Nyt saa kertoa satuja! Savonlinnan Teatteri taltioi Satupäivänä lasten kertomia omia satuja, tulossa esitys tai näyttely

Lauantaina on jo kymmenes Satupäivä. Savonlinnan Joelissa on punanenäklovneja, askartelua, temppurataa mutta ennen kaikkea paikka, jossa saa kertoa ihan omia satuja. Niko Taskinen tallentaa lasten sadut ja miettii sitten, miten niitä voi jatkojalostaa, tehdä uusia esitys vai ehkä näyttely.

Soila Puurtinen

Satupäivänä eli lauantaina on pääkirjasto Joeli täynnä lapsijuttua. Niko Taskinen Savonlinnan teatterista (oik.) sekä Savonlinnan kirjaston Marjo Asikainen ja Maija Pitkänen lupaavat, että kirjastossa tapahtuu  hauskaa. Lapsetkin kertovat satuja aikuisille.
Satupäivänä eli lauantaina on pääkirjasto Joeli täynnä lapsijuttua. Niko Taskinen Savonlinnan teatterista (oik.) sekä Savonlinnan kirjaston Marjo Asikainen ja Maija Pitkänen lupaavat, että kirjastossa tapahtuu  hauskaa. Lapsetkin kertovat satuja aikuisille.

Lapset kertovat hienoimmat sadut. Ne ovat vapaita ja yllätyksellisiä. Jokainen lapsi on taiteilija.
Tätä mieltä on Savonlinnan teatterin ohjaaja Niko Taskinen.

Lauantaina voivat kaikki halukkaat lapset muutamasta vuodesta ylöspäin tulla kertomaan omia satujaan Taskiselle pääkirjasto Joeliin.

— Yleensä Satupäivänä lapsille kerrotaan satuja. Nyt tehdään toisin päin: lapset kertovat satuja, ja me aikuiset kuuntelemme ja otamme ne talteen.

Satujen kertominen on osa Savonlinnan kirjaston ja monen kulttuuritoimijan yhteistä Satupäivää, jota vietetään Suomessa 10. kertaa ensi lauantaina.

oisen kerroksen Kaiku-huone muuttuu Satuhuoneeksi, jossa Niko Taskinen kuuntelee ja kirjaa ylös lasten kertomia satuja kello 11:n ja 13:n välillä.

— Jokainen sadunkertoja saa oman aikansa kertoa tarinansa rauhassa, joten ei tarvitse jännittää. Kertoja voi ottaa mukaansa aikuisen, ystävän tai vaikka pehmolelun.

— Sadun voi myös halutessaan kirjoittaa tai piirtää etukäteen ja pudottaa satuhuoneen postilaatikkoon.

Taskinen kerää kaikki lasten kertomat sadut sanatarkasti talteen. Jos lupa annetaan, sadunkerronta videoidaan, sen voi äänittää tai vain kirjata ylös.

Myöhemmin näiden satutallenteiden pohjalta on tarkoitus valmistaa esitys tai näyttely Savonlinnan Teatteriin.

— Varsinkin pienten lasten tapa kertoa satua ja luoda tarinan dramaturgiaa on kadehdittavan hieno. Dramaturgia on täysin vapaa. ”Sitten taivaasta tulee piano ja mörkö jäi sen alle” -tyyli on mahtavaa. Olen jo kauan haaveillut siitä, että voisi tehdä lasten kertomuksista ammattinäyttelijän kanssa esityksen — aina syvällä kunnioituksella. Syntyy hieno näyttämöteos.
Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen.

— Videoita tai muuta materiaalia ei näytetä ulkopuolisille, kaikki vain tallennetaan, muistuttaa Taskinen.

Ensimmäinen valtakunnallinen Satupäivä järjestettiin vuonna 2008 osana Suomen Teatterit Ry:n lastenkampanjaa. Tapahtumia on järjestetty ympäri Suomea, usein juuri kirjastoissa.

Joelissa on kolmen tunnin aikana paljon muutakin ohjelmaa: Punanenä-klovnien esityksiä, askartelua, kasvomaalausta, pehmolelujen vaihtopiste, temppurata.
Satupäivän ohjelmaa on lauantaina kello kymmenestä yhteen, mutta kirjasto on auki aina kello viiteentoista saakka.

— Tähän asti on Savonlinnan kirjaston Satupäivä on tehty OKL:n kanssa. Nyt onkin hienoa, että monet yhdistykset lähtivät teatterin rinnalla tekemään satupäivää kirjastolla. Luvassa on hieno Satupäivän 10-vuotisjuhla, lupaa Niko Taskinen.

Joelin Satupäivän 10-vuotisjuhla
Savonlinnan pääkirjastossa 20.10. klo 10—13.
Niko Taskinen tallentaa sadunkerrontaan, Kaiku-huone 2. kerros klo 11—13
Punanenä-klovnien satutuokiot: 10.15, 11.15 ja 12.15.
Lisäksi 4H-yhdistyksen askartelua ja kasvomaalausta, MLL:n pehmolelujen vaihtopiste, temppurata.

Kommentoidut