Näytelmä Viimeiseen mieheen kertoo Petäjäsaaren taistelusta, jossa kuoli lähes 50 sotilasta Rantasalmelta

Vain viikko ennen talvisodan päättymistä käytiin taistelu, joissa suomalaisilla ei ollut mitään mahdollisuutta — Rantasalmi kärsi eniten, ja siksi tapahtumasta tehtiin näytelmä

Timo Seppäläinen

Viimeiseen mieheen -näytelmä kertoo Petäjäsaaren taistelusta, jossa kuoli lähes 50 rantasalmelaista päivän aikana. Kantaesitys on lauantaina, asialla harrastajaryhmä Veeniks.
Viimeiseen mieheen -näytelmä kertoo Petäjäsaaren taistelusta, jossa kuoli lähes 50 rantasalmelaista päivän aikana. Kantaesitys on lauantaina, asialla harrastajaryhmä Veeniks.

Rantasalmelle koetaan suuri hetki ensi lauantaina. Kantaesityksen saa Viimeiseen mieheen -näytelmä, joka kertoo talvisodassa käydystä Petäjäsaaren taistelusta.
— Se kosketti Rantasalmea syvästi, ja tuntuu yhä. Taistelussa kuoli 43 rantasalmelaista yhtenä päivänä. On oikeastaan ihme, että tästä taistelusta ei ole ennen tehty näytelmää, kertoo näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Tuomo Salmela.

Maaliskuun kuudes 1940 on yksi Suomen historian mustia päiviä. Noin 400 suomalaissotilasta taisteli murskaavaa ylivoimaa vastaan 40 asteen pakkasessa saaressa, jossa oli vain kalliota. Vastassa oli 8 000 venäläistä, lentokoneita, panssarivaunuja, raskas tykistö.
Tilanne oli toivoton, silti kenraaliluutnantti Woldemar Hägglund pysyi kannassaan: Petäjäsaaressa taistellaan viimeiseen mieheen.
Muutama selvisi hengissä. Yhden päivän aikana Petäjäsaaressa kuoli Rantasalmelta 43 miestä, yksi sukupolvia pitäjän nuoria miehiä.

Viimeiseen mieheen -näytelmä kertoo Petäjänsaaren taistelusta rantasalmelaissotilaitten ja kotirintaman näkökulmasta.
— Kerrotaan, että Hägglund olisi elämänsä loppuun saakka katunut sitä, ettei antanut suomalaisten vetäytyä toivottomassa tilanteessa. Lopputulos oli joka tapauksessa selvä. Miesten tapattaminen oli turhaa.
Venäläisten pommit repivät saaren pirstaleiksi: sinne putosi yksi pommi kahta neliömetriä kohden. On ihme, että kukaan säilyi hengissä.
— Saari oli tärkeä: sen editse meni venäläisten ainoa huoltoreitti suureen mottiin. Venäläiset yrittivät kerta toisensa jälkeen päästä saaren ohi, mutta suomalaisten estivät sen aina uudestaan. Lopulta Venäjä käynnisti suurhyökkäyksen. Suomalaisia oli vähän, aseet huonoja.

Viimeiseen mieheen -näytelmä alkaa siitä, kun perheen isä lähtee ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Sitten alkaakin sota. Kotona odottavat vaimo, kaksi lasta sekä äiti. Isä ei palaa.
— Tämä perhe on fiktiivinen, muut näytelmän henkilöt ovat todellisia, kertoo Salmela.
— Näytelmän seuraa myös kahden veljeksen, Veikon ja Aarnen, sotaretkenä. Heillä on esikuvat todellisuudessa.
Sekä perheenisä että veljekset kuolevat Petäjäsaaren taistelussa. Näytelmä seuraa niin rintama- kuin kotirintamatilanteita. Mukana on noin 30 harrastajaa.
— Näyttämöllä on pauketta ja jyskettä, lisäksi videokuvaa. Kuvasimme ”venäläisiä” sotilaita viime talvena, kertoo Salmela.
Viimeinen kohtaus esittää hautajaisia.
Näytelmässä on myös musiikkia, ja mieskuoro laulaa sota-ajan lauluja. Näytelmä esitetään keväällä neljä kertaa, elokuussa se siirtyy Harjunpirtin kesäteatteriin.

Järvi-Suomen kansalaisopistossa toimivat Veeniks-teatterin, entisen Ramuskan, matka kohti Viimeiseen mieheen -näytelmän ensi-iltaan on ollut täynnä tunteita.
— Näyttelijät ovat enimmäkseen muualta muuttaneita, heidän sukulaisiaan ei ole kaatunut Petäjäsaaressa. Silti näytelmää tehdessä on itketty useammankin kerran. Tämä on todella järkyttävä tapahtumasarja.
— Rantasalmella on paljon niitä, joiden sukulaiset olivat mukana, monet menehtyneetkin. Ihan kadulla on pysäytetty ja kerrottu, että siellä meni ukki tai eno, sanoo ohjaaja Tuomo Salmela.
Petäjäsaaren taistelu on ollut Suomen sotahistoriassa melko vähän puhuttu aihe. Petäjäsaarella oli ollut jo pitkään vaikeaa ennen varsinaista taistelupäivää, reservistä tulleet sotilaat olivat valmiiksi nälissään, kylmissään ja väsyneitä, turtuneita.
— Saarella ei käynyt taisteluiden aikana kertaakaan ammattiupseereita, vaan siellä oli vain reserviläisiä. Ne sotilaat jätettiin oman onnensa nojaan.
— Itse esitän sotilasta, joka ehdotti, että hän voi yksin jäädä saareen tapettavaksi ja että muut voisivat lähteä. Lopputulos olisi sama. Tähän ei suostuttu, vaan aivan liian suuri määrä sotilaita jäi ylivoimaisen vihollisen jyrättäväksi, kertoo Salmela.

Tuomo Salmela: Viimeiseen mieheen, kantaesitys 20.5. Tornado-hallissa Rantasalmella.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.