New Orleans -jazzia, puutarhaa ja brunssia Savonlinnassa – Reine Rimón & Her Hot Papas tuo rentoa menoa viikonloppuun.

Lossinranta Lodge ja Hotelli Hospitz tuovat yhteisvoimin ihanan Reine Rimónin Savonlinnaan, luvassa parasta kotimaista New Orleans -jazzia.

Promokuva

Reine Rimón orkestereineen tuo New Orleans -jazzia Savonlinnaan viikonloppuna.
Reine Rimón orkestereineen tuo New Orleans -jazzia Savonlinnaan viikonloppuna.

Lauantaina ja sunnuntaina voi vielä kokea rentoa Savonlinnan syyskesätunnelmaa: suomalaiset New Orleans -jazzin taitajat, laulajatar Reine Rimón ja hänen orkesterinsa esiintyvät Lossiranta Lodge lauantai-iltapäivässä ja Hotelli Hospitzin sunnuntaiaamun brunssilla.

Konserteissa kuullaan harvinaista herkkua: varhaista jazzia, joka syntyi ja kukoisti New Orleansissa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Ohjelmaan kuuluu kaikki se, joista jazz alun perin muodostui: bluesia, kabareekappaleita, gospelia, kreolinranskaksi laulettuja kansanlauluja. Ja tietysti myös paraatimusiikkia, jota USA:n etelävaltioissa yhä soitetaan muun muassa puutarhajuhlissa, ravintolabrunsseilla, häissä, hautajaisissa ja Mardi Gras-paraateissa.

Tiedossa on siis totunnaisesta varsin poikkeava jazzkattaus. On myös hyvin epätodennäköistä, että montakaan Reine Rimónin esittämää laulua olisi aiemmin kuultu Savonlinnassa missään yhteydessä.

Alkuperäinen jazz, syvässä etelässä Louisianan osavaltion puuvillapelloilla syntynyt mustan väestönosan kehittämä omintakeinen musiikki, on jäänyt Suomessa jazzin uudempien virtausten varjoon.

Reine Rimón (s. Helsingissä 1942) tuli tunnetuksi 1960-luvulla legendaarisen Erik Lindströmin orkesterin laulusolistina. Hän siirtyi vähitellen alkuperäisen jazzin pariin ja on Suomessa ainoa tähän genreen erikoistunut laulajatar.

Vuonna 1986 Rimón kutsuttiin ainoana eurooppalaisena artistina esiintymään New Orleansin jazz-festivaalin pääkonserttiin. Matkan yhteydessä hän myös levytti vinyyli-LP:n englantilaiselle 504-merkille. Yhteistyö New Orleansin huippumuusikoiden kanssa jatkuu tiiviinä yhä.

Reine Rimón on saanut New Orleansin kaupungilta lukuisia kunnianosoituksia työstään alkuperäisen jazzin hyväksi, muun muassa kaupungin kansainvälisen kunniakansalaisen arvonimen.

Reine Rimón on esiintynyt 1980-luvulta saakka kaikilla merkitsevimmillä kotimaisilla jazz-festivaaleilla, muun muassa useita kertoja Pori Jazzissa. Hän on ollut helsinkiläisen jazzklubi Storyvillen vakiovieraita kohta 30 vuoden ajan. Kansainvälisillä areenoilla hän on konsertoinut USA:ssa, Ruotsissa, Tanskassa, Italiassa, Hollannissa, Kreikassa, Sveitsissä, Virossa, Neuvostoliitossa ja Venäjällä.

Reine Rimón & Her Hot Papas -orkesteri koostuu seitsemästä traditionaalisen jazzin suomalaisesta kärkimuusikosta. Orkesterissa soittavat Niklas Andersson (trumpetti), Kimmo Leppälä (klarinetti), Matti Iiramo (pasuuna), Jukka Järvelä (banjo), Robert de Godzinsky (piano), Shane McKenzie (kontrabasso) ja Alpo Collanus (rummut).

Reine Rimon & Her Hot Papas la 19.9. klo 15–18 Lossiranta Lodge Puutarhajazz (sään vaatiessa Riihisaaren museossa Nälkälinnanmäellä) 18 euroa. Su 20.9. klo 9.30-11.30 hotelli Hospitzin aamiaisbrunssi, hinta 25 euroa sisältää brunssin ja konsertin. SavonlinnaLive.

e

e