Savonlinnan Oopperajuhlien vierailu Moskovassa onnistuneesti päätökseen — Orkesteri takelteli harjoituksissa, mutta parin päivän huikea kehitys takasi onnistuneen esityksen

Olli Tuunanen

Savonlinnan Oopperajuhlat vieraili tällä viikolla Moskovassa.
Savonlinnan Oopperajuhlat vieraili tällä viikolla Moskovassa.

Savonlinnan Oopperajuhlat oli mukana, kun Bolshoi-teatteri Moskovalla Venäjällä avasi 243. näytäntökautensa perjantaina.

Ison näyttämön, niin sanotun historiallisen Bolshoin kausi käynnistyi jo kaksi iltaa aiemmin talon oman Boris Godunov -tuotannon myötä.

Oopperajuhlien vierailijaesitys Otello oli puolestaan vuonna 2002 avatun uuden näyttämön tämän kauden ensimmäinen teos.

— Merkittävä kunnia meille savonlinnalaisille, ilman muuta, kommentoi Oopperajuhlien musiikkituottaja Olli Tuunanen blogikirjoituksessaan Savonlinnan Oopperajuhlien sivuilla.

Tuunasen blogikirjoituksen mukaan Bolshoi-teatterin oma orkesteri oli aluksi hieman vaikeuksissa Otellon kanssa.

— Keskiviikkoaamun harjoituksissa soitto tuntui yllättävän epätäsmälliseltä, epäbalanssoidulta, jopa epäpuhtaaltakin, vaikka kapellimestari Allemandi olikin työskennellyt soittajien kanssa jo edellisen päivän, Tuunanen kirjoitti.

Ammattitaitoinen orkesteri näytti kuitenkin kyntensä.

— Johtui se sitten noista mainituista voimasanoista, tai jostakin muusta, niin joka tapauksessa jo saman harjoitussession aikana orkesteri kohensi suoritustaan merkittävästi. Ensi-illassa orkesteri soitti niin kuin Bolshoin soittajisto soittaa: väkevästi, verevästi, kapellimestarin tulkintaa vahvasti välittäen. Huikea kehitys parissa päivässä! Tämä on sitä ammattitaitoa.

Tuunasen mukana Otellon paluu Moskovaan muutaman vuosikymmenen jälkeen oli loppujen lopuksi onnistunut.

—  Hurmioitumista ei ollut havaittavissa erinomaisesta esityksestä huolimatta. Rytmikäs yhteistaputus ja toistuvat bravo-huudot jatkuivat kuitenkin päättäväisesti koko pitkän kiitosseremonian loppuun, väliverhon sulkeutumiseen asti. 

Savonlinnan Oopperajuhlien ja Bolshoi-teatterin yhteistyöllä on monivuotiset perinteet. Molemmat organisaatiot ovat nyt vierailleet toistensa lavoilla kahdesti.