Oletko sinä Mestarilaulaja? — Nyt kaikki laulamisesta ja esiintymisestä innostuneet lapset valmistautumaan kansalliseen kilpailuun, joka on maaliskuussa Savonlinnassa.

Savonlinnan Mestarilaulajat -lastenkilpailu käydään maaliskuussa, ja marraskuu on aikaa lähettää laulunäytteitä esikarsintaan Linnalaan. Nyt on aika valmistautua lämminhenkiseen kilpailuun.

Antti Varonen

Savonlinnan mestarilaulajat semifinaalin osallistujat kukitettiin iloisesti 2017. Nyt haetaan vuoden 2019 Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailuun osallistujia. Ikäryhmä on nyt 2016-2011 syntyneet.
Savonlinnan mestarilaulajat semifinaalin osallistujat kukitettiin iloisesti 2017. Nyt haetaan vuoden 2019 Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailuun osallistujia. Ikäryhmä on nyt 2016-2011 syntyneet.


Tunnetko ala-asteikäistä innokasta laulajaa?

Jos tunnet, kerropa hänelle, että tänä talvena voi osallistua Savonlinnan Mestarilaulajat -kilpailuun. Esikarsintaan voi lähettää laulunäytteen koko marraskuun ajan. Nyt on hyvää aikaa valmistaa esikarsintaäänite ja muuta kilpailuohjelmistoa.

Varsinainen kilpailu on maaliskuussa Linnalan kansalaisopistossa, joka on myös järjestäjä. Kilpailu pidetään joka toinen vuosi.

— Mestarilaulajat-kilpailulla halutaan edistää lasten laulamista ja antaa lapselle mahdollisuus esittää harjoittelemansa laulu yleisön edessä. Samalla saa tärkeää esiintymiskokemusta, miettii Linnalan musiikinopettaja Maija Keskinen, joka jatkaa kilpailun tärkeänä järjestäjänä Riitta Arotien jälkeen.

— On tärkeää, että lapset laulavat omalla äänellään ja myös perinteisiä lastenlauluja. Laulaminen tekee hyvää joka tavalla. Olisi hienoa, jos lapset saisivat pienestä pitäen laulun osaksi tavallista arkea.

Tietoa kilpailusta on lähetetty Suomen kouluihin, musiikkiopistoihin ja kansalaisopistoihin eli aikuisille, jotka kohtaavat työssään musiikista kiinnostuneita lapsia.

Mestarilaulajat-kilpailuja on pidetty 2000-luvun alusta. Kilpailijoita on tullut ympäri Suomen ja myös Virosta. Tunnetuin kilpailija lienee Diandra Flores, joka tuli 2006 sarjassaan toiseksi.

Savonlinnan mestarilaulajiin voivat tänä vuonna osallistua vuosina 2006—2011 syntyneet tytöt ja pojat. Sarjoja on neljä: kaksi ikäryhmää ja tytöille ja pojille omat sarjat
Vuosi sitten kokeiltiin pitää finaali kesällä, Timo Mustakallio -kilpailun aikaan.

— Juhlavuonna 2017 oli ajatus, että näin yhdistyvät lasten ja aikuisten laulukilpailut ja että lapset pääsevät ooppera-ajan Savonlinnaan. Kilpailijoista oli hankala tulla Savonlinnaan kahteen kertaan, ensin semifinaaleihin talvella ja finaaliin kesällä.

— Päätimme palata vanhaan: semifinaali ja finaali on saman viikonlopun aikana Linnalan salissa, kertoo Keskinen.

Ilmoittautumisaikaa on koko marraskuu. Semifinalistit valitaan lähetettyjen äänitteiden perusteella joulukuun puoleenväliin mennessä.

Kummassakin ikätasossa on pakolliset laulut, joista kilpailija valitsee yhden laulun semifinaalia ja toisen finaalia varten. Lisäksi on kaksi vapaavalintaista laulua.

Oskar Merikannon syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta, mikä näkyy pakollisten listalla: mukana ovat Laula tyttö, Heilu keinuni korkealle, Onnelliset, Oi, muistatko vielä sen virren ja Itkevä huilu.

— Toinen teemasäveltäjä on Georg Malmsten. Häneltä on esimerkiksi Jänöjussin mäenlasku, Sairas karhunpoika, Nukku-Matti ja Mikki-Hiiri merihädässä, kertoo Keskinen.

Finalisteille jaetaan 50—200 euron rahapalkinnot, ja myös kaikki semifinalistit palkitaan.

Tuomaristoon kuuluvat oopperalaulajat Juha Kotilainen ja Päivi Pylvänäinen, musiikinopettaja Esko Alanen, laulunopettaja Saara Silvennoinen ja kaupunginjohtaja Janne Laine. Kilpailun suojelijoina ovat Jorma Silvasti ja Chieko Okabe-Silvasti.

Savonlinnan Mestarilaulajat 2019
Kilpailu järjestetään la—su 30.3.—31.3.2019 Linnala-salissa.
Alkukilpailuun ilmoittautuminen on 1—30.11.2018.
Kilpailuun ilmoittaudutaan verkkolomakkeella ja äänitteellä.
Tallenne lähetetään äänitiedostona sähköpostilla 30.11. mennessä.
Sarjat: 2009— 2011 synt. pojat; 2009—2011 synt. tytöt, 2006—2008 synt. pojat; 2006—2008 synt. tytöt.
Linnala järjestää säestäjän tarvittaessa.
Lisätietoja: http://www.savonlinnanmestarilaulajat.fi/