Ihminen on olemassaolossaan heitetty maailmaan — Savonlinnan kirjastossa pureuduttiin perimmäisiin kysymyksiin

Professori emeritus Eero Tarasti ihaili Savonlinnan kaupunginkirjasto Joelia. Hän muistutti kirjastojen merkityksestä tietokirjallisuuden ja avoimen sivistyksen levittäjänä. Esimerkiksi monia Tarastin kirjoja on vaikea löytää muualta kuin kirjastosta. ”Johdatusta semiotiikkaan. Esseitä taiteen ja kulttuurin merkityksistä.”on otettu uusia painoksia.

Timo Seppäläinen

Professori emerita Eero Tarasti on ollut muun muassa musiikkitieteen ja taidekasvatuksen professori.
Professori emerita Eero Tarasti on ollut muun muassa musiikkitieteen ja taidekasvatuksen professori.

Professori emeritus, pianisti, semiootikko ja musiikkitieteilijä Eero Tarasti kertoi muun muassa eksistentiaalisesta semiotiikasta Suomen tietokirjailijat ry:n Etelä-Savon alueosasto ja Savonlinnan kaupunginkirjasto Joelin yleisöluennossa viime tiistaina.
Eksistentialismi on mannermaisen filosofian ja kirjallisuuden suuntaus, joka korostaa yksilön kokemuksen ainutlaatuisuutta. Filosofi Martin Heideggerin mukaan ihminen on olemassaolossaan "heitetty maailmaan". Jean-Paul Sartre kirjoitti: "Ihminen on olemassa ensin, tavoittaa itsensä, ilmaantuu maailmaan ja määrittelee itsensä vasta kaiken tämän jälkeen. Ei ole myöskään ihmisluontoa, koska ei ole Jumalaa". Eksistentialistien mukaan ihmisiä voidaan tuomita tai määritellä ainoastaan heidän tekojensa ja valintojensa perusteella. Sartren mukaan: "Ihminen on vain sitä, mitä hän itsestään tekee". Tarasti ei täysin allekirjoita tätä julmaa väitettä.
Tilaisuudessa Tarasti kertoi musiikin ja semiotiikan alaan liittyvistä tietokirjoistaan ja siitä, millaista on kirjoittaa tietokirjoja kansainväliselle yleisölle. Semiotiikka on merkkioppia.
Eero Tarasti on tehnyt pitkän ja näyttävän uran musiikkitieteen ja semiotiikan tutkijana, ja hän on muun muassa viiden eri yliopiston kunniatohtori. Tarasti on kirjoittanut tietokirjoja muun muassa suomeksi, englanniksi ja ranskaksi. Lisäksi hänen teoksiaan on käännetty useille muille kielille, yleisimpien kielten lisäksi muun muassa bulgariaksi ja kiinaksi.
Tarasti on kirjoittanut 25 kirjaa ja toimittanut 16. Tällä hetkellä työn alla on kirja Wagnerin oopperoista. Tarasti on jokakesäinen vieras oopperajuhlilla. Hän pyrkii katsomaan kaikki kantaesitykset. Nyt kiinnostaa Aulis Sallisen ooppera Linna vedessä

Minna-Liisa Riestola

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.