Viisi valopäätä tien päällä — Pelle Miljoona Oy läpimurtokokoonpanolla myös Savonlinnaan

Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Ari Taskinen, Andy McCoy ja Sami Yaffa.

Jyri Laitinen

Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Ari Taskinen, Andy McCoy ja Sami Yaffa. Siinä Pelle Miljoona Oy:n legendaarinen läpimurtokokoonpano vuosilta 1979 ja 1980, ja nyt sama kokoonpano lähtee 40-vuotisjuhlakiertueelle syksyllä.

Kiertue alkaa lokakuussa Fuengirolasta. Suomessa kiertue käynnistyy Kouvolasta ja päätyy Helsingin jäähallissa pidettävään konserttiin 19. tammikuuta.

Kiertue saapuu myös juurilleen Savonlinnaan, ja yhtye nähdään Savonlinnasalissa 28.11. Pelle Miljoona on yksi Savonlinnan opettajakoulutuslaitoksen tunnetuimpia entisiä opiskelijoita. Hän valmistui peruskoulunopettajaksi vuonna 1978.

Pelle Miljoonan pitkän uran varrelle mahtuu useita kokoonpanoja, mutta ensimmäisenä levytysstudion ovia raotti Savonlinnassa vuonna 1977 perustettu Pelle Miljoona N.U.S. Tuolloin musiikillisina esikuvina toimivat punkin sanansaattajat The Sex Pistols, The Clash ja Siouxsie & The Banshees.

— Me ollaan kaikki, koko bändi yhä edelleen uskollisia sille idealismille, punkille, jonka nimeen me silloin 1980-luvulla vannottiin. Me ollaan yhä edelleen kaikki punkkareita… Mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakaan, Pelle Miljoona kuvailee yhtyeen tiedotteessa.

Yhtye lupaa, että tien päälle lähtee "styrkkarit, soittokamat, valot ja viisi valopäätä". 

Kiertueen ohjelmisto perustuu pitkälti klassikkolevyn Moottoritie on kuuma varaan. Levy ilmestyi vuonna 1980. Levyltä löytyvät nimikkobiisin lisäksi muun muassa Olen Kaunis, Vapaus on suuri vankila ja Hyvää yötä maailma.

— Pelle Miljoona Oy on aina ollut sellainen ”kansanbändi”. Ei me ikinä kävelty ylimielisinä mistään putkesta estradille kukkoilemaan, vaan hiippailtiin lavalle kansan keskuudesta, Pelle Miljoona sanoo.

— Me oltiin samalla levelillä jengin kanssa. Pelle Miljoona Oy liikutti yleisöä, meidän keikoilla ihmiset rakastuivat toisiinsa ja meidän keikoilla syntyi pariskuntia. Ja yleisö lähti hymy kasvoilla meidän keikoilta kotiin.

Levy myi kultaa, ja menestyksen piti kruunautua sovitulla konserttikiertueella. Andy McCoy ja Sami Yaffa jättivät kuitenkin yhtyeen ja muuttivat Tukholmaan perustamaan Hanoi Rocks -yhtyettä.

Lipunmyynti alkoi keskiviikkona 16.5. Savonlinnan konserttiin lippuja myy Lippupiste.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet