Naislentäjän tarina, nukketeatteri sekä muuan navetan ylinen Muhasaaressa — näistä aineksista syntyy kaunis ja koskettava nukketeatteriesitys aikuisille

Itä-Suomessa nukketeatteria nähdään harvoin, heinäkuun puolessa välissä siihen tarjoutuu mahdollisuus Muhasaaren teatterissa Savonlinnassa.

Merja Pöyhösen nukketeatteriesitys Missing Amelie Earhart kertoo aikansa rohkeasta naislentäjästä, joka katosi maailmanympäryslennollaan vuonna 1937.
Merja Pöyhösen nukketeatteriesitys Missing Amelie Earhart kertoo aikansa rohkeasta naislentäjästä, joka katosi maailmanympäryslennollaan vuonna 1937.

"Missing Amelia Earhart saattaakin olla kaunein nukketeatteriesitys,
jonka koskaan tulen näkemään."

"Tässä esityksessä toimii oikeastaan kaikki."

Jos teatterikriitikot antavat esitykselle tällaiset arvostelut, niin kyllähän se on oikeastaan pakko käydä katsomassa. Etenkin kun tämä esitys on nähtävillä navetan ylisillä Muhasaaren teatterissa Savonlinnassa.

Merja Pöyhösen soolona esittämä nukketeatteriesitys Missing Amelie Earhart kertoo ilmailun uranuurtaja Amelie Earhartista, joka vuonna 1937 lähti maailmanympärilennolle, mutta katosi. Sankari ja esikuva jätti jälkeensä kaipuun ja tyhjän aukon.

—Merja Pöyhösen moninkertaisesti ylistetty teos on tyylipuhdas näyte suomalaisesta aikuisille suunnatusta nukketeatteritaiteesta, hehkuttaa Muhasaaren teatterin emäntä Kira Boesen-Muhonen.

Kriitikot ovat ylistäneet Muhasaaren teatterissa 14. heinäkuuta esitettävää teosta.
Kriitikot ovat ylistäneet Muhasaaren teatterissa 14. heinäkuuta esitettävää teosta.

Itä-Suomessa nähdään harvoin nukketeatteria

Sielukkaiden nukkehahmojen ja miniatyyrimaisemien siivittämänä se kertoo koskettavan tarinan edelläkävijyydestä ja uskomisesta mahdottomaan.

Esitystä kuvataan ilmavaksi, haikeaksi ja hetkittäin humoristiseksikin. Se kulkee kuin kaipauksensa kohde, rohkeasti omia reittejään, piirtäen samalla erityislaatuisen henkilökuvan tekijänsä kaksoisolennosta ja maailman tärkeimmästä ihmisestä.

—Itä-Suomessa aikuisten nukketeatteria nähdään harvoin, joten jännityksellä odotamme kuinka aikuiset uskaltavat ottaa tämän upean mahdollisuuden vastaan, aprikoi Boesen-Muhonen.

Pöyhösen esitykset niittäneet mainetta

Merja Pöyhönen yksi tämän hetken näkyvimmistä nukketeatteriohjaajista.
Hän on ohjannut muun muassa Suomen suurimmat nukketeatterispektaakkelit
Myrsky, Romeo & Julia ja Prinsessa Hamlet sekä maailmanmainettakin niittäneen, historiantutkimusta ja nukketeatteria yhdistelevän John–Eleanor -esityksen.

Pöyhönen on myös Nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen perustajajäsen. Vuonna 2008 perustettu ryhmä valmistaa esityksiä sekä aikuis- että lapsiyleisöille ja yhdistää kerrontaansa usein keinoja muista taidemuodoista.

Ryhmän esityksiä on nähty ja palkittu koti- ja ulkomaisilla näyttämöillä, kaduilla ja teatterifestivaaleilla.

Vuonna 1897 syntynyt Amelia Earhart oli yhdysvaltalainen
ilmailun uranuurtaja ja ensimmäisiä naispuolisia lentäjiä. Hän katosi Tyynellämerellä 2. heinäkuuta 1937 yrittäessään maailmanympärilentoa.

Nukketeatteriesitys Missing Amelia Earhart nähdään Muhasaaren Teatterissa lauantaina 14.7. klo 19. Liput: 050-5265163 tai www.muhasaarenteatteri.com.

Kommentoidut