Kirkko täynnä Unkarin virsiä

Torstaina soivat Tuomiokirkossa unkarilaiset, Suomessa käytetyt virsimelodiat, joista muutama saattaa olla yllättävän tuttukin.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Tuomiokirkko täyttyy torstaina unkarilaisista virsisävelmistä.
Savonlinnan Tuomiokirkko täyttyy torstaina unkarilaisista virsisävelmistä.

Savonlinnassa vietetään parhaillaan Unkarin Kulttuuriviikkoja. Tähän liittyen Tuomiokirkossa tutustutaan torstaina Unkariin virsissämme.

— Unkarilaisia virsiä ilmestyi vuoden 1938 virsikirjaan muutama kappale. Ehkä silloin haettiin yhteyttä sukulaiskansaan. Tarkemmin: sävelmiä on kuusi, mutta näihin sävelmiin on tehty useampia virsiä, kertoo kanttori Katariina Kokkonen, joka on koonnut tilaisuuden ohjelma ja myös juontaa virsihetken.

Tuomiokirkossa tutustutaan virsikirjassamme näkyviin vaikutteisiin Unkarin kulttuurista ja tietenkin myös lauletaan.

Virsien taustoja ja liittymäkohtia unkarilaisuuteen avaa tilaisuuden Katariina Kokkonen. Musiikissa ovat mukana lisäksi Savonlinna-Säämingin kirkkokuoro sekä kanttorit Minna Malinen, oboe, ja Minna Raassina, laulu.

— Ehkä tunnetuin Unkarista tulleista virsistä on virsi, joka alkaa sanoilla

Saavu Jeesus, suuri armon tuoja. Se tuli vuonna 1938 ja on ollut melko kovassa käytössä. Toinen ehkä vanhemmalle polvelle tuttu on virsi, joka alkaa sanoin

Herra valtaistuimeltaan, kertoo Kokkonen.

Vuoden 1986 uuteen virsikirjaan tuli mukaan kaksi uudempaa unkarilaista sävelmää, joista Jeesus on paimen -sävel on Kokkosen mukaan ollut jo kovassa käytössä.

— Se on oikein iskevä ja korvaan helposti tarttuva sävel. Unkari on katolinen maa, mutta siellä on muutaman prosentin luterilainen vähemmistökirkko. Virsikirjassamme on suomalaisten sävelmien lisäksi eniten ruotsalaisia ja saksalaisia, unkarilaissävelmät ovat harvinaisuus, miettii Kokkonen.

Tapahtuma on osa Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen yhteistyössä Savonlinnan kaupungin ja paikallisten yhteistyötahojen järjestämiä Unkarin Kulttuuriviikkoja Savonlinnassa 2019. Ilta on myös samalla osa kanttori Katariina Kokkosen luotsaamaa Aakkosvirsien kuukausittaista sarjaa.

Unkari virsissämme to 19.9. kello 18. Savonlinnan Tuomiokirkossa

Uusimmat uutiset