Kadonneen lentäjälegendan arvoitus lauantaina Muhasaaressa — ”Kannustan tulemaan ja kokeilemaan aikuisten nukketeatteria, se on kovan luokan taidetta”

Viime kesänä katsojia ihastuttanut Missing Amelia Earhart palaa Muhasaareen. Luvassa on kovan luokan aikuisten nukketeatteria.

Jussi Virkkumaa

Suomen kärkikastiin kuuluva nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen nähdään lauantaina Muhasaaressa.
Suomen kärkikastiin kuuluva nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen nähdään lauantaina Muhasaaressa.

Vuonna 1937 Amelia Earhart lähti maailmanympärilennolle. Sitten hän katosi jättäen jälkeensä valtavan mysteerin. Häntä pidetään sankarina, ilmailun uranuurtajana ja monien esikuvana. Naislentäjän tarinaan perustuva nukketeatteriteos Missing Amelia Earhart palaa toiveuusintana Muhasaareen lauantaina.

Merja Pöyhösen sooloteos on esimerkki suomalaisesta aikuisille suunnatusta nukketeatteritaiteesta. Sielukkaiden nukkehahmojen ja miniatyyrimaisemien siivittämänä se kertoo koskettavan tarinan edelläkävijyydestä ja uskomisesta mahdottomaan.

— Näimme tämän teoksen jo viime kesänä, ja olimme siitä niin hurmaantuneita, että pyysimme esityksen saman tien Muhasaareen täksikin kesäksi, kertoo Muhasaaren teatterin emäntä Kira Boesen.

Aikuisten nukketeatterissa on jotain samaa taianomaisuutta, eikä se silti ole millään tavalla lapsellista. — Kira Boesen

Boesenin mukaan nukketeatteria katsellessa muistuu mieleen, miltä lapsena tuntui kuunnella ja katsella satua.

— Aikuisten nukketeatterissa on jotain samaa taianomaisuutta, eikä se silti ole millään tavalla lapsellista. Kannustan tulemaan ja kokeilemaan aikuisten nukketeatteria, se on kovan luokan taidetta!

Teoksen on tuottanut Nukketeatteri Kuuma Ankanpoikanen, joka on Suomen uuden nukketeatteriaallon aktiivinen työmyyrä. Teoksen käsikirjoittanut, ohjannut ja äänisuunnitellut Merja Pöyhönen on yksi tämän hetken kuumimpia nukketeatteriohjaajia ja -esiintyjiä. Pöyhönen on ohjannut muun muassa Suomen suurimmat nukketeatterispektaakkelit Myrsky, Romeo ja Julia ja Prinsessa Hamlet sekä historiantutkimusta ja nukketeatteria yhdistelevän John-Eleanor -esityksen. Tällä hetkellä Pöyhönen työskentelee valtion kolmivuotisen apurahan turvin.

Missing Amelia Earhart Muhasaaren teatterissa lauantaina 10.8. kello 19. Lippuja voi ostaa täältä.