Nää on kyllä aika ilmapalloja, sanoo Remu musiikin nykymenosta — Remun ja Hurriganesin jäähyväiskiertue tuo Savonlinnaan viimeisen kattauksen ja hyvät mausteet

Nykyään on kaikki rock, lattianpesijätkin, ihmettelee Remu ja lupaa, että jäähyväiskonsertissa soi kunnon rock’n roll.

Remu ja rummut on tuttu näky. Mies on soittanut rumpuja 60-luvulta saakka, ja nyt on jäähyväiskiertueen aika.
Remu ja rummut on tuttu näky. Mies on soittanut rumpuja 60-luvulta saakka, ja nyt on jäähyväiskiertueen aika.

Jengille pitää antaa hyvää. Bändi on nyt hyvässä vedossa. Nyt on viimeinen kattaus ja siinä hyvät mausteet, kun urkua ja sirkusta on otettu mukaan, on laulutaustasia ukkoja. Ihan eri juttu, kun kolmen ukon trio.

Näin sanoo Remu Aaltonen, Suomi-rockin kummisetä. Remun ja Hurriganesin jäähyväiskiertue Last call saapuu Savonlinnaan lauantaina. Tammikuun 20. on Helsingissä Viimeinen Keikka. Silloin Remu on jo 70-vuotias.

Suomalainen ei tajuu yhtään, mikä on hyvä ja mikä ei. Pitää kysyä kaverilta.

— Viimeinen ja viimeinen, kuka sen tietää. Siellä on koko historia, kaikki erikoiset jutut, jotka on ollut meidän levyilläkin.

— Jengi saa vastinetta rahoilleen.

Remu on soittanut rumpuja jo kuudella vuosikymmenellä.
— Olen ollut uskollinen koko ajan rokille, en mennyt naimisiinkaan. Ei voi tehdä montaa asiaa. En mennyt muodin mukaan.

— Nykyään on kaikki rock. Lattianpesijätkin on rock, ja postinjakajat. Hurriganes on rock’n roll, ja se on eri juttu, kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, muttei se sitä ole.

Remun mielestä asiat eivät ole menneet eteenpäin.

— Otetaan muoti. Nyt on malleilla semmoset revityt housut jalassa, mitä (Albert) Järvisellä oli joskus seitkytkaheksan, sillä oli vaan hienot suutarin ompelemat nahkapaikat. Nyt nää menee pakkasessa polvet paljaina.

— Me tuotiin Amerikan muoti Suomeen, collegepuserotkin ihan ekoina ja mä soitin ekassa Ruisrockissa lippalakki väärinpäin, ja se oli 70-lukua.

— Tuntuu tyhmältä, kun ei tapahdu mitään uutta, kaikki otetaan vanhasta.

Sama päteen musiikissa.

— Se on niin kopion kopiota. Mä kuulen heti, mistä mikäkin on otettu. Näin tekee valehtelijat, ei ne ole mitään säveltäjiä.

— Tää musiikkihomma on mennyt niin zippiin ku olla ja voi. Jossain kilpailuissa kehutaan ihmisiä, ja ne luulee ittekin, että ne on jotain laulajia ja yrittää ja yrittää, sitten tulee seinä vastaan.

— Musiikkia ja muusikoita käytetään hyväksi monessa paikassa. Muusikot on niin kilttejä, johonkin keräykseen ne menee hyvästä sydämestä, ja ne rahat menee ihan muualle kun ihmiset luulee. Ei ole mitään spiritiä.

Hurriganes tunnetaan englanninkielisistä biiseistä, joihin Remu teki tekstit.

— Ei ne tekstit mitään tarkota. Mä en ymmärrä englantia, vedän vaan ihan omaa kieltä, joka tuntuu hyvältä ja rokkaa, ja jengi oli ihan turpa levällään.

— Kun tekee biisin, niin siinä pitää olla sielua, silloin sillä on siunausta.

Entä musiikin nykytila?

— Nää on kyllä aika ilmapalloja. Sanotaan joku Cheek. Ei siinä jätkässä oo yhtään karismaa eikä niissä biiseissä oo mitään. Puuttuu syke ja rytmiikka, ne ei oo rososia, se on vaan jotain ihan oikeaoppisesti soitettua tyhjää kamaa, mutta media tekee siitä jotain ihmettä.

— Kyllä siinä joku täytyy olla, kun koko media alkaa yhtaikaa yhtä ja samaa vääntää. Ja ihmiset uskoo. Suomalainen on niin pöllö, se uskoo kaiken, mitä mediassa sanotaan.

— Suomalainen ei tajuu yhtään, mikä on hyvä ja mikä ei. Pitää kysyä kaverilta. Ei tää mikään hirveen musikaalinen kulttuuri ole.

Maan meno muutenkin huolestuttaa.

— Ihmiset on erkaantunut luonnosta kun ne pelaa liikaa noilla koneilla. Kaikki hyvät asiat loppuu. Ennen nuoret teki jengille kaikkee kliffaa, nyt kaikki istuu yksin koneella.

— Ennen oli moraali, esimerkiksi että vanhuksille ja lapsille ei tehdä pahaa. Nyt ei enää sitäkään, vanhuksia puijataan. Se ei ole rokkii, vaan menee enemmän hevipuolelle, siellä on sitä luurankoa ja pahantekoa ja kaikkien pitää pukeutuakin mustaan.

 — Suomessa kaikki näyttääkin samalta kun toi ilma, harmaata ja mustaa. Kukaan ei pukeudu ilosesti. Ja ilmatkin on pilalla, ei ole pakkasta ja aurinkoa vaan yhtä kevättä vaan, kaikki sulaa ja vettä sataa.

— Mut me tuodaan Savonlinnaan väriä ja rock’n rollia. Jengi nyt liikkeelle.

Remu & The Hurriganes jäähyväiskiertue Savonlinnasalissa  2.12.