Nyt kiidetään maasta toiseen musiikkioppaana Paavo Hakulinen, josta tuli pikku hiljaa savonlinnalainen

Savonlinna-kvartetin ja Paavo Hakulisen Kulttuurimatka maailman ympäri aloittaa Savonlinnan orkesteriyhdistyksen kevätkauden, joka lupaa suurteoksia ja suloisia hetkiä.

Timo Seppäläinen

Paavo Hakulinen ja Savonlinna-kvartetti (Andrei Nikulin, Maria Sidorkina, Katja Inkala ja Lauri Kärrylä) vievät musiikin ja tarinoiden kautta ympäri maailmaa. Tulossa ovat konsertit Punkaharjulla, Savonlinnassa ja Sulkavalla.
Paavo Hakulinen ja Savonlinna-kvartetti (Andrei Nikulin, Maria Sidorkina, Katja Inkala ja Lauri Kärrylä) vievät musiikin ja tarinoiden kautta ympäri maailmaa. Tulossa ovat konsertit Punkaharjulla, Savonlinnassa ja Sulkavalla.

Minun tehtäväni on avata tarinoita ja näkymiä musiikin ympärillä, tehdä konsertista vielä koskettavampi ja viihdyttävämpi. Se on hieno tehtävä.

Näin sanoo Paavo Hakulinen, joka toimii Savonlinna-kvartetin Kulttuurimatka maailman ympäri -konsertin kertojana.

– Ilahduin kovasti, kun sain kutsun tähän tehtävään. Nyt olen tutustunut kappaleisiin, niiden taustoihin ja säveltäjiin sekä maihin, joiden läpi tässä kiidetään. Olen ollut jo monta kertaa kvartetin harjoituksissa.

Kulttuurimatka maailman ympäri on Savonlinna-kvartetin vuoden 2020 ensimmäinen konsertti. Se avaa myös koko Savonlinnan orkesteriyhdistyksen konserttikauden. Konsertti toistetaan kolmena iltana: tiistaina Punkaharjulla, keskiviikkona Savonlinnassa ja torstaina Sulkavalla.

– On hienoa, että kvartetti vie elävää musiikkia lähikuntiin. Taide tulee lähelle, miettii Hakulinen.

Paavo Hakulinen tuli savonlinnalaisille tutuksi Rakkautta ja kylmää sotaa -näytelmän Kallena. Hän oli toisessakin Teatterimyllyn näytelmässä, Harmony Sisters -musikaalissa.

Taitavan harrastajanäyttelijän tausta on vähintään yhtä kiinnostava kuin konsertti, jonka värikkään tarinan hän kertoo.

– Opiskelin ensin Tampereella valtiotieteitä, mutta sitten vaihdoin musiikkiin. Valmistuin musiikkipedagogiksi aineina piano, laulu ja pasuuna.

– Koko opiskeluajan olin aktiivinen myös erilaisissa teatteriryhmissä. Ylioppilasteatterin lisäksi näyttelin, ohjasin, lauloin tai soitin ehkä puolessa tusinassa eri ryhmässä.

Hakulinen toimi usein myös musiikinjohtajana ja sovittajana.

– En oikein koskaan ole tiennyt, mikä olisi tittelini. Teatteriopintojakin kertyi lisää matkan varrella, ja näytteleminen oli välillä ammattimaista. Sain kahden vuoden näyttelijäkiinnityksen Savonlinnaan 1995.

Moni muistaa Hakulisen kapteeni von Trappina Savonlinnan teatterin Sound of Musicissa. Välillä Hakulinen muutti Helsinkiin opettajaksi ammattikorkeakouluun, nykyiseen Metropoliaan.

2000-luvulla tuli elämään Itä-Karjalan kansanopisto, jossa Hakulinen on opettanut nyt jo pitkään muun muassa suomen kieltä ja kulttuuria sekä englantia.

–  Asuin ensin Helsingissä, vain viikot Punkaharjulla, mutta sitten päätin muuttaa Savonlinnaan pysyvästi. Nyt elämä on löytänyt täällä raiteensa, ja tekemistä on enemmän kuin tarpeeksi.

– Vedin muutamia vuosia nuorisoteatteria, olen mukana teatterikuorossa ja teatteriharrastajaryhmissä, joten joskus on liiankin täyttä.

Vuonna 2017 oli Hakulinen mukana Savonlinnan orkesterin tanssisatu Pessissa ja Illusiassa. Hän oli minäkertoja, sotilas eli kirjailija Yrjö Kokko.

Mutta millainen on Kulttuurimatka maailman ympäri?

– Se on kyllä melkoista menoa. Aloitetaan ja lopetetaan Suomeen, lähdetään Suomen kansanlauluista, siitä kohti Eurooppaa, muun muassa Itävaltaa ja Saksaa, eli esimerkiksi Schumannia ja Mozartia.

Matka käy vauhdilla läpi Euroopan, mukana on säveliä Italiasta, Espanjasta, Ranskasta. Lopulta mennään itään Venäjälle.

– Tämän matkan kappaleista pitävät varmasti kaikki: Puccinin aarioita, Tshaikovskin melodioita, ikivihreitä, vanhoja iskelmiä.

– Jousikvartetti tuo kappaleisiin hienostuneen mausteen.

Venäjältä mennään edelleen kohti itää eli Japaniin. Sitten ylitetään Tyynimeri ja päästään Yhdysvaltojen ragtime- ja jazz-tunnelmiin, säveltäjiä Copland, Bernstein ja Gershwin.

– Etelä-Amerikassa soivat tangot, ja sieltä matka kääntyy kohti koti-Suomea, jossa onkin romanssin ja häävalssin aika, kertoo Hakulinen.

Tulossa mukava konserttikevät 2020, sinfoniaa, Bachia ja vappuhauskaa

Savonlinnan orkesteriyhdistys tarjoaa kevätkaudella yhteensä 16 yleisötapahtumaa, joista moni on toisinto: kaikki kvartetin konsertit ja kaksi orkesterin konserttia esitetään vähintään kaksi kertaa. Ainoastaan vappukonsertti kuullaan vain kerran.

Orkesterin kausi alkaa sinfoniakonsertilla 16.helmikuuta.

– Nyt tarjotaan suuri klassikoita: Mozartin 40. sinfonia ja Beethovenin viulukonsertto. On jo aikaa siitä, että Savonlinnassa on esitetty kokonainen sinfonia. Mozartin 40:nnen tuntevat kaikki, ja Beethovenin viulukonsertto on yksi kauneimmista. Upeita teoksia, sanoo orkesterin taiteellinen johtaja Kari Kropsu.

– Teokset ovat teknisesti ja musiikillisesti vaativia ja herkkiä, mutta fantastisia soittaa ja kuulla.

Matteus-passiosta kuullaan palmusunnuntaina parhaita paloja, noin runsaan tunnin mittainen otos.

– Bach kuuluu pääsiäisaikaan. On tärkeää, että kaupungissa on kuoro, joka lähtee mukaan vaativaan teokseen.

Jo perinteeksi muodostunut teatterin, orkesterin, big bandin ja kuorojen yhteinen vappuhulluttelu on Kropsun mukaan juuri sellaista toimintaa, joka Savonlinna kaipaa: hauskaa, yhdessä tehtyä, ennakkoluulotonta.

Orkesterin ammattirunko eli kvartetti urakoi usealla konserteilla, joita viedään lähikuntiin: Kerimäki, Rantasalmi, Sulkava ja Punkaharju Savonlinnan lisäksi.

– Soittaminen on yleisön palvelemista. Toivotaan, että yleisö löytää tiensä konsertteihin, sanoo Kropsu.

Savonlinnan orkesteri

Konserttikevät 2020

Savonlinna-kvartetti

Andrei Nikulin ja Maria Sidorkina, viulu, Katja Inkala, alttoviulu ja Lauri Kärrylä, sello.

Kulttuurimatka maailman ympäri, mukana Paavo Hakulinen, kertoja. 28.1. klo 19 Punkaharjun seurakuntatalo, 29.1. klo 19 Melartin-sali, Savonlinna, 30.1. klo 19 Sulkavan koulu.

Romantiikan hehkua, kvartetti ja pianotaiteilija Tuula Hällström. 10.3. Enonkoski, 11.3. Savonlinna, 12.3. Punkaharju.

Kahvikonsertti, kvartetti ja Päivi Pylvänäinen 21.4. Sulkava, 22.4. Savonlinna, 23.4. Rantasalmi.

Keväistä ja klassista 13.5. Savonlinna, 14.5. Kerimäki.

Savonlinnan orkesteri

Sinfoniakonsertti 16.2. Imatra ja Savonlinna, joht. Kari Kropsu, sol. Jukka Merjanen.

Kirkkokonsertti, 5.4. Parikkala ja Savonlinna. Bach Matteus-passion osia, Savonlinna-kuoro, Marika Hölttä, sopraano, Annastiina Tahkola, altto, Matti Turunen, basso, Joonas Eloranta, tenori.

Vappukonsertti 30.4. The Best of..., mukana Big Band, teatteri ja teatterikuoro, joht. Mika Siekkinen.

Uusimmat uutiset