Sota-ajan nostalgiaa huippulaulajan esittämänä: Taakse jäänyttä elämää tuo sota-ajan laulut Kellariin, solistina Raimo Laukka

Talvisodan aikana ei vielä ollut laajemmin viihdytystoimintaa. Jatkosodassa alkoi valtion organisoima viihdytystoiminta, joka ulottui aina Hangosta Petsamoon, ja niinpä sota-ajan laulut levisivät rintamalla ja kotirintamalla. Nyt ne kuulee Kulttuurikellarissa.

Raimo Laukka on tuttu mies Savonlinnassa. Hän on ollut muun muassa Rigoletto ja Aidan Amonasro.
Raimo Laukka on tuttu mies Savonlinnassa. Hän on ollut muun muassa Rigoletto ja Aidan Amonasro.

Sunnuntaina voi Savonlinnan Kulttuurikellarissa palata sota-ajan tunnelmiin. Taakse jäänyttä elämää on konsertti, joka vie kuulijat Eldankajärveltä Äänisen aalloille.

— Laulamme niin Isosta-Iitasta kuin Liisa-pienestä. Tunnelmia löytyy reippaista marsseista aina haikeaan valssiin, polkkaa unohtamatta, kertoo oopperalaulaja Raimo Laukka, joka yhdessä harmonikkataiteilija Jarmo Tinkalan tuo sota-ajan tunnelmat Savonlinnaan.

Konsertti on juonnettu ja myös yleisö pääsee laulamaan.

Talvisodan aikana ei vielä ollut laajemmin viihdytystoimintaa, vaan silloin soivat virret ja isänmaalliset laulut. Kun jatkosota syttyi kesäkuussa 1941, jo heinäkuussa alkoi valtion organisoima viihdytystoiminta, joka ulottui aina Hangosta Petsamoon.

— Periaatteena oli vahvistaa asevelihenkeä, yhteenkuuluvaisuutta, irrottaa hetkeksi sodasta, estää väsymys ja turhautuminen. Niinpä näyttelijät, muusikot, laulajat, taikurit, humoristit lähtivät innolla mukaan. Georg Malmsten on kirjoittanut muistelmissaan: Vasta sota-aikana ymmärsin musiikin ja laulun voiman, kertoo Laukka.

Oopperalaulaja Raimo Laukka oli kesällä 2008 esiintymässä Uhtuan Praasniekassa ja siellä syntyi ajatus tehdä levy sota-ajan lauluista sekä siihen liittyen konserttikiertue.

Levy ilmestyi nimellä Taakse jäänyttä elämää ja se julkaistiin 2010. Kiertueen suosio yllätti niin esiintyjät kuin järjestäjätkin, ja niinpä kiertuetta on jatkettu vuosia. Nyt se tulee Savonlinnaan.

Raimo Laukka on kansainvälisesti menestynyt oopperalaulaja. Hän on tehnyt mittavan uran Suomen Kansallisoopperassa sekä vieraillut yli kymmenessä keskieurooppalaisessa oopperatalossa.

Savonlinnan oopperajuhlilla Laukka on esiintynyt monena kesänä muun muassa Kohtalon voimassa ja Aidassa. 2000-luvulla on teki myös loistavasti Rigoletton nimiroolin. Yhteistyö George de Godzinskyn kanssa oli avain viihteen ja operetin pariin.

Harmonikkataiteilija Jarmo Tinkala opiskeli harmonikan soittoa Jyväskylän konservatoriossa ja suoritti diplomin 1993. Hänet tunnetaan pitkän linjan viihde- ja studiomuusikkona sekä Seinäjoen Tangomarkkinoiden orkesterin vakiojäsenenä.

Tinkala on säestänyt maamme eturivin artisteja ja vieraillut lukuisissa eri maissa. Jarmo Tinkala voitti Kultaisen Harmonikan ja kaksi kertaa pohjoismaisen mestaruuden. Tango Finlandia palkinto myönnettiin hänelle 2008.

Taakse jäänyttä elämää Kulttuurikellarissa su 24.3 klo 15.

Uusimmat uutiset