Savonlinnassakin hurmannut baritoni Dmitri Hvorostovski on kuollut

Kesällä 2001 Retretissä yleisö kiljui ihastuksista kesken kappaleen nyt menehtyneen Dmitri Hvorostovskin lied-konsertissa

Matti Kolho

Dmitri Hvorostovski kesällä 2001 Savonlinnan Oopperajuhlien Rigoletton nimiroolissa.


Maailman tunnetuimpiin baritoneihin kuulunut oopperalaulaja Dmitri Hvorostovski on kuollut 55-vuotiaana Lontoossa. Kuolemasta kerrotaan Hvorostovskin omalla Facebook-sivulla. Asiasta uutisoi myös venäläinen uutistoimisto Tass.

Dmitri Hvorostovski on esiintynyt Suomessa oopperarooleissa vain Savonlinnan oopperajuhlilla. Hän lauloi 1998 ilkeän veljen roolin Verdin Rosvot-oopperassa, joka nähtiin Olavinlinnassa Covent Gardenin vierailuesityksenä.

Kesällä 2001 Hvorostovski lauloi linnassa Rigoletton nimiroolin. Samana vuonna hän piti myös Retretin kallioluolassa konsertin, jonka tunnelma oli harvinaislaatuinen.

Itä-Savon kulttuuritoimittaja Riitta-Leena Lempinen kirjoitti Retretin konsertista heinäkuussa 2001 näin:


”Dmitri Hvorostovski on varsinainen lavahurmuri, karismaattinen taiteilija, jonka valloittavan hymyn edessä yleisön on polvillaan jo ensi hetkillä. Hvorostovskin karismaa on saatu Savonlinnassa ihailla jo aikaisemmin.

Sunnuntain konsertti osoitti, että karisma säilyy myös roolin ulkopuolella, lied-tulkinnoissa. Harvoin kokee yksinlaulukonsertissa sunnuntain kaltaista tunnelmaa: yleisö hurraa ja huutaa, nostaa käsiä ylös, hihkuu ihastuksesta kesken pianosoolon.

Kun Dmitri Hvorostovski näytti, että viimeinenkin ylimääräinen on nyt laulettu ja poistui lavalta, koettiin epätavallinen hetki. Hän kääntyi vielä kerran yleisön puoleen jo noustuaan korkealle poistumistiellä ja heilutti yleisölle kättään. Lähes koko hurmioitunut yleisö vilkutti takaisin, spontaanisti ja täynnä ihastusta, kuin tahtomattaan. Eräs yleisön joukossa totesikin: hänhän on kuin joku Jari Sillanpää, saa kansan sekaisin.”


Hvorostovski kärsi pitkään aivokasvaimesta. Hän lopetti oopperaesiintymisensä jo muutamia vuosia sitten, mutta jatkoi kuitenkin konserttilaulajana. Suomessa Hvorostovski vieraili viimeksi syyskuussa 2016.

”Hän näytti hieman riutuneelta, mutta muuten hyvinvoivalta”, kirjoitti tällöin Helsingin sanomien kriitikko Hannu-Ilari Lampila.

Krasnojarskissa Itä-Siperiassa vuonna 1962 syntynyt Hvorostovski oli yksi 2010-luvun tunnetuimpia baritonilaulajista. Hänen kansainvälinen uransa lähti nousuun, kun hän voitti BBC:n Cardiff Singer of the World -laulukilpailun vuonna 1989.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet