"Tänään on tullut vain negatiivisia tuloksia, onneksi" – Savonlinnan teatterin koko henkilökunta on nyt karanteenissa, yleisö ei ole ollut näyttelijöiden läheisyydessä

Savonlinnan teatterista jää väliin ainakin seitsemän näytöstä, mikäli kaikki menee tästä lähtien hyvin. Teatterinjohtaja kehuu Sosterin tukea ja ohjeistusta ja elää päivän kerrallaan.

Soila Puurtinen

Savonlinnan teatterin johtaja Jouni Rissanen on hyvin tyytyväinen Sosterin toimintaan teatterin koronatapausten yhteydessä. - Selkeät, hyvät ohjeet auttavat tällaisessa vaikeassa tilanteessa.
Savonlinnan teatterin johtaja Jouni Rissanen on hyvin tyytyväinen Sosterin toimintaan teatterin koronatapausten yhteydessä. - Selkeät, hyvät ohjeet auttavat tällaisessa vaikeassa tilanteessa.

Savonlinnan teatteri on suljettuna vähintään 6. marraskuuta saakka. Teatterissa todettiin tiistain ja keskiviikon aikana yhteensä neljä positiivista koronatapausta.

– Koko henkilökunta on nyt karanteenissa ja kaikki ovat käyneet testeissä. Sali on kiinni ja tyhjä, myynti- ja konttorihenkilökunta tekee etätyötä kotona.

– Torstain aikana minulle on tullut tietoja useista negatiivisista testituloksista, mikä on hyvä uutinen. Mutta tilanne voi muuttua, kertoo teatterinjohtaja Jouni Rissanen.

Teatterin henkilökuntaa on vakituiset työntekijät ja avustajat sekä teatteriorkesteri mukaan lukien noin 40 henkeä.

– Olimme heti tilanteen tullessa ilmi yhteydessä myös yhteistyökumppaneihin eli STPS:n sali- ja naulakkohenkilökuntaan sekä ravintolaan. Nämä tahot ovat omalta osaltaan lähteneet heti toimimaan Sosterin määräysten mukaan, kertoo Rissanen.

Sosterin infektiolääkäri määritti tartuntojen ajankohdan mukaan päivämäärän, jolloin teatteri voi aikaisintaan aloittaa toimintansa.

– Jos tilanne muuttuu, arvioidaan alkamispäivä uudelleen. Ennen esitysten alkua tarvitaan harjoituksiakin.

– Toimimme täysin Sosterin ohjeiden mukaan. Sosteri on toiminut todella hienosti. Olemme saaneet ripeästi toimintaohjeet. Teatterinjohtajan työ helpottuu, kun asiantuntijaorganisaatio ohjeistaa hyvin ja vastuu tavallaan siirtyy heille, sanoo Rissanen.

Sosterin infektiolääkäri ja -hoitaja ovat tarkastaneet teatterin turvajärjestelyt ennen näytäntökauden alkua.

– Tärkeä periaate on ollut jatkuvasti se, että yleisö ja esiintyjät eivät ole yhteydessä toisiinsa. Henkilökuntamme ei saa tavata yleisöä näytösten yhteydessä. Salissa näyttelijöiden ja yleisön väliin jää vähintään runsaat kolme metriä, mikä on melko pitkä turvaväli, sanoo Rissanen.

– Yleisön turvajärjestelyt tehtiin näitä ohjeita noudattaen. Salissa on yleisö istunut turvavälien päässä toisistaan, maskisuositus on ollut voimassa ja aulatiloissa on pidetty turvavälit sekä tarjottu käsidesiä. Yleisöä on otettu sisään niin, ettei synny tungosta ja salista poistuttu rauhallisesti rivikerrallaan.

Turvallisuutta lisää sekin, että Savonlinnasali on korkea tila, jossa on hyvä ilmanvaihto.

Näyttelijät eivät käytä maskeja esityksissä eivätkä harjoituksissa. Maskien käyttö tekisi Rissasen mielestä näyttelijän työn mahdottomaksi. Näytelmiä ei voi myöskään tehdä niin, että roolihenkilöt ovat kahden metrin päässä toisistaan.

– Näin on toimittu kaikissa Suomen teatterissa ja muissa esittävän taiteen laitoksissa. Tietooni ei ole vielä tullut toista Suomen teatteria, joka olisi jouduttu sulkemaan koronan vuoksi. Tosin se, että teatteri suljetaan tilapäisesti sairastapausten vuoksi, on arkipäivää kaikissa teattereissa, muistuttaa Rissanen.

Savonlinnan teatteri perui viime keväänä 43 esitystä. Nyt ohjelmasta jää vähintään seitsemän esitystä, kenties enemmän.

– Teatterin taloudelle tämä on tietenkin kestämätöntä. Jo se, että asiakaspaikkojen määrää on vähennetty yli puoleen, lohkaisee suuren osa teatterin omarahoitusosuudesta. Olemme saaneet valtiolta kevään osalta kompensaatiota, ja syyskaudelle on ymmärtääkseni tulossa uusi kompensaatiopaketti, jossa meidän kohdallamme näkyy sitten myös tämä koronatauko.

– Nyt on tärkeintä työntekijöiden terveys ja kaikkien turvallisuus. Toivomme, että näytäntökausi saadaan tauon jälkeen uudestaan käyntiin ja että yleisö tulee edelleen teatteriin. Varauksia on koko syksylle runsaasti.