttäisi englannin kieleen, toivoo Takanen.

Takanen kertoo, että Dream Academy-hanke on kestänyt useita vuosia ja Yle Teemalla tuli siitä dokumentti parisen viikkoa sitten.

Hankkeen kolmas osa on konsertti Espoon Hanasaaressa.

Kevari on vuoden kohokohta

Savonlinnasalissa nähdään ja kuullaan perjantaina nuorten lahjakkaiden opiskelijoiden esityksiä Savonlinnan Taidelukion kevyen musiikin konsertissa. Värikäs pöytä on katettu. Luvassa on revitystä, rockin räimettä, mutta myös kauniita melodioita, tyylikkäitä iskelmiä, jatsia.

Jos muistelee vanhoja Kevareita, luvassa on myös veretseisauttavia yllätyksiä, esimerkiksi Omute-spektaakkeli tai kuvisspektaakkeli. Neljän tunnin konsertin kappalelistasta löytyy vaikka Turkmenialainen tyttöystävä, sukkahousuheavyä ja Kaula Poimuniemen musiikkia.

Musiikin lehtori Heidi Takanen kertoo, että Kevari on monelle taidelukiolaiselle vuoden kohokohta ja koululle iso satsaus.
—Monelle opiskelijalle se on esiintymispaikkana ensimmäinen iso lava. Savonlinnasali, jossa on ammattilaisten ohjaamat äänet ja valot.


Savonlinnan Taidelukiossa on mahdollisuus valita musiikkiteknologian opintoja, joten ainakin konsertin äänipuolella on Taidelukion opiskelijoita ammattilaisilta oppimassa.

Ensimmäisellä puoliajalla esiintyy opettajien ohjaamia vuosikurssibändejä ja toisella puoliajalla opiskelijoiden omia kokoonpanoja, jotka soittavat itse valitsemiaan biisejä.

    
Heidi Takasen lisäksi opiskelijoita ohjaavat vastuuopettaja Mikko Nikula ja Teemu Takanen.

Savonlinnan Taidelukion kevyen musiikin konsertti perjantaina 2.2.2018 kello 19.00. Ei pääsymaksua, narikka kaksi euroa ja ohjelma 10 euroa.