Tältä näyttää, kun Psyko saa uudet äänet — Jonna Kinan teos Galleria Eteisessä kunnioittaa äänitehostetaiteilijoita

Jonna Kina toi galleria Eteiseen dokumenttielokuvan, jossa kaksi äänitehostetaiteilijaa luo ehkä elokuvahistorian tutuimpaan kohtaukseen uudet äänet.

Tuija Pauhu

Jonna Kinan dokumentti näyttää kahden äänitehostetaiteilijan työn, kun nämä luovat äänitehosteita Psyko-elokuvan suihkukohtaukseen. — Tämä on kunnianosoitus foley-taiteilijoille, sanoo Kina.


Seinällä pyörii elokuva, jossa mies ja nainen seisovat vierekkäin pöydän takana ja tuijottavat lähes suoraan katsojaa. Pöydällä on outoja esineitä. Nyt nainen puhaltaa pölynimuriputkeen. Syntyy pulputtava ääni.

Mies nostaa varovasti harmaan sadetakin käsiinsä. Aivan yht’äkkisesti hän rypistää sitä niin, että korvissa kahisee.

Mikä tämä oikein on?

Kuvataiteilija Jonna Kina hymyilee. Tämä on on dokumentaarinen muotokuva kahdesta foley-taiteilijasta ja heidän työskentelystään.  Arr. for a scene -teoksessa  kaksi foley- eli äänitehostetaiteilijaa tekee uudet tehosteet Hitchcockin Psyko-elokuvan suihkukohtaukseen.

Elokuva on valmistettu Pariisissa ja se on voittanut parhaan pohjoismaisen lyhytelokuvan palkinnon Nordisk Panoramassa.

Nyt se on Savonlinnan taidelukion alakerran galleria Eteisessä.

— Videon mies ja nainen  ovat ranskalaisia foley-taiteilijoita, Elodie Fiat ja Gilles Marsalet.  Teos on kuvattu 35mm:n filmille.

— Elokuva  on kunnianosoitus foley-taiteelle, henkilöille, jotka ovat mykkäfilmiajoista saakka tehneet äänitehosteita elokuviin. Meni pitkään, ennen kuin heidän nimiään edes mainittiin elokuvan yhteydessä, kertoo Kina.

Teos tekee myös  näkyväksi elokuvan rakenteita: näin syntyvät äänet, tällaiselta nämä tuntuvat ilman kuvaa.


Psyko-ääniä ovat veden lorina, askeleet, suihkuverhon repeytyminen, veden pulputus viemäriin...

— Äänitimme äänet jälkeen päin ja näin myöskään kuvassa ei näy mikrofoneja.

— Foley-taiteilijoiden työskentely muistuttaa tarkasti koreografisoituja tanssiliikkeitä tai nykymusiikin soittamista. Teimme  säveltäjä Lauri Supposen kanssa nuotinnnoksen, partituurin teoksen äänistä, kertoo Kina.


Jonna Kina on syntyisin Lappeenrannasta. Hän tuli Savonlinnan taidelukioon 15-vuotiaana.

Kina on monipuolinen taiteilija. Valokuvaus, liikkuva kuva, veistos, ääni ja teksti ovat tärkeitä. Hän haluaa kyseenalaistaa totuttua ja tuottaa uusia tulkintoja.

— Kun teimme tätä filmiä, piti kaiken olla hyvin tarkasti suunniteltua ja harjoiteltua etukäteen. Tavaroihin piti ylettyä kurkottamatta, äänikoreografian piti onnistua yhdellä otolla ilman virheitä, foley-taiteilijoiden piti pysyä sermin edessä.

— Filmille kuvaaminen on prosessina erilainen. Materiaalia on rajallisesti käytettävissä eikä sitä voi nähdä heti kuvauksen jälkeen, vaan vasta, kun se on kehitetty ja skannattu laboratoriossa, joka on usein ulkomailla.

Dokumentti on saanut ympäri maailmaa katsojat puolelleen.

— Valitsin kohtauksen, joka on mieleenpainuva ja jonka tapahtumat katsoja mahdollisesti muistaa.


Miksi juuri tuo salasana?

Samassa näyttelyssä on Kinan varhaisempi teos, videoteos Secret Words and Related Stories. Sen aiheena ovat salasanat ja niihin liittyvät kertomukset, joita on kerätty anonyymisti kolmen vuoden ajan ympäri maailmaa.

— Pyysin ihmisiltä kertomuksia siitä, miksi heidän salasanansa on se, mikä on, kertoo Jonna Kina.

— Harva miettii asiaa, mutta jokaisen salasanan takana on jokin tarina. Salasanat eivät synnyt sattumalta. Ihmiset kirjoittivat anonyymeina tarinoitaan, ja videossa 12—16-vuotiaat näyttelijät lukevat näitä tarinoita.

Salasanan taustalla saattaa olla lapsuuden muisto tai kliseinen muistisääntö.

— Salasana on aina hyvin henkilökohtainen asia. Jollekin se oli vain jotain, jota hän oli sattunut juuri näkemään, jollekin taustalla oli erityinen tapahtuma.

— Salasanat muodostuvat tutkiskeleviksi, humoristisiksi ja tunnepitoisiksi tarinoiksi, jotka kääntävät salasanan tarkoituksen päälaelleen.

Secret Words and Related Stories -teos on vuodelta 2013—2016. Sen materiaalia on kerätty eri maissa, tarinoiden luku on tehnyt Yhdysvalloissa.

Jonna Kina

s 1984 Lappeenranta, Suomi

yo Savonlinnan taidelukio

KuM 2013 Kuvataideakatemia, TaM Aalto-yliopisto 2015

Opintoja myös Schools of Visual Arts, New York, ja Academy of art and Desing, Jerusalem

Monialainen taiteilija: liikkuva kuva, valokuvat, veistos, ääni, teksti.

Teoksia ollut esillä mm. Tokion valokuvamuseossa, Innsbruckin biennaalissa, Rotterdamin filmifestivaaleilla, ja mm. CHicagossa, Pittsburghissa, Lausannessa Pietarissa, Göreborgissa, New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa

Kinan teoksia nähdään pian Moskovan kansainvälisessä nuoren taiteen biennaalissa

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet